Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

«Nakba»: Το μήνυμα της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα

15 Μαΐου, η «Ημέρα της Καταστροφής» ή «Nakba»: Το μήνυμα της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα

15 Μαΐου, η «Ημέρα της Καταστροφής» ή «Nakba»: Το μήνυμα της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα
1
Η «Ημέρα της Καταστροφής» - «Nakba» στα αραβικά-, τιμάται στις 15 Μαΐου σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου ζουν Παλαιστίνιοι, προς ενθύμηση του διωγμού του παλαιστινιακού λαού που συντελέστηκε αρχικά το 1948 και συμπίπτει με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης της Αθήνας για τη σημερινή επέτειο της «Nakba»:


«Η 15η Μαΐου 1948 αντιπροσωπεύει την αρχή της Παλαιστινιακής Nakba,καταστροφή. Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 418 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και του 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον αναγκαστικό εκτοπισμό 750.000 - δύο τρίτων του Παλαιστινιακού πληθυσμού - από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους την Παλαιστίνη στην εξορία.

Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί τι σημαίνει η λέξη Nakba για τον Παλαιστινιακό λαό. Ενώ η κυριολεκτική μετάφραση είναι «Καταστροφή» η έννοια της Nakba περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μια συγκεκριμένη καταστροφή και μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δεν σηματοδοτούμε 70 χρόνια από τη Nakba, αλλά μάλλον 70 χρόνια συνεχιζόμενης Nakba. Αντί για γεγονός μιας συγκεκριμένης στιγμής, η Nakba είναι μια συνεχής διαδικασία συστηματικής άρνησης του δικαιώματος να ζει στη γη του ο κάθε ένας Παλαιστίνιος και να έχει δικαίωμα στην εθνική και πολιτική ταυτότητα ο Παλαιστινιακός λαός, ως σύνολο.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Marwan Toubassi
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Marwan Toubassi
Παρ’ όλα αυτά και ανεξάρτητα από πόσες Nakba έχει περάσει τα τελευταία 70 χρόνια ο κάθε Παλαιστίνιος, όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού από αυτή τη γη έχουν αποτύχει λόγω της βαθειάς σχέσης μας με τη γη εδώ και με τον ηρωισμό του περήφανου έθνους μας.
Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης άρχισε να εφαρμόζεται το 1948, αλλά οι σπόροι της είχαν φυτευτεί δεκαετίες νωρίτερα.


Ενώ οι πρώτοι Σιωνιστές μπορεί να διαφωνούσαν μεταξύ τους για κάποιες τακτικές και για το πώς θα ήταν ή θα λειτουργούσε το κράτος τους, στην ιδεολογία τους ήταν εγγενής η αναγκαιότητα να απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από αυτή τη γη. Το 1979, 31 χρόνια μετά την έναρξη της Nakba, ένας ισραηλινός πολιτικός λογοκριτής απαγόρευσε στον Yitzhak Rabin να δημοσιεύσει ένα περιστατικό, όπου ο David Ben Gurion και το μέλος της Χαγκάνα Yigal Allon είχαν συμφωνήσει ότι η απάντηση στο ερώτημα «Τι πρέπει να γίνει με τον πληθυσμό;» ήταν «Να τους διώξουμε απ’ εκεί».
ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου