Η Αδελφότητα Καρυστίων και η ιστορία της Καρύστου. Δωρεές και προσφορά.

 Η Πρόεδρος της Αδελφότητας Καρυστίων κ.Νανό Σέρελη με τίμησε με την εμπιστοσύνη της και μου έδωσε πολύτιμο αρχειακό υλικό της Αδελφότητας με τις δράσεις και την ιστορία της.

Η Αδελφότητα συμπλήρωσε τα 118 της χρόνια και παραμένει  ένα ενεργό κύτταρο προσφοράς στην κοινωνία της περιοχής μας.
Το 2009, την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 της χρόνων, ο κ.Τέλης Δεληγιώργης είχε γράψει μια εκτενή αναφορά στους βασικούς σταθμούς της Αδελφότητας καταλήγοντας χαρακτηριστικά γράφοντας :

" Η Αδελφότητα παρά τα 100 χρόνια ζωής συνεχίζει  το έργο της προσπαθώντας να προσφέρει με τις μικρές της δυνατότητες ότι μπορεί για την Κάρυστο και τους Καρυστινούς. Στα 100 αυτά χρόνια πολλά έχουν αλλάξει από συνήθειες, από τρόπο ζωής και ακόμη και αυτά τα ήθη και έθιμα της κάθε πόλης η χωριού έχουν σε μεγάλο βαθμό αλλοιωθεί. Για αυτό σύλλογοι όπως ο δικός μας πρέπει να αντιστέκονται σε αυτό με το να σώζουν ήθη και έθιμα, μουσική παράδοση, γραπτή η προφορική ιστορία, και ότι άλλο πρέπει να διαφυλαχτεί γιατί οι κάτοικοι ενός τόπου θα είναι γνώστες της ιστορίας του και γνωρίζοντας την ιστορία αγαπάς περισσότερο τον τόπο που γεννήθηκες και μεγάλωσες και αντιστέκεσαι περισσότερο στην ισοπέδωση των πάντων."
 Αγαπητοί αναγνώστες ξέρετε ποιος έφτιαξε την πλατεία Αμαλίας?
Τα Ηρώα των πεσόντων στην πλατεία Αμαλίας όπως και στο Μαρμάρι και Στύρα?

Στην γενική συνέλευση της 8 Ιουλίου 1923 η οποία έγινε στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείο Αθηνών, μετά από μακρά εισήγησης του Προέδρου κ.Νικολάου Παπαχατζή, το Διοικητικό Συμβούλιο δέχθηκε παμψιφί την πρόταση .Μια πολύ σημαντική στιγμή ύψιστης προσφοράς είναι και η αμέσως μετά τον πόλεμο ιατρική βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Το 1947 η Αδελφότητα στρέφει τις προσπάθειες της για να μπορέσει η Ελληνική Πολεμική Περίθαλψη να στείλει ένα κινητό υγειονομικό συνεργείο και στην Κάρυστο. Η προσπάθειες δεν πάνε χαμένες και έτσι εγκρίνεται να εγκατασταθεί στην πόλη μας κινητό συνεργείο με δικό του αυτοκίνητο που μπορούσε να βοηθήσει άμεσα τα γύρω χωριά.

Είναι η χρονική στιγμή που ο γνωστός και σε όλους αγαπητός και συνάμα αξέχαστος γιατρός Δημήτρης Ασπρογέρακας .


Το 1955 η Αδελφότητα προχώρησε σε δωρεά ενός ραδιοφώνου σε όλα τα σχολεία της περιοχής και των χωριών. Ήταν μια πολύ σημαντική προσφορά, ένα άνοιγμα στον κόσμο εκείνα τα χρόνια που μείωσε κατά κάποιον τρόπο την απομόνωση από την μια,ενώ από την άλλη μπορούσαν να παρακολουθήσουν και τις τρομερά σημαντικές εξελίξεις του καιρού εκείνου.

Το 1957 Κυκλοφορεί επιμορφωτική εγκύκλιος προς τους αγρότες σχετικά με την ακαρπία της ελιάς, ενώ την ίδια χρονιά επιλέγει να προχωρήσει στην διαφήμιση της Καρύστου μέσα από την τέχνη.
Έτσι καταξιωμένοι ζωγράφοι φιλοξενούνται στην Κάρυστο και αποτυπώνουν τις ομορφιές της κάνοντας την γνωστή στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο, κόσμο.


Επόμενως σημαντικός σταθμός είναι το 1976 όπου η προκείμενη εγκατάσταση πυρινικού εργοστασίου στο Ποτάμι Πλατανιστού, είχε ξεσηκώσει την κοινωνία .
Η Αδελφότητα συμμετείχε ενεργά στην αποτροπή του με τον τότε πρόεδρο Γεώργιο Μπουρνιά.

Στο εορταστικό διήμερο 25 και 26 Μάη του 1980, ήρθε η ώρα για τα αποκαλυπτήρια των ονομάτων των πεσόντων στο Αλβανικό Έπος 1940-1941.  Εκτός των επισήμων και της κοινωνίας, το παρόν έδωσε και η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδαίων.

Η Αδελφότητα προσπαθώντας να βοηθήσει την ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας εκδίδει βιβλίο με αντιπυρηνικό περιεχόμενο που έγραψε ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΤΗΚΑΚΙΔΗΣ τεχνικός σύμβουλος και διεθνής εμπειρογνώμονας Ο.Η.Ε-F.A.O.
Tο βιβλίο είχε προλογίσει ο καθηγητής Ευστάθιος Μπουροδήμος του Πανεπιστημίου RUTGRS U.S.A και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Φτάνουμε στο 1981 και καθιερώνεται η βράβευση όλων των Καρυστινών παιδιών που εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα της Χώρας.
Την προσπάθεια αυτήν βοηθάει η Ρένα Μπάφη Σαραβάνου.

Επίσης το 1981 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου της Αδελφότητας που κυκλοφορεί σαν περιοδικό μέχρι και σήμερα.

Το 1982 ο τότε Δήμαρχος Δημήτριος Χατζηνικολής προτείνει στην Ακαδημία Αθηνών με ειδική έκθεση που καταθέτει την βράβευση της Αδελφότητας για την μέχρι τότε προσφοράς της στην Κάρυστο.
Το αίτημα έγινε δεκτό και η Ολομέλεια απένειμε  ΕΠΑΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 72 ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
Η Βράβευση έγινε στις 30 Δελεμβρίου 1982.

Η πιο γνωστή δραστηριότητα της Αδελφότητας δεν είναι άλλη από την αιμοδοσία.
Το 1986 έγινε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ  με πρόεδρο τον Λεωνίδα Μαμά.
Η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία έγινε στις 5 Μαρτίου 1986.


Κλείνουμε με την σημαντική πολιτιστική προσφορά στο 1998 με την παραγωγή CD παραδοσιακής μουσικής .
Όπως βλέπουμε στην μακριά πορεία της μέσα στον χρόνο η Αδελφότητα έχει προσφέρει ανεκτίμητο έργο και συνεχίζει να προσφέρει με την Αιμοδοσία να βρίσκεται στην πιο εξέχουσα θέση.

Τα χρόνια άλλαξαν και η επικοινωνία δεν είναι πια πρόβλημα. Οι άνθρωποι πια έχουν στο χέρι τους απεριόριστο χρόνο να μιλούν με τους δικούς τους, να μαθαίνουν τα νέα και να επικοινωνούν με φίλους.
Τόσο διαφορετικά από το μακρινό παρελθόν από τα χρόνια που βρίσκοντας στο στέκι τους στο καφενείο της οδού Μενάνδρου.
Με τον καιρό άλλαξαν και οι Καρυστινοί σύχναζαν στην οδό Γαμβέτα κοντά στην Κεντρική αγορά.
Οι ξενιτεμένοι μας είχαν Αδελφότητες και σε άλλα κράτη, έτσι είχαμε την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ και ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΙΩΝ ΤΗς ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΣΤΟΝΗΣ.

Από ότι διαβάζουμε στο αρχείο του κ.Δελιγιώργη, η αγάπη των Καρυστίων για τον γενέθλιο τόπο τους πάντα υπήρξε μεγάλη και έμπρακτη.
Ευχόμαστε στην Αδελφότητα να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της και νέοι Καρυστινοί να μάθουν, να εκτιμήσουν και να πλαισιώσουν τις προσπάθειες της για να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια την προσφορά της.


Σχόλια