Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Συνάντηση στελεχών της Εταιρίας ΕΝΕΛ με φορείς και πολίτες. Πάνδημο αίτημα η ΆΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ λόγω λειψιδρίας και προβλημάτων στο βουνό. Μέρος 2ον

Συνέχεια από το πρώτο μέρος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ.Σφυρίδη και τους περιέγραψε την κατάσταση με την άντληση νερού όπως και ότι γίνεται παράνομη γεώτρηση στο εργοτάξιο του Αγίου Μάμα.
Τους πρότεινε να φέρουν ντάκερ για το νερό και να βρέχουν συνεχώς τους δρόμους ακόμα και αν σταματήσουν οι εργασίες μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Επίσης με απόφαση της Εταιρίας να υπάρξει ένα συν 2% στα ανταποδοτικά και να κάνουν παρέμβαση η οποία θα έχει ανακοινωθεί στα μέσα, στο υπουργείο Ενέργειας και στον υπουργό κ.Σταθάκη για την φέρουσα ικανότητα, carrying capacity, η οποία έχει φτάσει στο 256 τις εκατό.!!
Ενημέρωσε για την ύπαρξη μελέτης που πιστοποιεί τα λεγόμενα της και δήλωσε ότι θα την καταθέσει στην Εταιρία.
Στην συνέχεια προέτρεψε τους εκπροσώπους της Εταιρίας να αποδείξει έμπρακτα την καλή πίστη και τις καλές προθέσεις της με έργα μιας και πολλοί έχουν φτάσει στα όρια τους και οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.

Ο Πρόεδρος των Αγροτοκτηνοτρόφων πήρε τον λόγο και ενημέρωσε ότι στην περιοχή του δήμου Καρύστου δραστηριοποιούνται 800 οικογένειες κτηνοτρόφων με 60.000 πρόβατα. Στην καταγραφή που ήδη γίνεται υπάρχει ένας κύκλος εργασιών στα 15 εκατομμύρια ευρώ.Με τα  έργα το εισόδημα τους συρρικνώνεται στο μισό.
Οι ορεινοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν  να ταίσουν τα ζώα τους και πολλά έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκαλούνται από τα βρώμικα φυτά που τρώνε.
Αν γίνουν όλα τα πάρκα, όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρίας αλλά και όλα τα άλλα, ο κλάδος βγαίνει εκτός μιας και δεν έχουν βοσκοτόπια για να μην υπολογίσουμε και το έδαφος στο οποίο σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Εταιρίας θα πρέπει να προχωρήσουν σε αναδάσωση.
Επίσης ανέφερε το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις μιας και υπάρχει επικάλυψη μεταξύ των πάρκων και των βοσκοτόπων.
Προχώρησε λέγοντας ότι ενώ έρχονται σαν ευεργέτες δίνοντας λίγες τροφές εδώ και λίγες εκεί,  ενώ το αναγκαίο είναι να σταματήσουν άμεσα για το καλοκαίρι και μετά να δούμε τα προβλήματα και πως μπορούμε να τα λύσουμε. Αφού λυθούν και γίνει η διαβούλευση θα δούμε αν τους επιτραπεί η απρόσκοπτη συνέχεια των έργων.Τελειώνοντας ο κ.Σφυρίδης τόνισε ότι αυτές οι συζητήσεις έπρεπε να έχουν γίνει πολύ πριν την έναρξη των έργων,αλλά και τώρα πρέπει να προσέξουν για να μην υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, λέγοντας χαρακτηριστικά, "Ήρθατε στο σπίτι μας και τώρα κτυπάμε την πόρτα".

Τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Αδελφότητας Καρυστίων κ.Νανό Σέλερη.
Τους ενημέρωσε ότι η Αδελφότητα είναι 108 ετών και μόνο προσφορά έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή. Τους είπε ότι η Όχη είναι το δεύτερο σε ιερότητα βουνό κατά την αρχαία ιστορία μας και ότι η Εταιρία δεν σεβάστηκε ούτε τον τόπο ούτε την ιστορία μας. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά για να μην θυμίζουν άλλες εποχές και πως αυτές ήρθαν.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ.Λαγόνικος εκ μέρους του Τουριστικού Συνδέσμου λέγοντας ότι έπρεπε να τις είχαμε καλωσορίσει χρόνια πριν.
Αυτά τα έργα έχουν προγραμματιστεί πολλά χρόνια πριν και θα έπρεπε να έχουν δει από πριν  την λειτουργία της περιοχής και πως ζουν οι άνθρωποι εδώ..
Στην Ελλάδα γεννήθηκε το μέτρο αλλά οι Εταιρίες έχουν χαλάσει το μέτρο και εννοεί την παρέμβαση τους στο περιβάλλον.Συνέχησε αναφέροντας ότι η περιοχή μας είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαίκή Ένωση. Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε γλυτώσει μεγάλη καταστροφή και αυτοί, πολλά προβλήματα.
Ο κ.Λαγώνικος συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα δεχτούν ποτέ να βρεθούν σε συζήτηση μόνο για επαγγελματίες παρά μόνο για την κοινωνία στο σύνολο της.
Στην περιοχή μας εργάζονται κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κλπ. Υπάρχει χώρος για όλους αρκεί να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη.
Καταλήγοντας δήλωσε ότι τους εκφράζει το Ψήφισμα και ότι δεν μπορούν καν να μπουν στην διαδικασία των ανταλλαγμάτων. Η ζημιά για τον τουρισμό είναι μεγάλη  αν και έχουν επενδύσει στην Αιφόρο ανάπτυξη. Τους ενημέρωσε για τα προβλήματα των επισκεπτών στο Δημοσάρι , στο νερό και άλλα που κάνουν τους επισκέπτες να φεύγουν με κακές κριτικές .

Το λόγο πήρε η κ.Κιάρα και είπε ότι ήξεραν το τι συμβαίνει στην περιοχή μας αλλά λόγω σεβασμού ήθελαν να τα ακούσουν προσωπικά και να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να τους μιλήσουν.Είπε ότι είναι δύσκολο για αυτούς να ακούν ότι γίνονται παράνομες υδροληψίες και ζήτησε τον ανάλογο σεβασμό αν θα ήθελαν οι παριστάμενοι να συνεχιστεί η συζήτηση.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Σόνια Ντασίου πήρε τον λόγο και εξέφρασε την απορία της το πως αφού δέχτηκαν πρόσκληση για διάλογο δεν υπήρχε καμιά πρόταση και καμιά λύση από πλευράς της Εταιρίας. Μάλιστα ρώτησε τον κ.Σπύρου αν τελικά είχε ενδελεχώς  ενημερώσει για τις κοινωνικές αναταράξεις. Ο κ.Σπύρου την ενημέρωσε ότι θα μπουν 67 νέες στις ήδη 20 σε 8 νέα αιολικά πάρκα της ΕΝΕΛ 2.3 ΜW και ύψος 64 μέτρα και ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Εταιρία.
Η Μέση τάση θα είναι υπόγεια ενώ η Υψηλή τάση θα είναι υπέργεια.
Θα κατασκευαστούν 2 υποσταθμοί και με καλώδιο θα μεταφέρεται στην Παλλήνη.
Η Υψηλή και οι υποσταθμοί όπως και το καλώδιο θα είναι ιδιοκτησία του ΑΔΜΗΕ αν και τα κατασκευάζει η ΕΝΕΛ.
 Την συνάντηση την έκλεισε από πλευρά τοποθετήσεων ο κ.Βαγγέλης Κουκουράκης εκ μέρους του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου και πιστοποίησε τα προαναφερθέντα προβλήματα  ζητώντας την κατανόηση τους για το αν και η   τουριστική σεζόν είναι μικρή δεν μπορούμε να γίνουμε και βιομηχανική ζώνη.
Ο κ.Κουκουράκης τους ζήτησε και αυτός να σταματήσουν τα έργα και τους επισήμανε την έλλειψη νερού και τους φόβους που προκαλεί κάτι τέτοιο για την εύρυθμη λειτουργία και εξυπηρέτηση της περιοχής.

Συνεχίζεται..Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου