Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Συνάντηση στελεχών της Εταιρίας ΕΝΕΛ με φορείς και πολίτες. Πάνδημο αίτημα η ΆΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ λόγω λειψιδρίας και προβλημάτων στο βουνό. Μέρος πρώτον.

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Εταιρίας ΕΝΕΛ και Συλλόγων όπως και πολιτών έγινε χτες το βράδυ στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, όπου οι πάντες ζήτησαν και εξήγησαν την άμεση ανάγκη της παύσης εργασιών, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο.

Οι εκπρόσωποι της Εταιρίας ήταν η Παγκόσμια Επικεφαλής της Αιφόρου Ανάπτυξης και Βιωσιμότητας  κ.Andonella Santilli  η αντίστοιχη Επικεφαλής Ευρώπης κ.Kiara Palmizani,και  o κ.Carlo Ciglioli με τον  κ.Μιχάλη Γλύκα οι οποίοι είναι οι υπεύθυνοι του έργου στην περιοχή μας.
Παρόντες επίσης ήταν ο κ. Στάθης Χαίκάλης  υπεύθυνος Επικοινωνίας της Εταιρίας και ο κ.Βαγγέλης Σπύρου, εκπρόσωπος της Εταιρίας στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Από πλευράς Συλλόγων παρόντες ήταν ,
Ο Σύνδεσμος ΕπιχειρήσεωνΤουρισμού  Καρύστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρύστου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καρύστου, η Αδελφότητα Καρυστίων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Νότιας Καρυστίας, ο  Μελισσοκομικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εργαζομένων και Συνταξιούχων Καρύστου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι Λατόμων, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μύλων, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εκτός των Συλλόγων,και πολίτες διαφόρων κλάδων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αν και η πρόσκληση ήταν για πέντε Συλλόγους αποφασίστηκε να παραστούν όσοι μπόρεσαν και πρόλαβαν να ενημερωθούν για την συνάντηση, κάτι που έγινε δεκτό από την Εταιρία.

Αν και οι εκπρόσωποι έχουν μια διαρκή επικοινωνία με τον κ.Σπύρου ο οποίος τους έχει ενημερώσει για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας όπως και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, δεν έφεραν στο τραπέζι κάποια λύση παρά μόνο την δέσμευση τους ότι ειλικρινά και με ζήλο θα εργαστούν να λυθούν τα όποια προβλήματα.
Όπως είπαν, ήθελαν να ακούσουν από πρώτο χέρι το τι συμβαίνει και να δώσουν την ευκαιρία σε όλους να εκφραστούν.
Στην επανειλημμένη αναφορά του ότι αυτή η συζήτηση γίνεται πολύ αργά και ότι η διαβούλευση μεταξύ του κράτους των τοπικών αρχών και της κοινωνίας δεν έγινε ποτέ με σωστό τρόπο, η απάντηση τους ήταν ότι αυτόν τον ρόλο του διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο κ.Σπύρου σαν ένας άνθρωπος που ζει εδώ και αισθάνεται καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα σε βάθος.
Επίσης έγινε αναφορά από τον κ.Γλύκα για μια συνάντηση το 2012 στον ίδιο χώρο μεταξύ της Εταιρίας της Δημοτικής Αρχής και φορέων.
Όμως επειδή πραγματικά διαβούλευση δεν σημαίνει συνάντηση μεταξύ πενήντα η εκατό ατόμων, ούτε η μεταφορά της κοινής γνώμης κατόπιν εορτής, είναι κάτι που θα πρέπει να το διευκρινίσουμε και να το δεχτούμε τουλάχιστον σαν γεγονός.

Προχωρώντας τώρα στην συνάντηση,πρώτος μίλησε ο κ.Κώστας Παντελής πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου . Τους προσκάλεσε να πάνε στο βουνό και να δουν την σκόνη. Δήλωσε ότι έχουν χάσει το εισόδημα τους και αν και σήμερα είχαν σεμινάριο για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, τελικά το συμπέρασμα ήταν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να φύγουν και να μεταφέρουν τα μελλίσια τους αλλού.
Ανέφερε τις συνθήκες που δημιουργούνται από την εγκατάσταση των ΑΠΕ όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και την λειψυδρία.Στο τέλος παρέδωσε έγγραφο του Συλλόγου.

Η κ. Santilli είπε ότι η φιλοσοφία της Εταιρίας δεν είναι να κατασκευάζουν τους αιολικούς σταθμούς και να φεύγουν αλλά η προοπτική είναι να νιώθουν κομμάτι της Χώρας. Καταλαβαίνει ότι κατά την διάρκεια κατασκευής υπάρχουν αντιδράσεις στον κόσμο και επιβάρυνση στην φύση και για αυτό τον λόγο προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα και να δημιουργήσουν μια κοινή μακροπρόθεσμη αξία.

Ο κ. Κώστας Βερούχης σαν εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, δήλωσε ότι το Ψήφισμα έγινε δεκτό παμψηφεί στο Απολογιστικό Συνέδριο στον Βόλο και ζήτησε μηδενικό ρεύμα σε όλο τον δημοτικό φωτισμό εκτός των άλλων.

Κατόπιν διαβάστηκε το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής .

Η κ.Βρανά, μίλησε για τα εξοντωτικά ωράρια 7 το πρωί με 7 το βράδυ και για τις συνθήκες εργασίας στο βουνό.

Η κ. Santilli είπε ότι σέβεται τους νόμους κάθε κράτους και ότι κάνει η Εταιρία είναι σύννομο.Θα μείνουν εδώ 25 χρόνια και θέλουν να δουλέψουν μαζί μας και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις.

Θα συνεχίσω με τις τοποθετήσεις όλων αλλά σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι οι εκπρόσωποι της Εταιρίας άκουσαν τα προβλήματα που δημιουργούν συνολικά οι ΑΠΕ, πιστεύω να κατάλαβαν την αποφασιστικότητα μας και ελπίζω να είδαν πίσω από τα μειλ τους πραγματικούς ανθρώπους και τα προβλήματα τους.
 

1 σχόλιο:

Vagelis Spirou είπε...

Καλησπερα Σοφια,

Να συμπληρωσω μόνο ότι αναφέρθηκε στην εισαγωγή οτι συνεργαζομαι 11 Χρόνια με την Enel Green Power Hellas λογω 2 εργων που λειτουργεί στην περιοχή μας εδω και 17 Χρόνια.
Βαγγέλης

Δημοσίευση σχολίου