Ο 35χρονος «ΤΣΑΜΠ» ή «ΑΡΧΗΓΟΣ» και άλλοι 3 κρίθηκαν προφυλακιστέοι με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα

«Οχι φυλακές για τους εθνικιστές», φώναξαν οι τέσσερις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση Combat 18 Hellas την ώρα που έπαιρναν το δρόμο για τη φυλακή.
Μετά την απολογία τους στην 1η τακτική ανακρίτρια οι τέσσερις από τους επτά κατηγορουμένους στην υπόθεση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος κρίθηκαν προφυλακιστέοι.
Ο φερόμενος ως αρχηγός, ένας 35χρονος, ένας 45χρονος ο οποίος καταγράφεται σε «ύποπτες» συνομιλίες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά κι ένας 22χρονος είναι οι κατηγορούμενοι που με ομόφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα προφυλακίστηκαν.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι ομολόγησαν επιμέρους πράξεις, αρνήθηκαν, ωστόσο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση. Ο 35χρονος γνωστός με τα ψευδώνυμα «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος», «ΤΣΑΜΠ» και  «ΑΡΧΗΓΟΣ»  που φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο πως  «καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, δίνοντας στα μέλη της σαφείς εντολές» αρνήθηκε πως είχε αρχηγικό ρόλο.
Συγγνώμη, πάντως, ζήτησε μόνο ο δεύτερος 35χρονος ο οποίος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε δυο επιθέσεις, αποτέλεσμα κι αυτές, όπως ισχυρίστηκε της πίεσης που του ασκούσε ο «Τσαμπανίκας».  Υποστήριξε δε πως φοβόταν για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του αν έπαιρνε αποστάσεις από την οργάνωσης.
«Ο "Τσαμπανικας" με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβην – κατόπιν αρκετών αναβολών – όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης.
Εντούτοις η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα, υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον «Τσαμπανίκα» και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος, μου είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση, πως αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένεια μου).
Στην πραγματικότητα οι δράσεις που μου άρεσαν ήταν τα γκραφιτι και το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, τα οποία και θεωρώ ότι ούτε την έννομη τάξη διασάλευσαν, αλλά ούτε και ανήθικα ήταν. Εξάλλου, τέτοια βίντεο με γκράφιτι είδα στο site που τηρούσε ο «Τσαπανίκας» και θέλησα να συμμετάσχω.
Έτσι περαιτέρω, ως Έλλην Πατριώτης που νιώθω, θαυμάζω τον Κολοκοτρώνη, θεωρώ ελληνική την Μακεδονία και προαιώνιο εχθρό τον Τούρκο» είπε.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ανάμεσα τους και ο δικηγόρος του Πειραιά που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. «Στις συνομιλίες μου έδινα νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενο μου που ήταν πελάτης μου» φέρεται να είπε στην απολογία του.
enikos.gr

Ποιοι είναι οι Combat 18 

VICE.GR
Πρόκειται για μία νεοναζιστική οργάνωση η οποία έχει εμπνευστεί το όνομά της από τον Αδόλφο Χίτλερ, καθώς ο αριθμός «18» αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή Adolf Hitler. Mάλιστα, σύμβολό τους έχουν την νεκροκεφαλή που παραπέμπει σε αυτήν των SS.
H «Combat 18 Hellas» φέρεται να έχει εμπνευστεί τη φυσιογνωμία της από τη βρετανική νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», η οποία είχε έντονη δράση στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του '90 και όχι μόνο, με τους αντιπάλους της να θεωρούνται μετανάστες, αριστεροί και μειονότητες. Στην Ελλάδα έχει αναλάβει την ευθύνη πλήθους επιθέσεων, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ιδιαίτερα βίαιες. Σε πολλές από τις δράσεις τους έχουν συνεργαστεί με τους Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές, (σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για παρακλάδι τους) οι οποίοι εξυμνούν τον πρώην χρυσαυγίτη καταδικασθέντα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή, γνωστό ως «Περίανδρο» (κατά κόσμον Αντώνιο Ανδρουτσόπουλο). Σε συνέντευξή τους, μάλιστα, στον Ελεύθερο Τύπο, οι Μαίανδροι Εθνικιστές είχαν πει ότι η Combat 18 είναι κάτι παραπάνω από αδελφή οργάνωση, είναι «αίμα από το αίμα».

Οι Combat 18, με δικά τους λόγια

Όπως σημειώνεται σε παλιά δημοσιεύματα περιοδικών και site του ακροδεξιού χώρου, οι Combat 18 έχουν επιχειρήσει να δείξουν την ταυτότητα της δράσης τους. Στην ερώτηση τι είναι η Combat 18, απαντούν: «Στο παρελθόν ήταν μία ανεξάρτητη οργάνωση που δραστηριοποιούταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά την τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε σε μία ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση με βάση την πρωτότυπη πίστη (ή σκοπό) της οργάνωσης - οτιδήποτε χρειαστεί (για τον αγώνα). Χωρίς επίσημα μέλη, οι υποστηρικτές της Combat 18 έρχονται σε μία μεγάλη ποικιλία μορφών και μεγεθών, μερικοί με δεσμούς με το μεγάλο κίνημα του «Blood and Honour» (Αίμα και Τιμή), άλλοι δηλώνοντας πίστη κάπου αλλού, ακόμα και κάποιοι χωρίς δεσμούς με καμία οργάνωση (συλλογικότητα) απολύτως. Ανεξάρτητα από το όποιο λάβαρο οι υποστηρικτές της Combat 18 στέκονται, θα έχουν πάντα την υποστήριξη του κινήματος ''Blood and Honour'' για το κουράγιο και την ακλόνητη αφοσίωση τους στον απώτερο σκοπό».
Στην ερώτηση για το αν το «Blood and Honour» και η Combat 18 είναι η ίδια ομάδα/οργάνωση λένε: «Όχι. Ενώ ορισμένα μέλη και οπαδοί του "Blood and Honour" υποστηρίζουν και συμμετέχουν στον τρόπο ακτιβισμού/δράσης της Combat 18, η πλειοψηφία των μελών του δεν το κάνει. Το "Blood and Honour" ενεργεί/λειτουργεί με την αντίληψη/κατανόηση ότι όλοι είναι σε θέση να πράξουν διάφορα πράγματα και όχι όλοι όμως να δύνανται να πράξουν το ίδιο. Επιπλέον, μπορεί κανείς να υποστηρίζει την Combat 18 χωρίς ποτέ να γίνει μέλος του "Blood and Honour"».
Όσο για το πώς μπορεί να γίνει κανείς μέλος τους; Λένε πως: «Η Combat 18 είναι η ακέφαλη αντίσταση. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν μέλη ούτε κατάλογοι (καταστικά / καταστατικά ονομάτων) και εντολές για να περαστούν στους από κάτω (ή να διαβιβαστούν μόνο!). Ο τρόπος δράσης/ακτιβισμός της Combat 18 οδηγείται απο την ατομική πρωτοβουλία και την οργάνωση σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο όρος ''Ακέφαλη Αντίσταση'' δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν αρχηγοί/υφιστάμενοι, αλλά ότι είναι προτιμότερο και ευθύνη του καθενός να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η επιβίωση του πολιτισμού μας».