Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

"Tόσα χρόνια μας αγνοούσαν και τώρα βάζουν την ταφόπλακα " Συγκέντρωση - Διαμαρτυρία στο Γιοκάλειο για τα αιολικά.


"Είμαι ο μεγαλύτερος από όλους σας εδώ, γεννηθείς το 1927, και όσα χρόνια ζω κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για μας. Τόσα χρόνια μας αγνοούσαν και τώρα βάζουν την ταφόπλακα" ,
είπε συγκινημένος ο ηλικιωμένος κύριος κάνοντας πολλούς να δακρύσουν με τον πόνο ψυχής που μιλούσε.
Γιατί αυτός ο πόνος ψυχής, βγήκε και από τους κτηνοτρόφους ομιλητές που περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν.
Τα ζώα δεν μπορούν να φάνε τα πλακωμένα από σκόνη φυτά που τους δημιουργούν διάρροιες, και άλλα προβλήματα.
Έχουν χάσει τα μονοπάτια τους, στρεσάρονται από τον θόρυβο, λιμοκτονούν και το νερό ακόμα λιγοστό.
Σε μαρασμό και καταστροφή οδηγούνται οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι μας και η απελπισία τους τους έβαλε λόγια ειλικρινή στο στόμα, λόγια καθαρά και ντόμπρα που δεν αφήνουν περιθώριο για παρερμηνείες και άλλου είδους αναλύσεις.


κ.Σφυρίδης

κτηνοτρόφος 

κτηνοτρόφος
 Είναι μια δραματική κατάσταση που εκτός από τους κτηνοτρόφους την περιέγραψε και ο πρόεδρος των Αγροτοκτηνοτρόφων Βαγγέλης Σφυρίδης όπως και η κτηνίατρος Μαρία Τσαπέπα που επιπλέον μας εξήγησε το πως επηρεάζεται ο κύκλος αναπαραγωγής εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, όπως και το γιατί αυτές οι φυλές των κοπαδιών, δηλ. τα κοκκίνικα και η γίδα Καρύστου, δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να ζήσουν όπως τα κοπάδια που μεγαλώνουν μόνο σε στάβλους.
Η αγάπη της Μαρίας για τα ζώα είναι σε όλους μας γνωστή και δεν αμφιβάλει κανείς για τις επιπτώσεις που περιγράφει σε κάθε επίπεδο.
κ.Τσαπέπα
  Φυσικός  και συνεργάτης του Δημόκριτου κ.Κώστας Ξαπλαντέρης, ο επόμενος ομιλητής ,που περιέγραψε με πολύ κατανοητό τρόπο το γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε ακόμα περισσότερες ανεμογεννήτριες.
  Ο συμβολαιογράφος κ. Σιάγκας μίλησε για το τι συμβαίνει με τα συμφωνητικά και τα συμβόλαια που καλούνται να υπογράψουν και έχουν υπογράψει πολλοί κάτοικοι, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις πάνω στο θέμα.
κ.Σιάγκας

ο κ.Νταλάκας

κ.Σφυρίδη

κ.Παπαλυμπέρης

κ.Βουλής

κ.Βαρελά
 Ακολούθησαν πολλοί ομιλητές και ο κάθε ένας ξεδίπλωνε και μια άλλη πτυχή του προβλήματος που επηρεάζει κάθε πλευρά της ζωής μας και της φύσης.
Διαβάστηκαν χαιρετισμοί από συλλόγους που προσπαθούν να σώσουν την γη τους από τα νύχια των αετονύχηδων επιδοτούμενων εισβολέων και στο τέλος υπογράφηκε ψήφισμα από όλους τους παρευρισκόμενους αφού είχε διαβαστεί στην αίθουσα.

Από την δημοτική αρχή παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος κ.Διγαλέτος ο οποίος όταν τέθηκε θέμα για την γνώμη του από τον εκπρόσωπο της Ομάδας Πολιτών Μαρμαρίου, ευθέως ξεκαθάρισε ότι από τότε που ασχολήθηκε με τα κοινά η γνώμη του είναι ,ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ, και είναι πάντα παρόν και αρωγός στις προσπάθειες της συντονιστικής επιτροπής.
Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιδήμαρχος Ζαφείρης Αθανάσιος ο οποίος συνεχώς υποστηρίζει,- αν και δεν μίλησε στην συγκέντρωση- σε όλους τους τόνους ότι το βουνό κατασπαράσσεται και πρέπει να σταματήσουμε το κακό, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος κ.Ζέμπης , ο οποίος έχει πει κατ επανάληψη στα δημοτικά συμβούλια ότι πρέπει να σταματήσει η επέλαση των ανεμογεννητριών.
Παρούσα και η πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Καρύστου .

Από πλευράς αντιπολίτευσης ,τοποθετήθηκε η κ.Βρανά της Λαϊκής Συσπείρωσης διαβάζοντας και το αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο βέβαια δεν έγινε.
Μετά τον λόγο πήρε ο κ.Παπαλυμπέρης ο οποίος απευθυνόμενος σε όσους τραβούσαν βίντεο για απ΄ευθείας μετάδοση, είπε να δώσουμε προσοχή γιατί θα μιλήσει για Νενέκους.
Δήλωσε παρόν στους αγώνες και συνεχάρη όλους όσους αντέδρασαν στο λιμάνι και κατάφεραν τουλάχιστον για το καλοκαίρι, να μην γίνει φορτωεκφορτωτική ζώνη.

Ο κ.Σφυρίδης αναφέρθηκε και στις διαδόσεις που κυκλοφορούν ότι όλα αυτά είναι επειδή δημιουργείται ένας δημοτικός συνδυασμός.
"Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο σκοπός της συντονιστικής, συνέχισε, είναι να ενωθεί η κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αλλά εάν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί από την απραξία της δημοτικής αρχής, θα συμμετάσχουμε σε μια δημοτική κίνηση ενάντια στα αιολικά"
Την εκδήλωσε συντόνισε ο κ.Κώστας Βερούχης ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα με το τι είχε συμβεί στο δημοτική συμβούλιο και την ακόλουθη ανεπιτυχή, επίσκεψη στον δήμαρχο.


Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε , επομένως θα έχετε την ευκαιρία σύντομα να ακούσετε αναλυτικά το πως τοποθετήθηκε ο κάθε ένας.To συμπέρασμα που έβγαλα προσωπικά,  είναι ότι ποτέ δεν ήμουν πιο πολύ σίγουρη για το αν έχω δίκιο η όχι για την συμμετοχή μου στις κινητοποιήσεις από όταν είδα τα δακρυσμένα πρόσωπα των ανθρώπων που χάνουν το βιος τους, την γη τους, την ίδια τους την ζωή και αμφισβητείται η ίδια τους η υπόσταση.
Ποτέ δεν ήμουν πιο πολύ σίγουρη από όταν μας εξήγησε η κ.Τσαπέπα τις επιδράσεις σε όλα τα ζώα, και την επιδραση και στην δική μας υγεία, μέσα από την τροφική αλυσίδα και το νερό.
Ποτέ δεν πίστεψα πιο πολύ για την σοβαρότητα στις επιπτώσεις στην φύση από όταν είδα  τις φωτογραφίες που  μαρτυρούσαν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια του βουνού.

Όπως είπε η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου κ.Μπερέτη, πρέπει να δραστηριοποιηθείτε και εσείς , γιατί το βάρος είναι  μεγάλο για λίγους και άλλωστε δεν μας δίνουν σημασία αν δεν φανεί η συμπαράσταση όλης της κοινωνίας. Αυτό άλλωστε επαναλαμβάνεται συνεχώς σαν λόγος για να μην συμμετέχετε...δηλ , το ότι είμαστε λίγοι και δεν υπάρχει νόημα αντίστασης.
Ποτέ δεν είναι αργά να σωθεί ότι μπορεί και ότι έχει απομείνει.
Ας μην ξαναπεί υπουργός ειρωνικά για την επίσκεψη συντοπίτη μας  μέλους  της συντονιστικής, "Είχε έρθει και ένας βοσκός και κάτι έλεγε"..
Ας μην ξαναγράψουν για εμάς . τον λαό της Καρυστίας, ότι είμαστε εύκολα θύματα μιας και είμαστε χαμηλού επιπέδου και χαμηλής μόρφωσης.
Ας μην μας κλέψουν .εκτός από την γη το νερό τα ζώα και τα φυτά μας , την αξιοπρέπεια μας σαν κοινωνικά όντα σε αυτόν τον τόπο.
Ποτέ δεν είπε κανείς για καλό το "Τσιμέντο να γίνει" παρά μόνο για κάτι που δεν ασχολείται πια, και εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με την γη μας και να την δούμε να ζωντανεύει ξανά, με την κτηνοτροφία την μελισσοκομία,  μικρές τουριστικές μονάδες και τον εναλλακτικό τουρισμό .


Το μήνυμα ήταν αγωνιστικό και αισιόδοξο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα να σωθεί η κατάσταση που σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ο χρόνος πιέζει και όλοι , μα όλοι, πρέπει να πάρουν θέση και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι.

Υστερόγραφο.
Παραλία 3 και μισή το μεσημέρι, περνάει νταλίκα τουλάχιστον με 40 χιλιόμετρα φορτωμένη εννοείται..και αυτό είναι κάτι που απαγορεύεται για ευνόητους λόγους και αν όχι για νόμους του κράτους, του Λιμεναρχείου του ΟΛΝΕ και δεν ξέρω και γω ποιανού άλλου, αλλά για το παιδάκι που είχε πάει να πάρει παγωτό και γύριζε στο σκάφος...
Σκεφτείτε το λίγο..
Σtoν σύνδεσμο, η ιστορία του Νενέκου.
http://www.onalert.gr/stories/poios-itan-o-nenekos-san-simera-o-kolokotronis-elege-to-fotia-kai-tsekouri/26209

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου