Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018

ΑΡΘΡΑ. Προστασία και ανάδειξη περιοχών. Κανόνες , τόποι και Καστανόλογγος Νότιας Καρυστίας.Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017


Το Καστανόδασος σε κίνδυνο από ΑΠΕ και κοπάδια!

 Ο Βράχος που βλέπετε δεν είναι τυχαίος. Εκεί γύρω θα ξεκινά το αιολικό και θα είναι σε απόσταση αναπνοής με τον Καστανόλογγο.
 Πόση ώρα κάνει να πάει η φωτιά από την μια πλαγιά στην άλλη?

Ελάχιστη,  και παρόλο που όπως έχουμε μάθει κάποια καλώδια θα είναι υπόγεια, θα εξακολουθούν να υπάρχουν εναέρια δίκτυα με τους γνωστούς κινδύνους .

Ο χειμωνιάτικος Καστανόλογγος μας γεμίζει με την μαγεία του χώρου αλλά και την βαθιά ανησυχία μας για αυτό το μοναδικό μνημείο της Φύσης που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Σε έναν τέτοιο τόπο θα έπρεπε να είχε βρεθεί λύση να μην υπάρχουν κοπάδια μέσα στον δάσος. Τώρα καταλαβαίνω ότι όλοι θα πουν πως αυτό είναι αδύνατον και από πάππου προς πάππου εκεί ήταν και ότι εκεί είναι ο χώρος που τόσα χρόνια..κλπ κλπ, αλλά μιας και μιλούσαμε για την Ανάβρα, εκεί ο τότε κοινοτάρχης κατάφερε να κάνει αυτό που δεν είχε μπορέσει κανείς μέχρι τότε.
Έβγαλε τα κοπάδια από το χωριό, βρήκε τρόπο να πάρει κτήματα και να κάνει κτηνοτροφικές μονάδες.
Εμείς έχουμε ένα μοναδικό δάσος , ένα οικοσύστημα που δεν υπάρχει αλλού και τι κάνουμε για αυτό?
Τίποτα απολύτως. Μόνο μερικές απεγνωσμένες προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα από μερικούς ρομαντικούς οικολόγους.
Έχει ανέβει και κάνει μελέτες το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχουν γίνει μελέτες και προτάσεις για την προστασία του. Είναι ένας πόλος έλξης στο βουνό και μοναδικό στην Ευρώπη καστανόδασος που συνδιάζει το κλίμα, την θέα , την ηλικία των δέντρων και την ύπαρξη άλλων σπάνιων μορφών ζωής, όπως ο Σπιζαετός που πέρασε περήφανος μπροστά μας, αφήνοντας μας άφωνους από την έκπληξη.!Αγέρωχος έκανε βουτιά στην χαράδρα για να καταφέρω να τον αποθανατίσω σαν σκιά πάνω στον βράχο.

Και όμως το μοναδικό αυτό είδος, το σπάνιο και πολύτιμο, ζει στο βουνό μας και προσπαθεί να βρει το σπίτι που του κλέβουμε λίγο λίγο. Την φωλιά που θα μπορέσει ήρεμα να αναστήσει τα μικρά του. Τα βράχια που φαίνονται αφιλόξενα στους ανθρώπους, αυτά τα ίδια βράχια συντηρούν την πολύτιμη ζωή που συνθέτουν την βιοποικιλότητα του βουνού .
Ο πλούτος του τόπου είναι εδώ, μπροστά μας, και αν ψάξουμε στην ψυχή μας, ίσως τον βρούμε και μέσα μας.
Ίσως να ταιριάξει ο ήχος της τσαμπούνας με το πέταγμα του αετού, ίσως το βιολί να ακολουθήσει τα βήματα μέχρι τα δρακόσπιτα, ίσως η πορεία μέχρι την θάλασσα να είναι γεμάτη από τα αρώματα  των ανθισμένων βοτάνων , ίσως να νιώσουμε ένα με τον τόπο και τον σεβαστούμε επιτέλους όπως του αξίζει.ΤΟ Δάσος θα έπρεπε να είχε ενταχθεί σε πλαίσιο προστασίας , αλλά δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στους καταλόγους κάθε είδους προστατευόμενης ζώνης.

Το τελευταίο αρχέγονο καστανοδάσος

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μόλις ανατολικά της ψηλότερης κορυφής της Όχηςστα 900-1100 μυψόμετροβρίσκεται ένα μικρό αιωνόβιο δάσος από άγριες καστανιές που καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων.Ο Καστανόλογγος είναι ένα φυσικό μουσείοόπου κάθε αιωνόβιο δέντρο αποτελεί ζωντανό γλυπτό της φύσηςΟ Καστανόλογγος έχει μεγάλη αξία ως οικο­σύστημα γιατί ελάχιστα καστανοδάση με τόσο ηλικιωμένα δέντρα έχουν απομείνει στην χώρα μαςΙδιαίτερα για τη νότια Εύβοιαείναι το τελευταίο αμιγές δάσος καστανιάς. 
Κάθε αιωνόβια καστανιά είναι ένας πυρήνας ζωήςμε κρυψώνες μέσα στις κουφάλεςστα κούφια κλαδιά και τα κούτσουραόπου βρίσκουν καταφύγιο έντομαερπετάπουλιά και μικρά θηλαστικάΣτην ευρύτερη περιοχή του δάσους έχουν καταγραφεί 59 είδη πουλιώναπό τα οποία τουλάχιστον 16 φωλιάζουν σε αυτό.Η περιοχή του Καστανόλογγου αποτελεί αφετηρία προς τις κορυφές της ΌχηςΣυνδέεται επίσης με μονοπάτι με το φαράγγι του ΔημοσάρηΥπάρχει δασικός δρόμος που φτάνει στο δάσος των καστανιών μέσω του χωριού Μετόχιαλλά και το καλό παραδοσιακό μονοπάτι από το χωριό ΜύλοιΣε απόσταση αναπνοής από το όμορφο δάσος βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της ΌχηςΠροσφέρει διαμονή σε όποιον θέλει να εξερευνήσει το δάσος και τις κορυφές του βουνού.
O Aετός διακρίνεται πάνω στο βράχο στο κάτω μέρος της φωτο

Καστανόλογγος στην ΟχηΟ 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας κάποιες δραστηριότητες είναι απαγορευμένες, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος προστασίας που ισχύει στην περιοχή. Εντός των ορίων του Δρυμού δεν περιλαμβάνεται κανένας οικισμός και δεν ασκείται καμία βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα. Σε μικρή απόσταση όμως από αυτά τα όρια έχουν θεσμοθετηθεί οι βιομηχανικές ζώνες των Αχαρνών, του Κρυονερίου και της Μαλακάσας – Σχηματαρίου, στις οποίες ασκείται εντονότατη βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα. Οι οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται εντός των ορίων του δρυμού, αν εξαιρεθεί η λειτουργία του Καζίνο της Πάρνηθας είναι μικρής σημασίας και περιορίζονται στον πρωτογενή κυρίως τομέα δηλαδή την κτηνοτροφία, την γεωργία, την δασοπονία, την μελισσοτροφία, καθώς και την αναψυχή.
Για όλους όσους απασχολούνται στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, αλλά και για όσους τον επισκέπτονται, υπάρχουν κανόνες που οφείλουμε να τους σεβόμαστε. Στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού ισχύει ο κανονισμός λειτουργίας:
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ
Όλοι οι επισκέπτες της Πάρνηθας πρέπει να γνωρίζουν ότι στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού:
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
• Το άναμμα φωτιάς όλο το έτος
• Η κοπή δέντρων, κλαδιών και κορυφών, το ξερίζωμα και η συλλογή λουλουδιών ή άλλων φυτών και γενικά κάθε φθορά της βλάστησης.
• Η συλλογή και η μεταφορά φυτοχώματος.
• Η ρύπανση του χώρου γενικά.
• Η κυκλοφορία κάθε είδους τροχοφόρων στους δασικούς δρόμους, όπου υπάρχουν εμπόδια και απαγορευτικά σήματα.
• Η χρησιμοποίηση του δικτύου δρόμων για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων και δικύκλων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και εκκωφαντικών θορύβων σ' όλους τους δρόμους.
• Το κυνήγι και η σύλληψη κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο, σ' όλη τη διάρκεια του έτους.
• Η διακίνηση κάθε είδους όπλων έστω και λυμένων σε θήκη, τσεκουριών, πριονιών ή άλλων κοπτικών εργαλείων.
• Η βοσκή κάθε ζώου.
• Η διακίνηση σκύλων, έστω και δεμένων, ή άλλων κατοικίδιων ζώων και η εγκατάλειψή τους στο χώρο του Δρυμού.
• Η διανυκτέρευση σε σκηνές ή τροχόσπιτα.
• Η εγκατάσταση κυψελών μελισσοσμηνών.
• Οι διαφημίσεις (σε βράχους, δέντρα, περιφράξεις κλπ.) και η αναγραφή συνθημάτων.
• Η διακίνηση καντινών και μικροπωλητών.
• Η καταστροφή πινακίδων, περιφράξεων και γενικά έργων και υλικών που είναι περιουσία του Δημοσίου.
Για τους παραβάτες του κανονισμού αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969 , του Ν.Δ. 996/1971 και του Ν.998/1979.


Από το 1937, η Ελλάδα άρχισε να αναγνωρίζει περιοχές με ειδικό οικολογικό ενδιαφέρον (δάση, υγροτόπους κτλ.) και να τις θέτει υπό καθεστώς προστασίας.


Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στα πρώτα στάδια του θεσμού των προστατευόμενων περιοχών ήταν η απόλυτη προστασία φυσικών περιοχών και ο αποκλεισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στην πορεία, η προσέγγιση αυτή εγκαταλείπεται και δίνει τη θέση της στην αντίληψη της ενσωμάτωσης της προστατευόμενης περιοχής στον περιβάλλοντα χώρο και της στενής σύνδεσης της προστασίας με την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων.

Στην Ελλάδα φυσικές περιοχές αναγνωρίζονται ως προστατευόμενες είτε μέσω του χαρακτηρισμού τους με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, είτε με την κατοχύρωσή τους στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα και διεθνών ή Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Περαιτέρω, οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000, αποτελούν περιοχές διατήρησης τύπων οικοτόπων και ειδών Κοινοτικού ενδιαφέροντος. Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αλληλεπικάλυψη μεταξύ των προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
   ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 

Σε ό,τι αφορά την εθνική νομοθεσία, η κήρυξη των προστατευόμενων περιοχών στις διάφορες κατηγορίες προστασίας βασίστηκε, έως το 1986, σε διατάξεις κυρίως του Δασικού Κώδικα. Οι Εθνικοί Δρυμοί, τα Αισθητικά Δάση και τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης προβλέπονται από τον Ν. 996/1971 που αποτελεί μέρος του Ν. 86/1969 «Περί Δασικού Κώδικος». Τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, οι Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές και τα Εκτροφεία θηραμάτων προβλέπονται από τον Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/1998. Με τον Νόμο Πλαίσιο για το Περιβάλλον (Ν. 1650/86), ορίζονται πέντε κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών: περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχή προστασίας της φύσης, εθνικό πάρκο, προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός και προστατευόμενο τοπίο, περιοχή οικοανάπτυξης. 
Οι κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία, είναι οι ακόλουθες:

Εθνικά Πάρκα (Ν. 1650/86)


Καταφύγια Άγριας Ζωής (Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/98)

Ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές (Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/98)

Εκτροφεία θηραμάτων (Ν. 177/75, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Ν. 2637/98)
Προστατευτικά Δάση (Ν. Δ 86/1969, όπως ισχύει)
   ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ
Εκτός από την εθνική νομοθεσία, ειδικές υποχρεώσεις για την προστασία της φύσης απορρέουν από τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες η Ελλάδα έχει κυρώσει καθώς και από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO. Oι χαρακτηρισμένες σε διεθνές επίπεδο περιοχές είναι οι Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας από τη Σύμβαση Ραμσάρ, τα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO), τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (UNESCO, Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), οι Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (Σύμβαση Βαρκελώνης), τα Βιογενετικά Αποθέματα (Συμβούλιο της Ευρώπης) και οι Περιοχές στις οποίες έχει απονεμηθεί Ευρωδίπλωμα (Συμβούλιο της Ευρώπης).

   ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Αξιόλογη έκταση της χώρας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Το Δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα περιλαμβάνει 163 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – Οδηγία 79/409/ΕΚ) και 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ – Οδηγία 92/43/ΕΚ). Οι δύο κατηγορίες περιοχών παρουσιάζουν μεταξύ τους επικαλύψεις όσον αφορά στις εκτάσεις τους. Η έκταση των περιοχών του Δικτύου στην Ελλάδα, εξαιρουμένων των αλληλεπικαλύψεων, ανέρχεται σε περίπου 3,4 εκ. εκτάρια και καταλαμβάνει 21% της χέρσου. Στις παραπάνω περιοχές περιλαμβάνονται οι 10 Εθνικοί Δρυμοί, οι Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ καθώς και άλλες σημαντικές περιοχές όπως Αισθητικά Δάση και Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης.
Στο πλαίσιο προγράμματος δράσεων συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, τEKBY επικαιροποίησε εφαρμογή με τίτλο «Σημαντικές Περιοχές για την Προστασία της Φύσης» (στοιχεία έως τον Οκτώβριο 2007).

Η εφαρμογή «Σημαντικές Περιοχές για την Προστασία της Φύσης» αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για την ενιαία διαχείριση περιγραφικών και χαρτογραφικών δεδομένων των προστατευόμενων περιοχών, δηλαδή την εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα και την εύκολη εξαγωγή πληροφοριών. Περιλαμβάνει περιοχές οι οποίες:
  • έχουν κηρυχθεί βάσει της εθνικής νομοθεσίας
  • έχουν ορισθεί ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας και ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου NATURA 2000
  • έχουν κάποιο διεθνή χαρακτηρισμό και
  • έχουν καταγραφεί ως υγρότοποι κατά την εθνική απογραφή.
Η εφαρμογή (διατίθεται ελεύθερα και εκτελείται αυτόνομα, με μόνη απαίτηση λογισμικού την παρουσία λειτουργικού συστήματος: Windows 95/98/NT/2000/XP. Για να την εγκαταστήσετε, κατεβάστε το συμπιεσμένο αρχείο zip κάνοντας κλικ στο παρακάτω πλαίσιο και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης.
Εφαρμογή
"Σημαντικές Περιοχές για την Προστασία της Φύσης"

(στοιχεία έως τον Οκτώβριο του 2007)

 


Η βάση δεδομένων των εθνικώς προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας (Common Database on Designated Areas-CDDA) καθώς και τα σχετικά γεωγραφικά δεδομένα, υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και βρίσκονται στη διεύθυνσηhttp://cdr.eionet.europa.eu/gr/eea/cdda1.

Βάση δεδομένων και γεωγραφικά δεδομένα των
εθνικώς προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας (CDDA)

 

Η βάση δεδομένων διατίθεται σε μορφή MsAccess και τα γεωγραφικά αρχεία σε μορφή shapefiles. Ο χρήστης, για τη διευκόλυνση του, μπορεί να αποθηκεύσει τη βάση δεδομένων και το σύνολο των γεωγραφικών αρχείων ανά κατηγορία προστασίας, σε ένα ενιαίο αρχείο zip, επιλέγοντας την εντολή "zip envelope" στο επάνω δεξί μέρος της ιστοσελίδας. Στον πίνακα 'designations' της βάσης δεδομένων, βρίσκεται η αντιστοίχηση των κατηγοριών προστασίας με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται από το CDDA. Ο πίνακας 'sites' περιλαμβάνει το σύνολο της περιγραφικής πληροφορίας ανά προστατευόμενη περιοχή (π.χ. κατηγορία προστασίας, έκταση, αντιστοίχηση με κωδικό IUCN). Επισημαίνεται ότι οι εκτάσεις που αναφέρονται σε κάθε προστατευόμενη περιοχή στη βάση του CDDA προέρχονται από τα ψηφιοποιημένα όριά τους και μπορεί να διαφέρουν από αυτές που αναφέρονται στις πράξεις χαρακτηρισμού τους. Επιπροσθέτως στη βάση περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους ζώνες ευρύτερων προστατευόμενων περιοχών (π.χ. περιοχές προστασίας της φύσης ή και απόλυτης προστασίας της φύσης εντός εθνικών πάρκων) και δεν είναι ορθή η άθροισή τους για την εξαγωγή του συνόλου της έκτασης. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ περιοχών διαφορετικών κατηγοριών προστασίας, π.χ. ενός Καταφυγίου Άγριας Ζωής με ένα Εθνικό Πάρκο.

 Εθνικοί Δρυμοί
Οι Εθνικοί Δρυμοί περιλαμβάνουν εκτάσεις, στις περισσότερες από τις οποίες κυριαρχεί ο δασικός χαρακτήρας, με ιδιαίτερο οικολογικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Έχουν κηρυχθεί 10 Εθνικοί Δρυμοί βάσει του Ν. 996/1971 που αποτελεί μέρος του Ν. 86/1969 «Περί Δασικού Κώδικος». Οι Εθνικοί Δρυμοί Πρεσπών, Βίκου-Αώου, Πίνδου, Οίτης και Σουνίου περιλαμβάνουν πυρήνες και περιφερειακές ζώνες, ενώ οι υπόλοιποι περιλαμβάνουν μόνο πυρήνες.

Εθνικοί Δρυμοί

Εμβαδόν ΦΕΚ(εκτάρια)
ΦΕΚ
Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
3.812
ΒΔ 644/1961
ΦΕΚ 155/Α/1961
Εθνικός Δρυμός Σουνίου
3.500
ΠΔ 182/1974
ΦΕΚ 80/Α/1974
Εθνικός Δρυμός Πίνδου
6.927
ΒΔ 487/1966

ΦΕΚ 120/Α/1966
Εθνικός Δρυμός Οίτης
7.210
ΒΔ 218/1966

ΦΕΚ56/Α/1966
Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
19.470
ΠΔ 46/1974
ΦΕΚ 19/Α/1974
Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου
12.600
ΠΔ 213/1973
ΦΕΚ 198/Α/1973
Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς
4.850
ΒΔ 731/1962ΦΕΚ200/Α/1962
ΒΔ 74/1964ΦΕΚ33/Α/1964
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
3.513
ΒΔ 25.07.1938ΦΕΚ 286/Α/38
ΒΔ 23.12.1939ΦΕΚ 1/Α/1939
Εθνικός Δρυμός Αίνου
2.862
ΒΔ 776/1962
ΦΕΚ 199/Α/1962
Εθνικός Δρυμός Ολύμπου
3.988
ΒΔ 09.06.1938
ΦΕΚ 248/Α/1938

 Εθνικά Πάρκα
Τα Εθνικά Πάρκα εισήχθησαν ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/1986 (άρθρα 18 και 19). Όταν το Εθνικό Πάρκο, ή μεγάλο τμήμα του, καταλαμβάνει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως Εθνικός Δρυμός. Ανάλογα, όταν το Εθνικό Πάρκο καταλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές μπορεί να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν κηρυχθεί βάσει του Ν. 1650/1986 17 Εθνικά Πάρκα. Για 10 από αυτά έχουν καθοριστεί και περιφερειακές ζώνες προστασίας.

Εθνικά πάρκα

Εμβαδόν ΦΕΚ(εκτάρια)
ΦΕΚ
Περιφερειακή ζώνη
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.)208.713
Διάταγμα, ΦΕΚ 519/Δ/28.05.1992
Απόφαση 23537, 
ΦΕΚ 621/Δ/19.06.2003
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου13.500
ΠΔ, ΦΕΚ 906/22.12.1999
Τροποποίηση Διάταγμα, 
ΦΕΚ 1272/Δ/27.11.2003
Ναι
Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα1.382
Διάταγμα, ΦΕΚ 395/Δ/03.07.2000
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και των Μακεδονικών Τεμπών16.388
Απόφαση 6919, ΦΕΚ 248/Δ/05.03.2004
Ναι
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Απόφαση 23069, ΦΕΚ 639/Δ/14.06.2005
Ναι
Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων33.470.62
Απόφαση 22306,
ΦΕΚ 477/Δ/31.03.2006
Ναι
Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου42.800
Απόφαση 35633,
ΦΕΚ 911/Δ/13.10.2006
Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης
Απόφαση 42699, 
ΦΕΚ 98/ΤΑΑΠΘ/08.11.2006
Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
Απόφαση 4110,
ΦΕΚ 102/Δ/16.03.2007
Ναι
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
Απόφαση 11989,
ΦΕΚ 123/Δ/21.03.2008
Ναι
Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ε.ΠΑ.Μ.Θ.)72.677,503
Απόφαση 44549,
ΦΕΚ 497/Δ/17.10.2008
Ναι
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων - Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου
Διάταγμα, ΦΕΚ 49/Δ/12.02.2009
Ναι
Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφιλιάς
Απόφαση 12365,
ΦΕΚ 159/Δ/29.04.2009
Ναι
Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα (Ε.Π.Δ.Α.Λ.Α.)33.800
Απόφαση 12966,
ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009
Ναι
Εθνικό Πάρκο Πρεσπών (Ε.ΠΑ.Π.)32.700Απόφαση 28651,
ΦΕΚ 302/Δ/23.07.2009
Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (Ε.Π.Ο.Ρ.)173.115Απόφαση 40379/09,
ΦΕΚ 445/Δ
Εθνικό Πάρκο Χελμού - ΒουραϊκούΑπόφαση 40390/09,
ΦΕΚ 446/Δ


 Αισθητικά δάση
Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.
Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές, με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια.  
Αισθητικά Δάση
ΕμβαδόνΦΕΚ(εκτάρια)
ΦΕΚ
Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου
20
170/Α/1973
Δάσος Καισαριανής Αττικής
640
31/Α/1974
Κοιλάδας Τεμπών Λάρισας
1.762
31/ΤΑ/1974
Αγ. Γεωργίου – Καραϊσκάκη Καρδίτσας
252
31/ΤΑ/1974
Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου Κορινθίας
27,5
31/Α/1974
Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων
86
306/ΤΑ/1976
Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρων
1.850
99/Α/1974
Δάσος Φαρσάλων Λάρισας
34,5
103/Δ/1977
Δάσος Στενής Εύβοιας
674
108/Δ/1977
Δρυοδάσος Μογγοστού Κορινθίας
520
175/Δ/1977
Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας Λάρισας
16..900
175/Δ/1977, 160/Α/1985
Παραλιακό Δάσος Νικοπόλεως Μύτικα Πρέβεζας
66
183/Δ/1977
Δάση Νήσου Σκιάθου Μαγνησίας
3.000
248/Δ/1977
Στενά Νέστου Καβάλας – Ξάνθης
2.380
283/Δ/1977
Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων Αχαϊας
1.750
404/Δ/1977
Περιαστικό δάσος Τιθορέας Φθιώτιδας
200
125/Δ/1979
Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας
2.216
606/Δ/1979
Δάσος Λόφων Κάστρου και Αηλιά Τρικάλων
28
609/Δ/1979
Δρυοδάσος Κουρί – Αλμυρού Μαγνησίας
100
99/Α/1980

 

 Διατηρητέα Μνημεία της φύσης
Σε αυτά περιλαμβάνονται μεμονωμένα δένδρα ή συστάδες δένδρων με ιδιαίτερη βοτανική, οικολογική, αισθητική ή ιστορική και πολιτισμική αξία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης εκτάσεις με σπουδαίο οικολογικό, παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό ή άλλο ενδιαφέρον. Η θεσμοθέτησή τους υλοποιήθηκε βάσει του δασικού κώδικα.
Έχουν κηρυχθεί 51 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, με συνολική έκταση 16.840 εκτάρια. Η πλειονότητα των μνημείων αυτών καταλαμβάνει ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι μόνο το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου το οποίο καταλαμβάνει το 89% της συνολικής έκτασης των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική έκταση των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης αντιστοιχεί στο 0,12 % της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, ενώ το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 21,32 εκτάρια.  
Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης
Εμβαδόν*ΦΕΚ (εκτάρια)
ΦΕΚ
Οι δύο Πλάτανοι του Σχολαρίου
-
281/Β/1975
Το κλήμα των Καλαβρύτων
-
738/Β/1975
Το Πεύκο της Νικήτης Χαλκιδικής
-
738/Β/1975
Ο Πλάτανος στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής
-
738/Β/1975
Ο Πλάτανος της Βάβδου
-
738/Β/1975
Ο Πλάτανος του Παυσανία στο Αίγιο
-
738/Β/1976
Οι Δώδεκα Βρύσες του Αιγίου
-
738/Β/1976
Οι Πλάτανοι των Κομποτάδων
-
113/Β/1976
Ο Πλάτανος της Άρτας
-
1113/Β/1976
Ο αειθαλής Πλάτανος της Φαιστού
-
590/Β/1977
Οι Πλάτανοι της Βέροιας
-
590/Β/1977
Ο Πλάτανος του Ναυπλίου
-
590/Β/1977
Η Ελιά του Ναυπλίου
-
590/Β/1977
Ο Φοίνικας του Ναυπλίου
-
590/Β/1977
Οι Ίταμοι Κρυονερίου Αργολίδας
-
590/Β/1977
Οι Ελιές της Δημαίνης Αργολίδας
-
590/Β/1977
Οι Ελιές του Αλμυροποτάμου Εύβοιας
-
590/Β/1977
Ο Πλάτανος της Δημητσάνας Αρκαδίας
-
121/Δ1980
Ο Σφένδαμος του Σιδηροκάστρου Μεσσηνίας
-
121/Δ/1980
Η Ελιά της Καλαμάτας
-
121/Δ/1980
Το Δάσος Δενδροκέρδων στην Κυνουρία Αρκαδίας
74
121/Δ/1980
Η Δρυς του Περιθωρίου Αρκαδίας
-
121/Δ/1980
Συστάδα Δρυός και Φράξου (Μουριών)
9,2
121/Δ/1980
Η Δρυς στις Κορφές Ηρακλείου
-
121/Δ/1980
Οι Βελανιδιές στην Καλαμιά Αιγίου
-
121/Δ/1980
Η Δρυς της Δόριζας Αρκαδίας
-
121/Δ/1980
Ο Πλάτανος Βλάτους Χανίων
-
121/Δ/1980
Ο Πλάτανος της Αγ. Μαρίνας Φθιώτιδας
-
121/Δ/1980
Οι Πλάτανοι της Λαμίας
-
121/Δ/1980
Το Δάσος της Οξιάς στην Τσίχλα Χαϊντού Ξάνθης
18
121/Δ/1980
Το Δάσος Οξιάς στο Πευκωτό Πέλλας
3,2
121/Δ/1980
Το Παρθένο Δάσος της Κεντρικής Ροδόπης
550
121/Δ/1980
Το νησί Πιπέρι στις Βόρειες Σποράδες
438
121/Δ/1980
Ο Πλάτανος στην Ελαία Θεσπρωτίας
-
173/Β/1981
Η Φτελιά της Αηδόνας Καλαμπάκας
-
173/Β/1981
Ο αειθαλής Πλάτανος των Αζωγυρών Χανίων
-
173/Β/1981
Το Κρητικό Κεφαλάνθηρο στις Καμάρες Ηρακλείου
-
589/Β/1985
Ο Πλάτανος του Αγ. Φλώρου Μεσσηνίας
-
589/Β/1985
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου
15.000
160/Α/1985
Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω
-
589/Β/1985
Ο Πλάτανος της Απολλωνίας - Σταυρός Θεσσαλονίκης
-
589/Β/1985
Ο Πλάτανος της Πλατανιώτισσας Καλαβρύτων
-
773/Β/1985
Το δάσος του Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας
45,9
773/Β/1985
Ο Πλάτανος της Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων
-
656/Β/1986
Ο Σφαγνώνας στο δάσος του Λαϊλιά Σερρών
3,9
656/Β/1986
Υπόλειμμα υδροχαρούς δάσους στην Ιστιαία Εύβοιας
-
656/Β/1986
Το Δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων στο νησί Σαπιέντζα
240
656/Β/1986
Το Μικτό Δάσος Προμάχων - Λυκοστόμου Αριδαίας
192
656/Β/1986
Το Φυσικό Δάσος κυπαρισσίου στον Έμπωνα Ρόδου
                         135
656/Β/1986
Το Μικτό Δάσος του Γράμου
130
656/Β/1986
Το Κυπαρίσσι της Πρασιάς Ευρυτανίας
-
520/Β/1997 
 όπου δεν δίνεται τιμή για το εμβαδόν σημαίνει ότι αυτό είναι κάτω από 1 εκτάριο.
 Καταφύγια Άγριας Ζωής
Με την έκδοση του Ν. 2637/1998 τα Καταφύγια Θηραμάτων χαρακτηρίζονται πλέον ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Έως και τον Αύγουστο του 2009, οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής αριθμούν 610.

 Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές

Οι Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές είναι επτά.
Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές
ΕμβαδόνΦΕΚ(εκτάρια)
ΦΕΚ
Σέρρες
24.600
1587/Β/1975
Δίας Ηρακλείου
1.250
474/Β/1977
Σαπιέντζα Καλαμάτας
850
1041/Β/1977
Αταλαντονήσι Αταλάντης
185
1041/Β/1977
Όσσα Λάρισας
26.337
88/Β/1985
Γιούρα
1.190
1474/Β/2001
Κόζιακας Τρικάλων
48.360
527/Β/1992

 Εκτροφεία Θηραμάτων

Τα Κρατικά Εκτροφεία Θηραμάτων είναι 21, με συνολική έκταση 3.603 εκτάρια. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική έκτασή τους αντιστοιχεί στο 0,023% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, ενώ το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 14,51 εκτάρια.  

 Περιοχές Προστασίας της Φύσης

Οι περιοχές Προστασίας της Φύσης εισήχθησαν ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/1986 (άρθρα 18 και 19).
Έως και τον Δεκέμβριο του 2009, ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης  έχουν κηρυχθεί 23 περιοχές.
 
Περιοχές Προστασίας της Φύσης
ΦΕΚ
Υγρότοπος Δύστου Εύβοιας (Περιοχή 2)
Διάταγμα, ΦΕΚ 60/Δ/08.02.1990 (ΖΟΕ)
Όρος Κέρκη και όρος Καρβούνι Σάμου(Περιοχή Β)
Διάταγμα, ΦΕΚ 100/Δ/27.02.1995 (ΖΟΕ)
Υγρότοπος Ψαχνών στην Εύβοια (Περιοχή 1 - Πυρήνας υγροβιότοπου)
Διάταγμα, ΦΕΚ 642/Δ/09.10.1989 (ΖΟΕ)
Περιοχή Δήμων Άργους και Μήδειας (Περιοχές 5 και 5α)
Διάταγμα, ΦΕΚ 396/08.06.1999 (ΖΟΕ)
Δήμος Σταγείρου Ακάνθου (ΖΠΦΠ 1και ΖΠΦΠ 2)
Διάταγμα, ΦΕΚ 326/Δ/26.04.2002 (ΖΟΕ)
Υγρότοπος και ακτή Ψαλιδίου Δήμου Κω (Ζώνες ΠΠΦ1και ΠΠΦ2)
Διάταγμα, ΦΕΚ 571/Δ/06.07.2006
Ζώνες Ια, Ιβ και Ιγ του Εθνικού Πάρκου Πίνδου
Απόφαση 23069, ΦΕΚ 639/Β/14.06.2005
Ζώνες Α1, Α2, Α3, Α4 και Α5 Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα
Διάταγμα, ΦΕΚ 395/Δ/03.07.2000
Ζώνες ΠΦ1, ΠΦ2, ΠΦ3 και ΠΦ4 Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου
Απόφαση 22306, ΦΕΚ 477/Δ/31.03.2006
Ζώνη Α2 (Μακεδονικά Τέμπη) Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών
Απόφαση 6919, ΦΕΚ 248/Δ/05.03.2004
Ζώνες Α, Β και Γ Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
Απόφαση 4110, ΦΕΚ 102/Δ/16.03.2007
Ζώνες Α1 και Α2 Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου
Απόφαση 35633, ΦΕΚ 911/Δ/13.10.2006
Ζώνες Α1, Α2, Α3, Α4 και Α5 Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας με λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά και Λίμνης Ισμαρίδας
Απόφαση 44549, ΦΕΚ 497/Δ/17.10.2008
Ζώνη Α Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού κόλπου
Απόφαση 11989, ΦΕΚ 123/Δ/21.03.2008
Ζώνες ΙΑ, ΙΒ, ΙΓ και ΙΔ Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου
Διάταγμα, ΦΕΚ 49/Δ/12.02.2009
Ζώνες Α2, Α3, Ια, Ιβ, Π1, Π2, Π3, Υ και Υ’ Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
ΠΔ, ΦΕΚ 906/22.12.1999
Ζώνες Α1, Α2, Α3, Α4, Α5, Α6  και Α7 Περιοχής Α Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βόρειων Σποράδων
Απόφαση 23537, ΦΕΚ 621/Δ/19.06.2003
Ζώνη Α Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου –Στροφιλιάς
Απόφαση 12365, ΦΕΚ 159/Δ/29.04.2009
Ζώνες ΠΔ1, ΠΔ2, ΠΔ3, ΠΔ4, ΠΑ, Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β7 Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009
Ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β7 Εθνικού Πάρκου Πρεσπών
Απόφαση 28651,
ΦΕΚ 302/Δ/23.07.2009
Χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές των Στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, του Έλους Καλοδικίου
Απόφαση 36427/09, 396/Δ/17-09-09
Ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6 και Β7 Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης
Απόφαση 40379/09, ΦΕΚ 445/Δ
Ζώνες Α1, Α2 και Α3 Εθνικού Πάρκου ορεινού όγκου Χελμού - Βουραϊκού
Απόφαση 40390/09, ΦΕΚ 446/Δ Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης

Οι περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης εισήχθησαν ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/86.

Έως και τον Δεκέμβριο του 2009, οι Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης  αριθμούν 8.
Περιοχές Απόλυτης Προστασίας της Φύσης
ΦΕΚ
Υγρότοπος Δύστου Εύβοιας Περιοχή 1
Διάταγμα, ΦΕΚ 60/Δ/08.02.1990 (ΖΟΕ)
Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι Σάμου Περιοχή Α1-Πυρήνας και Α2
Διάταγμα, ΦΕΚ 100/Δ/27.02.1995 (ΖΟΕ)
Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3 και ΑΠ4 Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου
Απόφαση 22306, ΦΕΚ 477/Δ/31.03.2006
Ζώνη Α1 (Δάσος Απολλωνίας) Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών
Απόφαση 6919, ΦΕΚ 248/Δ/05.03.2004
Ζώνη Α1 Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου
ΠΔ, ΦΕΚ 906/22.12.1999
Ζώνες ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3 και ΑΠ4 Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
Απόφαση 12966, ΦΕΚ 220/Δ/14.05.2009
Ζώνες Α1, Α2 και Α3 Εθνικού Πάρκου ΠρεσπώνΑπόφαση 28651,
ΦΕΚ 302/Δ/23.07.2009
Ζώνες Α1, A2 και Α3 Εθνικού Πάρκου Οροσειράς ΡοδόπηςΑπόφαση 40379/09, ΦΕΚ 445/Δ

 Προστατευτικά Δάση
Έως και τον Αύγουστο του 2009 ως Προστατευτικό Δάσος έχουν κηρυχθεί 3 περιοχές.

Προστατευτικά Δάση
ΦΕΚ
Προστατευτικό δάσος ορεινού όγκου Λευκών Ορέων Νομού Χανίων
Απόφαση 8022
ΦΕΚ 65/03.02.2006
Προστατευτικό δάσος περιοχής Κορυφών Ασφένδου Καλλικράτη Νομού ΧανίωνΑπόφαση 8022
ΦΕΚ 65/03.02.2006
Προστατευτικό δάσος ορεινού όγκου Αποπηγάδι Σελίνου Νομού ΧανίωνΑπόφαση 8022
ΦΕΚ 65/03.02.2006


 Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί και Τοπία

Οι Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί και Τοπία εισήχθησαν ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/1986.
Έως σήμερα έχουν κηρυχθεί 
2 περιοχές.

Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί και Τοπία
ΦΕΚ
Υγρότοποι Σάμου (Αλυκή, Γλυφάδα, Κάμπος Χώρας)
Διάταγμα, ΦΕΚ 100/Δ/27.02.1995 (ΖΟΕ)
Νήσος Μύκονος (Περιοχές με στοιχεία 2.3α.6 και 2.3α.8)
Διάταγμα, ΦΕΚ 243/Δ/08.03.2005 (ΖΟΕ)

 Περιοχές Οικοανάπτυξης

Οι περιοχές Οικοανάπτυξης εισήχθησαν ως κατηγορία προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 1650/1986 (άρθρα 18 και 19).
Έως σήμερα, έχει κηρυχθεί μία περιοχή ως Περιοχή Οικοανάπτυξης, η οποία είναι η χερσαία και λιμναία περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και περιλαμβάνει και περιφερειακή ζώνη προστασίας.

Περιοχές Οικοανάπτυξης
ΦΕΚ
Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων
Απόφαση 22943/03 649/Δ/25-06-03 Τροποποίηση Απόφαση 46003/03 1250/Δ/26-11-03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου