Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας προς Έλληνες Ευρωβουλευτές.Επιστολές και καταγγελίες.

 Επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας προς Έλληνες Ευρωβουλευτές.Κυρίες και Κύριοι Ελληνες Ευρωβουλευτές
Σας στέλνω ορισμένες πληροφορίες για την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Καρυστια το τελευταίο εξάμηνο με την έναρξη εργασιών πλείστων εταιριών αιολικών σταθμών εντός και εκτός της περιοχής Natura όρους Όχη , Δήμου Καρύστου.
Μια φωτογραφία ,ίσον χίλιες λέξεις.
Επετραπη η αδειοδότηση 42 αιολικών σταθμών δηλαδή 250 ανεμογεννητριών υψους 70- 100 μέτρων μέσα στην περιοχή Natura και γύρω από αυτήν και πλείστων άλλων σε όλο το Δήμο Καρύστου 765 MW.
Το σύνολο αιολικών σταθμών με άδειες παραγωγής στον Δήμο Καρύστου θα είναι 1180 MW δηλαδή περίπου 700 ανεμογεννητριες..
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς προσέφυγε κατά της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. ως την πιο βιαστική από όλες τις εταιρίες και με προχωρημένη αδειοδοτηση,τους σταμάτησε προσωρινά με διαταγή του ΣτΕ για έξι μήνες αλλά τελικά το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή μας.
Η εταιρία αυτή και οι άλλες που δουλεύουν στον Δήμο Καρύστου τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιούν δυναμίτες μέσα στην περιοχή Natura ,κόβουν αιωνόβια πλατάνια για την διάνοιξη δρόμων, χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό των κατοίκων για τις δουλειές τους χωρίς τις απαραίτητες άδειες, μεταφέρουν τα προϊόντα εκσκαφών σε παλιά λατομεία χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης και μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν γεμίζουν σκόνη τη βλάστηση με αποτέλεσμα τα κοπάδια των κτηνοτρόφων ( 16000 ζώα) να μην βρίσκουν καθαρό χορτάρι για βόσκηση και να αρρωσταίνουν.
Δεν τηρούν τους Περιβαλλοντικούς Όρους που έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΝ ( βλ.σχετικη καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιριας) και δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες για χρήση νερού( βλ.καταγγελια ΣΠΠΕΝΚ)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον απάντησε αόριστα στην νέα καταγγελία του ΣΠΠΕΝΚ και ενώ γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν τήρησε την σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κατά την εκπόνηση του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, δεν επεμβαίνει στις παραβατικές χωροθετήσεις Αιολικών Σταθμών όχι μόνο στη Νότια Καρυστια αλλά και σε όλες τις χωροθετήσεις πάνω σε βουνά εξαιρετικής καλλονής της Ελληνικής Επικράτειας.( Πιέρια Όρη, Άγραφα, Σαμοθράκη, Κυκλάδες, Ευρυτανία, Κρήτη, Μάνη, Λακωνία κλπ)
Ζητούμε από εσάς να παρέμβετε ώστε να τηρηθεί ο νόμος.
Καμία  χωροθέτηση μέσα σε Natura ή οπουδήποτε σε δασική περιοχή ή περιοχή με χρήση γης για αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμό, υλοτομία μέχρι να γίνει τροποποίηση του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει εξαγγείλει ο κ.Σταθακης και ακόμη δεν έχει υλοποιήσει.
Επίσης δεν έχει γίνει ούτε η τροποποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού  Πλαισίου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ενώ έχει εγκριθεί το Περιφερειακό Χωροταξικό της Κρήτης με τον όρο να μην χωροθετούνται αιολικοί σταθμοί μέσα σε περιοχές Natura.
Η κατάσταση όσο πάει γίνεται και πιο εκρηκτική.
Παρακαλούμε για την παρέμβαση σας.
Με εκτίμηση
Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Βαρελα Βασιλικη - Πολιτικός Μηχανικος
Αυτές είναι κάποιες από τις φωτογραφίες που δείχνουν την κατάσταση στη Νότια Καρυστια σήμερα.
Συνημμένα
1) Καταγγελία προς την ΕΕ
2)Ψήφισμα 27 συλλόγων Καρύστου για Παύση Εργασιών
3) Καταγγελία για υπέρβαση της επιτρεπόμενης πυκνότηταε ανεμογεννητριών στον Δημο Καρύστου
4) Απάντηση της ΕΕ στην καταγγελία του ΣΠΠΕΝΚ.
5) Καταγγελίες για παράνομες υδροληψιες
6) Αίτηση της ΕΟΕ για παρέμβαση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
7) Χάρτης αιολικών σταθμών στην περιοχή Natura Νότιας Καρυστίας.


Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) Επικοινωνία: Θανάσης Μπινιάρης
210 7797945 / 6976816762 sppenk@gmail.com
Κάρυστος 14/5/2018
Καταγγελία
Προς:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος DG ENV Avenue de Beaulieu 5, 1160 Brussels, Belgium
Yπόψη: 1. κον. Φώτη Παπούλια
fotios.papoulias@ec.europa.eu 2. κον. Γιάννη Κουνινιώτη
yannis.kouniniotis@ec.europa.eu
Θέμα: Επείγουσα κατάσταση στην Προστατευόμενη Περιοχή της  ́Οχης του Δήμου Καρύστου Ευβοίας - συσχέτιση με προηγούμενες καταγγελίες μας: CHAP(2011)01324 και 23/9/2015
Σχετ.: 1. Πυκνότητα ανεμογεννητριών ανά ΟΤΑ
2. Φωτογραφίες
https://photos.app.goo.gl/O6xqoRcJjiat98x03 3. Απόσπασμα από εγκριθείσα Μελέτη Επιπτώσεων – Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ, 2016)
4. Υπολογισμός φέρουσας ικανότητας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ)
Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε για την συνεχιζόμενη παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου στην προστατευόμενη περιοχή της Οχης (GR 2420001 και GR 2420012) και ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ (47/2018) όσον αφορά το έργο εγκατάστασης 73 ανεμογεννητριών της εταιρείας ΕΝΕΛ.
́Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της επιστολής μας, τονίζουμε την πλημμέλεια σε επίπεδο Κοινοτικού Δικαίου της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ, 2016), με βάση την οποία τροποποιήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του
συγκεκριμένου έργου, με το οποίο έχει ασχοληθεί η Επιτροπή σας στην Προειδοποιητική Επιστολή του 2014.
Όπως προκύπτει από την παράγραφο 6.3.6. του κεφαλαίου 6 της ΕΟΑ, οι μελετητές διαπιστώνουν για όλα σχεδόν τα προστατευόμενα είδη αρπακτικών της ΖΕΠ από χαμηλής έως μέτριας σημαντικότητας αρνητικές σωρευτικές επιπτώσεις. Αλλά, λέγουν, ότι «το δικό μας έργο δεν θα συνεισφέρει στις επιπτώσεις αυτές, εάν ληφθούν τα μέτρα που προτείνουμε παρακάτω».
Το συμπέρασμα αυτό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν εμφανίζεται ως προϊόν λογικού και επιστημονικού συλλογισμού, συνιστά παραβίαση των απαιτήσεων του άρθρου 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Όπως έχει νομολογηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [απόφαση της 15ης Μαϊου 2014 στην υπόθεση C 521/12], «.......τυχόν προβλεπόμενα από σχέδιο μέτρα προστασίας, που αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των συνεπειών αυτού επί περιοχής ΝATURA 2000, δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη, κατά την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 παρ. 3 εκτίμηση των επιπτώσεων του συγκεκριμένου σχεδίου.....».
Με άλλα λόγια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι μέτρα προστασίας, όπως αυτά που λαμβάνει υπόψιν της η δεύτερη ΕΟΑ (2016) κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου στο κεφάλαιο 6, τα οποία προτείνει στη συνέχεια στο κεφάλαιο 7, «.....αποσκοπούν στην εκ των υστέρων αντιστάθμιση των συγκεκριμένων συνεπειών....» αυτού κι επομένως, «....δεν είναι ικανά να διασφαλίσουν, ότι το σχέδιο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του συγκεκριμένου τόπου, κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ. 3 της Οδηγίας για τους οικοτόπους».
Πάντως, ανεξαρτήτως του τι γράφουν οι μελετητές και του τι (δεν) έκρινε το εθνικό Δικαστήριο, πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι αυτά τούτα τα διδάγματα της κοινής πείρας φωνάζουν για την περίπτωση της Νότιας Εύβοιας, ότι 300 και πλέον ανεμογεννήτριες και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας είναι πράγματα εξ ορισμού ασύμβατα. Δεν χρειάζονται ειδικοί ορνιθολόγοι για να το βεβαιώσουν! Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός εγκατάστασης εντός ΖΕΠ αιολικής ισχύος 400 και πλέον MW (!) δίχως καν τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων κατά το άρθρο 6 παρ. 4 της Οδηγίας, υποβιβάζει το κοινοτικό δίκαιο σε χάρτινο δίκαιο και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.
Τέλος, υπογραμμίζουμε το γεγονός, ότι το εθνικό Δικαστήριο παρέλειψε επιμελώς να απευθυνθεί στην Επιτροπή σας, όπως είχε υποχρέωση εκ της αρχής της αποτελεσματικότητας του Κοινοτικού Δικαίου, προκειμένου να πληροφορηθεί την εξέλιξη της διαδικασίας, που άρχισε με την Προειδοποιητική Επιστολή σας.
́Οσον αφορά στην κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής μετά της απόφαση του εθνικού Δικαστηρίου, σας ενημερώνουμε ότι διανοίγονται συνεχώς δρόμοι πρόσβασης σε όλες τις κορυφογραμμές του όρους  ́Οχη σε υψόμετρο από 800μ ως 1000μ. Χρησιμοποιούνται εκρηκτικά καταστρέφοντας
σπάνια γεωλογικά τοπία. Κατασκευάζονται πυλώνες και υποσταθμός υψηλής τάσης. Φορτηγά και μπουλντόζες έχουν καταλάβει όλη την περιοχή. Η πρόσβαση σε επισκέπτες ή ντόπιους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους ελέγχεται και κατά περίπτωση απαγορεύεται. Η προστατευόμενη περιοχή έχει πάρει την όψη ανοιχτού εργοταξίου (σχετ. φωτογραφίες). Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει ολοφάνερα τους ισχυρισμούς των μελετών και την κρίση του ΣτΕ περί ανυπαρξίας επιπτώσεων. Η αλήθεια είναι ότι το βουνό γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα και οι ντόπιοι κάτοικοι βιώνουν την καταστροφή του ζωτικού φυσικού τους περιβάλλοντος.
Εκδηλώνουμε προς εσάς – εντός της χώρας κανείς αρμόδιος δεν ακούει ή βλέπει την καταστροφή – την απόλυτη βεβαιότητά μας ότι στο άμεσο μέλλον η προστατευόμενη περιοχή δεν θα διαθέτει αντικείμενο προστασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας διαπιστώνεται ότι η κάλυψη της μέγιστης επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας της περιοχής σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών ανέρχεται σε 190% στην κοινότητα Καφηρέως και σε 106% στον ΟΤΑ Καρύστου (βλ. συνημ. αρχείο Πυκνότητα Ανεμογεννητριών ανά ΟΤΑ 23.4.2018). Σημειώνουμε ότι εντός της προστατευόμενης περιοχής άλλες δύο εταιρείες (ΤΕΡΝΑ και RF Energy) έχουν αδειοδοτηθεί για εγκατάσταση 52 και 75 ανεμογεννητριών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ (συνημμένα στοιχεία), η κάλυψη της φέρουσας ικανότητας της περιοχής Καφηρέα υπερβαίνει τους υπολογισμούς της ΡΑΕ και ανέρχεται σε 259.24% με ολοφάνερα ολέθρια αποτελέσματα για την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και κατά παράβαση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, η υπερκάλυψη της φέρουσας ικανότητας είναι διαπιστωμένη επισήμως και θα οδηγήσει μοιραία την προστατευόμενη περιοχή της Όχης σε πλήρη αφανισμό.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και ενόψει της αρχής της αποτελεσματικότητας του κοινοτικού Δικαίου παρακαλούμε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ελέγχου της νομιμότητας προτού η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη και μοιραία για την προστατευόμενη περιοχή της Οχης.

Με τιμή για τον Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Διεύθυνση E - Εφαρμογή και υποστήριξη στα κράτη μέλη ENV.E.3 - Επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας Προϊστάμενος Μονάδας
Βρυξέλλες,
Κύριο Θανάση Μπινιάρη sppenk@gmail.com
Κύριε Μπινιάρη,
Αναφέρομαι στην ηλεκτρονική επιστολή που στείλατε στις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στις 13 Μαΐου 2018 (Ares(2018)2956647) και που αφορά τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το έργο εγκατάστασης 73 ανεμογεννητριών της εταιρείας ΕΝΕΛ στην περιοχή Natura 2000 GR2420001.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε προκειμένου να βελτιωθεί η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις περιοχές Natura 2000.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή της1 η Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη να μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει σ’ ένα κράτος μέλος παρά μόνον όταν τα καταγγελλόμενα γεγονότα καταδεικνύουν την ύπαρξη γενικευμένης πρακτικής, κάποιο πρόβλημα που αφορά τη συμμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας με την ενωσιακή ή τη συστηματική παράβαση του ενωσιακού δικαίου. Αυτό θα συνέβαινε αν μια διάταξη του εθνικού δικαίου δεν ήταν σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ ή στην περίπτωση μιας διοικητικής πρακτικής που αντέβαινε στο δίκαιο της ΕΕ, εφόσον αυτή ήταν ως έναν ορισμένο βαθμό πάγια και γενικευμένη2.
Όπως γνωρίζετε ήδη, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία παραβίασης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού θεωρεί μεταξύ άλλων ότι το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν πληροί τις απαιτήσεις τις ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα της οδηγίας 2001/42/ΕΚ σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων3 αφού δεν πραγματοποιήθηκε πριν εγκριθεί το εν λόγω πλαίσιο κατάλληλη στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του. Η συγκριμένη έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε ακατάλληλες περιοχές και προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία παραβίασης και έστειλε προειδοποιητική επιστολή
1 Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Δίκαιο της ΕΕ: Καλύτερη εφαρμογή για καλύτερα αποτελέσματα» (ΕΕΕΕ C 18/10 της 19/01/2017). 2 Βλ. την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-416/07 Επιτροπή κατά Ελλάδας, σκέψη 24· στην υπόθεση C-278/03, Επιτροπή κατά Ιταλίας, σκέψη 13· και στην υπόθεση C-135/05, Επιτροπή κατά Ιταλίας, σκέψη 21. 3 ΕΕ. L 197, 21.07.2001 σ. 30 - 37
Ref. Ares(2018)3237004 - 19/06/2018
στην Ελληνική Δημοκρατία. Η εν λόγω υπόθεση αφορά και την συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις απαιτήσεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων4.
Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι to Δικαστήριο της Ε.Ε. στην πρόσφατη απόφαση της 7ης Ιουνίου 2018 (υπόθεση C-671/16) επιβεβαίωσε ότι (σκέψη 65) «(...) η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενεργείται βάσει της οδηγίας ΕΠΕ δεν μπορεί να απαλλάσσει από την υποχρέωση διενέργειας της εκτιμήσεως περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπει η οδηγία ΣΕΠΕ, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών πτυχών της».
Η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει ως εκ τούτου να πραγματοποιήσει μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που να πληροί όλα τα κριτήρια της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, είτε σε εθνικό (για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) είτε σε περιφερειακό επίπεδο (για τα διάφορα Περιφερειακά Πλαίσια) και δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση εξειδικεύοντας τα βασικά κριτήρια που θεσπίστηκαν στη στρατηγική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το Ειδικό Πλαίσιο σε επίπεδο έργων (δηλαδή με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα διάφορα έργα με βάση την οδηγία 2011/92/ΕΕ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον
5
ΕΕ L 26 της 28.1.2012, σ. 1 έως 21).
Όπως αναφέρει το ΣτΕ στην απόφαση 4189/2014 (σκέψη 5) τα ειδικά πλαίσια αναθεωρούνται ανά πενταετία « εφόσον από την αξιολόγηση των βασικών επιλογών, προτεραιοτήτων και κατευθύνσεών τους, προκύπτει ανάγκη αναθεώρησής τους» ή και εντός του χρονικού αυτού διαστήματος σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεωρούν ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία στρατηγική μελέτη που να πληροί τις απαιτήσεις της οδηγίας 2001/42/ΕΚ αφού η μελέτη που έγινε για το Ειδικό Πλαίσιο διαμορφώνει μόνο ένα πολύ γενικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να παρέχει επιχειρησιακές και ειδικές στρατηγικές κατευθύνσεις που να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές απαιτήσεις του δικτύου Natura 2000 σε εθνικό επίπεδο. Προκειμένου να ενσωματωθούν τέτοιες κατευθύνσεις θα μπορούσε είτε να είχε αναθεωρηθεί το ειδικό πλαίσιο (όπως κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ) είτε να είχαν τροποποιηθεί τα περιφερειακά πλαίσια προκειμένου να υποβληθούν σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Όσον αφορά την κατασκευή μεμονωμένων έργων πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί επιτόπιες επιθεωρήσεις στα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι υπάρχουν εκατοντάδες έργα για χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα είναι ευνόητο ότι η Επιτροπή δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να κινήσει ατομικές διαδικασίες παραβίασης για κάθε έργο ξεχωριστά. Η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στην κίνηση διαδικασιών παραβίασης που αντιμετωπίζουν συνολικά την εφαρμογή των διατάξεων της ενωσιακής νομοθεσίας και αφορούν σε όλα τα κράτη μέλη. Κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει στη προκειμένη περίπτωση.
Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τα εθνικά δικαστήρια είναι τα «κοινά δικαστήρια» για την τήρηση του δικαίου της ΕΕ και συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην επιβολή του σε ατομικές υποθέσεις. Έχουν την αρμοδιότητα να αποφαίνονται σχετικά με προσφυγές ατόμων που ζητούν προστασία από εθνικά μέτρα που δεν είναι συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ ή χρηματική
4
ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7 έως 50 5
Υπεγράφη ηλεκτρονικά στις 19/06/2018 13:05 (UTC+02) άρθρο 4.2 (Εγκυρότητα των ηλεκτρονικών εγγράφων) της απόφασης 2004/563 της Επιτροπής
αποζημίωση για τη βλάβη που τους προκάλεσαν τα εν λόγω μέτρα. Είναι, επίσης, πιο κοντά στην επιτόπια πραγματικότητα.
Η ερμηνεία αυτή έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε υπόθεση C-555/07 της 19.1.2010, σκέψη 48):
«Εξ αυτού έπεται ότι, εφαρμόζοντας το εσωτερικό δίκαιο, ο καλούμενος να το ερμηνεύσει εθνικός δικαστής οφείλει να το πράξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπό το πρίσμα του γράμματος και του σκοπού της οδηγίας αυτής, ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο με αυτήν αποτέλεσμα, συμμορφούμενος έτσι προς το άρθρο 288, τρίτο εδάφιο, ΣΛΕΕ (βλ., συναφώς, προπαρατεθείσες αποφάσεις von Colson και Kamann, σκέψη 26, Marleasing, σκέψη 8, Faccini Dori, σκέψη 26, καθώς και Pfeiffer κ.λπ., σκέψη 113). Η επιταγή περί σύμφωνης προς το δίκαιο της Ένωσης ερμηνείας του εθνικού δικαίου είναι εγγενής στο σύστημα της Συνθήκης, καθόσον επιτρέπει στο εθνικό δικαστήριο να εξασφαλίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, την πλήρη αποτελεσματικότητα του δικαίου της Ένωσης όταν εκδίδει απόφαση επί εκκρεμούς ενώπιόν του διαφοράς (βλ., συναφώς, προπαρατεθείσα απόφαση Pfeiffer κ.λπ., σκέψη 114)».
Αφού η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασία παραβίασης επί του θέματος δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε νέο φάκελο κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα χρησιμοποιήσουμε ωστόσο τα στοιχεία που μας στείλατε στα πλαίσια της υπάρχουσας διαδικασίας (2014/4073).
Με εκτίμηση,

Paul SPEIGHT

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Κάρυστος 28-3-2018
Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του όρους OXH και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καρύστου και οι συνέπειες που θα υπάρξουνεξαιτίας της άναρχης εγκατάστασης των νέων αιολικών σταθμώνκαι των συνοδών έργων, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εντονότατα.
Πλήττεται η κοινωνία, η υγεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εν γένει οικονομία του τόπου μας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεση προσωρινή παύση όλων των εργασιών που έχουν σχέση με την υλοποίηση των εν λόγω έργων στο Δήμο Καρύστου και πολλώ δε μάλλον λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ούτως ώστε να επανεξεταστούν, να συναποφασιστούν, προστατευτούν και επιλυθούν τα κάτωθι:
1) Επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος της περιοχής μας, με
νομοθετική ρύθμιση. 2) Συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από
εκπόνηση της υδρογεωλογικής μελέτης, όλων των αδειοδοτημένων και των αδειοδοτούμενων (σύνολο 77) αιολικών σταθμών του Δήμου Καρύστου, στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας της περιοχής και της μη περαιτέρω
υποβάθμισής της. 3) Ουσιαστική ελάφρυνση των χρεώσεων στα τιμολόγια
ρεύματος όλων των παροχών του Δήμου Καρύστου, όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε αντίστοιχα επιβαρυμένες από ενεργειακά έργα περιοχές της χώρας μας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και κατάργηση του τέλους υπέρ
ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). 4) Αύξηση στο 5% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του Δήμου
Καρύστου και δωρεάν δημοτικός φωτισμός. 5) Υπογειοποίηση όλων των υφιστάμενων και τυχόν νέων
δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. 6) Χαρακτηρισμός του Καστανόλογγου ως Μνημείο της Φύσης
και καμία δυσμενή επέμβαση σε αυτόν.
7) Αποκατάσταση των επεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει επί του
φυσικού περιβάλλοντος και προπάντων των επιχωματώσεων στα ρέματα. 8) Ειδικό αναπτυξιακό νόμο που να πριμοδοτεί με
προνομιακούς όρους την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου.
Μετά την υλοποίηση των ανωτέρω, πραγματοποίηση επιτέλους της απαιτούμενης διαβούλευσης πολιτών, φορέων, δημοτικής αρχής και ειδικών επιστημόνων για τον εκ νέου χωροταξικό σχεδιασμό των εν λόγω έργων.

Το παρόν ψήφισμα να παραδοθεί από αντιπροσωπία του Δήμου και των Φορέων στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και στον αναπληρωτή του, και να κοινοποιηθεί: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, στους Έλληνες βουλευτές, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε όλους τους Περιφερειάρχες της ελληνικής επικράτειας, σε όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες με τα ανωτέρω υπηρεσίες και φορείς, καθώς και στην ΕΕ για το περιβάλλον, και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Καταγγελία για υπέρβαση μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας ανεμογεννητριών στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 GR2420001 (ΕΖΔ) και GR2420012 (ΖΕΠ) πρωτογενούς ΟΤΑ Καφηρέα, Νότιας Εύβοιας

Του : Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας
(ΣΠΠΕΝΚ)
Δ/νση: Κάρυστος /email: sppenk@googlemail.com  vikivarela@hotmail.com
Τηλ: 6975626877 και 2262100911
http://www.ochi.gr

Προς:
1. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
2. Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, yper@ypen.gr
3. Γενική Δ/ντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, m.kritikou@prv.ypeka.gr
4. ΣΕΠΔΕΜ, g.kotini@prv.ypeka.gr,
5. Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος, grgg@prv.ypeka.gr
6. Δ/νση Περιβαλ. Αδειοδότησης, g.lazopoulos@prv.ypeka.gr,   s.marosis@prv.ypeka.gr
7. Δ/νση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, i.mahairas@prv.ypeka.grΔ8.
8. Δ/νση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, e.giakoumi@prv.ypeka.gr, dimitrios.germanos@yahoo.gr
9. Δασάρχη Αλιβερίου, dasaliv@apdthest.gov.gr
10. Δ/νση Δασών Ευβοίας

Κοινοποίηση:
- Δ/νση Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, kntemiri@ornithologiki.gr, apkaltsis@yahoo.gr
- Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, periferiarxis@pste.gov.gr
- Βουλευτές Νομού Ευβοίας, e.apostolou@parliament.gr, g.akriotis@parliament.gr, a.pratsolis@parliament.gr, z.livaniou@parliament.gr, info@kedikoglou.gr.
- Βουλευτή Αχαίας  κ. Νίκο Νικολόπουλο
- Εισαγγελία Χαλκίδας
- Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου
- Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου
- Σύλλογο Εμπόρων Καρύστου
- Αγροτοκτηνοτροφικό  Σύλλογο Καρύστου
- Ευρωβουλευτή κ. Νοτη Μαριά
- Περιφερειακό Σύμβουλο Π. Στερεάς Ελλάδος κ. Γιάννη Γιανναρά
- Περιφερειακό Σύμβουλο Π. Στερεάς Ελλάδος κ Ευάγγελο Κούκουζα
- Περιφερειακό Σύμβουλο Π. Στερεάς Ελλάδος κ. Ντούρου Ιωάννα
- Κόμμα Οικολόγων Πράσινων
- WWF

1) Υπέρβαση μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας τυπικών Α/Γ σε προστατευόμενη περιοχή ΖΕΠ και ΕΖΔ Δήμου Καρύστου
Ο σημερινός Δήμος Καρύστου αποτελείται από τους  πρωτογενείς ΟΤΑ, Δήμο Στυρέων, Δήμο Καρύστου, Δήμο Μαρμαρίου, Κοινότητα Καφηρέα όπως εμφανίζονται στο συνημμένο χάρτη. 
Σύμφωνα  με στοιχεία της ΡΑΕ, τα οποία εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα της το έτος 2017 υπήρχε κάλυψη φέρουσας ικανότητας (δηλ. μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων τυπικών ανεμογεννητριών) στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα  περίπου 140%.
Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της ΡΑΕ από την ιστοσελίδα της με ημερομηνία 23/4/2018 ως πίνακας (1), η κάλυψη της φέρουσας ικανότητας σε όλους τους πρωτογενείς ΟΤΑ Δήμου Καρύστου αυξήθηκε και έφτασε στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα στο 190%.
Εάν λάβουμε υπόψιν δε ότι η μεγαλύτερη έκταση αυτού του πρωτογενούς ΟΤΑ Καφηρέα, είναι διπλά προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο, δηλ. και ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) και ΕΖΔ (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) η ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ με την χορήγηση όλων  αυτών των ΕΠΟ θίγει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής του Καφηρέα καταλόγου NATURA 2000.
Η περιοχή του Καφηρέα  είναι σημαντικός σταθμός για τη μετανάστευση πολλών ειδών ορνιθοπανίδας .
Την εποχή της μετανάστευσης, χιλιάδες είδη πτηνών πετούν στην περιοχή και ο κίνδυνος θανάτωσης τους από τους έλικες των ανεμογεννητριών θα είναι μεγάλος αν γίνουν όλα αυτά τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα. 
Επίσης λόγων των συνοδών έργων, διανοίξεων δρόμων, υποσταθμών και εναερίων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, η περιοχή θα μετατραπεί σε βιομηχανικό τοπίο και θα εξαφανιστούν πλατανοδάση και σπάνια φυτά που ενδημούν στην περιοχή.
Είναι σε κάθε περίπτωση μη σύννομο σε μία διπλά προστατευόμενη περιοχή να υπάρχει κάλυψη κατά τη ΡΑΕ 190% της μέγιστης επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας της και καθ' υπέρβαση του εγκεκριμένου Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα αν η κάλυψη ανέρχεται στο ποσοστό 259.24% όπως υποστηρίζουμε και  θα αποδείξουμε στην παρούσα καταγγελία.
Το είδος χαρακτηρισμού της ΖΕΠ είναι είδος που θεωρείται ευάλωτο στις Α/Γ (Σπιζαετός - ΚΥΑ 8353/2012).
Πώς θα μπορούσε αυτό το είδος να προστατεύεται επαρκώς σε μια περιοχή με κάλυψη μέγιστης επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας 190% ή ακόμη χειρότερα με κάλυψη 259.24%;

2) Ανακριβείς δηλώσεις σε πίνακες της ΡΑΕ

Στον παρακάτω πίνακα (2) της ΡΑΕ οι αιολικοί σταθμοί στις θέσεις Κορακόβραχος, Κορακόβραχος ΙΙ, Δεξαμενές II, Καλαμάκι ΙΙ, Μεγάλη Πέτρα της εταιρίας RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. που έχουν πάρει ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων με την υπ.αριθμ.ΑΠ Οικ.152443/5-10- 2015 YAEΠΟ με ΑΔΑ 6 Ξ 824 65 ΦΘΗ - ΕΨ2 του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας) έχουν ταξινομηθεί στον παλιό ΟΤΑ Καρύστου .

Επίσης οι παλαιοί αιολικοί σταθμοί της εταιρίας Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στις θέσεις Άγιος Βασίλειος/Μεγάλη Ράχη Κομήτου Καφηρέως και Τσούκα Κομήτου Καφηρέως έχουν επίσης ταξινομηθεί στον παλαιό ΟΤΑ Καρύστου.
Οι παραπάνω αιολικοί σταθμοί (σύμφωνα με τον πίνακα της ΡΑΕ) είναι ισχύος ως ακολούθως:


Εταιρεία / θέση
MW
1
RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. θέση Κορακόβραχος
21
2
RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. θέση Κορακόβραχος ΙΙ.
6
3
RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. θέση Δεξαμενές ΙΙ.
18
4
RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. θέση Καλαμάκι  ΙΙ.
18
5
RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. θέση Μεγάλη Πέτρα
24
6
Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. θέση Άγιος Βασίλειος/Μεγάλη Ράχη Κομητου Καφηρέως
12.60
7
Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. θέση Τσούκα Κομητου Καφηρέως
11.40

ΣΥΝΟΛΟ ΙΣΧΥΟΣ: 21+ 6+18+18+24+12.60+11.40= 111 MW δηλαδή 111/ 2= 55.5 τυπικές ανεμογεννήτριες των 2 MW εκάστη.
  
Στον χάρτη από τη ΜΠΕ της εταιρίας ENVECO που επισυνάπτεται στο τέλος του κειμένου για τους αιολικούς σταθμούς των εταιριών RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. και στη σελίδα 7, κεφαλαίου 1 της τελικής Μελέτης Περιβάλλοντος των  ίδιων εταιριών , παρατηρούμε ότι οι θέσεις Κορακόβραχος, Κορακόβραχος ΙΙ, Δεξαμενές ΙΙ, Καλαμάκι ΙΙ, Μεγάλη Πέτρα βρίσκονται εντός των ορίων του παλαιού ΟΤΑ Καφηρέα και όχι του παλαιού ΟΤΑ Καρύστου όπως λανθασμένα αναφέρει ο πίνακας της ΡΑΕ.
Επίσης και για τους  ΑΣΠΗΕ της εταιρίας Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. εκτός από τις ονομασίες  και από τον επισυναπτόμενο χάρτη βεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι  ανήκουν στον παλαιό ΟΤΑ Καφηρέα.

Μελέτη Περιβάλλοντος για την Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 152443/05-10-2015 ΑΕΠΟ, για την Ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στη Νότια Εύβοια και Συνoδών Έργων Οδοποιίας και Διασύνδεσης.
ENVECO A.E. 1 – 7 (Κεφάλαιο 1, ΣΕΛ.7)

1. Αιολικό Πάρκο «Κορακόβραχος», στη θέση «Κορακόβραχος» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 7 Α/Γ συνολικής ισχύος 21MW.
2. Αιολικό Πάρκο «Ομαλιές», στη θέση «Ομαλιές» στη Δημοτική Ενότητα Καρύστου του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 10 Α/Γ συνολικής ισχύος 30MW.
3. Αιολικό Πάρκο «Μίλζα», στη θέση «Μίλζα» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 6 Α/Γ συνολικής ισχύος 18MW.
4. Αιολικό Πάρκο «Πράρο», στη θέση «Πράρο» στις Δημοτικές Ενότητες Καφηρέως και Μαρμαρίου του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 13 Α/Γ συνολικής ισχύος 39MW.
5. Αιολικό Πάρκο «Καλαμάκι», στη θέση «Καλαμάκι» στη Δημοτική Ενότητας του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 4 Α/Γ συνολικής ισχύος 12MW.
6. Αιολικό Πάρκο «Κορακόβραχος ΙΙ», στη θέση «Κορακόβραχος ΙΙ» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 2 Α/Γ συνολικής ισχύος 6MW.
7. Αιολικό Πάρκο «Δεξαμενές ΙΙ», στη θέση «Δεξαμενές ΙΙ» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 6 Α/Γ συνολικής ισχύος 18MW.
8. Αιολικό Πάρκο «Ομαλιές ΙΙ», στη θέση «Ομαλιές ΙΙ» στις Δημοτικές Ενότητες Καφηρέως και Καρύστου του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 5 Α/Γ συνολικής ισχύος 15MW.
9. Αιολικό Πάρκο «Μολιζέζα Ι», στη θέση «Μολιζέζα Ι» στη Δημοτική Ενότητα Μαρμαρίου του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 8 Α/Γ συνολικής ισχύος 24MW.
10. Αιολικό Πάρκο «Καλαμάκι ΙΙ», στη θέση «Καλαμάκι ΙΙ» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 6 Α/Γ συνολικής ισχύος 18MW.
11. Αιολικό Πάρκο «Μεγάλη Πέτρα», στη θέση «Μεγάλη Πέτρα» στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, αποτελούμενο από 8Α/Γ συνολικής ισχύος 24MW.
Στα έντεκα (11) αιολικά πάρκα, θα εγκατασταθούν συνολικά 75 ανεμογεννήτριες τύπου Vestas V90 με ισχύ 3MW η κάθε μία. Οι ανεμογεννήτριες αυτές φέρουν πυλώνα 80m και πτερωτή (ρότορα) με διάμετρο 90m. Έτσι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς και των έντεκα (11) αιολικών πάρκων θα ανέρχεται σε 225MW.

(Το link της Μελέτης Περιβάλλοντος για την τελική Τροποποίηση της ΑΕΠΟ των εταιριών RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε.

Σημείωση:
Για το αιολικό πάρκο στη θέση «Πράρο»  μεικτή θέση Δημοτικές Ενότητες Καφηρέα και Καρύστου, δεν γνωρίζουμε πόσες ανεμογεννήτριες έχουν αδειοδοτηθεί σε κάθε μία από τις δυο αυτές Δημοτικές Ενότητες διότι δεν διευκρινίζεται αυτό από επίσημους πίνακες της ΡΑΕ. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα αιολικά πάρκα των υπολοίπων αδειοδοτημένων εταιριών με μεικτή θέση στο Δήμο Καρύστου.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σύμφωνα με τον πίνακα (1) από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ η κάλυψη της φέρουσας ικανότητας στην περιοχή του Καφηρέα, διαμορφώνεται σε 190.34% που αντιστοιχούν σύμφωνα πάλι με τον πίνακα της ΡΑΕ, σε 155.07 τυπικές ανεμογεννήτριες.
Εάν όμως προσθέσουμε και τις 55.5 τυπικές ανεμογεννήτριες των ως άνω αναφερομένων εταιριών RF ENERGY OMAΛΙΕΣ Α.Ε. και Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. που καταχρηστικώς και λανθασμένα ταξινομήθηκαν στο παλαιό ΟΤΑ Καρύστου  ενώ πέραν πάσης βεβαιότητας ανήκουν στον παλαιό ΟΤΑ Καφηρέως, ο αριθμός ισοδύναμων τυπικών Α/ Γ στον Καφηρέα, διαμορφώνεται ως εξής:
155.07+ 55.5 = 211.20 τεμάχια.
Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε 259.24% κάλυψη της φέρουσας ικανότητας του παλαιού ΟΤΑ Καφηρέα
(211.20 x 100 / 81.47 = 259.24%)
Έχουμε λοιπόν 259.24% κάλυψη σε διπλά προστατευόμενη περιοχή ΖΕΠ και ΕΖΔ.
                                 
3) Υπολογισμός της τελικής κάλυψης φέρουσας ικανότητας στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα.
Μη σύννομη υπέρβαση της κάλυψης φέρουσας ικανότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση 49828 ΕΕΠΧΣ για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464 3/12/2008 άρθρο 7 παρ.1α) υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού ενός πρωτογενούς ΟΤΑ από γειτονικό ΟΤΑ  μέχρι το ποσοστό 30% της φέρουσας ικανότητας του γειτονικού ΟΤΑ, αν στον γειτονικό ΟΤΑ υπάρχουν αδιάθετες ανεμογεννήτριες.
Σύμφωνα με τον πίνακα (1) της ΡΑΕ, υπάρχουν 109.62 αδιάθετες τυπικές ανεμογεννήτριες στον πρωτογενή ΟΤΑ Μαρμαριου.
(253.24- 143.62= 109.62 τεμάχια)
Ο πρωτογενής ΟΤΑ Καφηρέα όμως μπορεί να δανειστεί 30% x 253.24= 75.97 τεμάχια.
Άρα μπορεί να φτάσει σε νέα μέγιστη  επιτρεπόμενη πυκνότητα ως εξής:
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τυπικών Α/Γ στον συγκεκριμένο ΟΤΑ + δανεισμός από γειτονικό ΟΤΑ.
Άρα στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα η νέα μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα θα διαμορφωθεί ως εξής:
81.47+ 75.97= 157.44 τυπικές Α/Γ
Ο πίνακας (1) της ΡΑΕ αναγράφει ότι  ο αριθμός των τυπικών (ισοδύναμων) ανεμογεννητριών στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα με ΕΠΟ (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων) είναι 155.07 Α/Γ.
Όμως όπως αναφέραμε και αποδείξαμε ανωτέρω, έχουν αδειοδοτηθεί στον πρωτογενή ΟΤΑ Καφηρέα 211.20 τυπικές ανεμογεννήτριες έχουμε δηλαδή μη σύννομη αδειοδότηση 211.20- 157.44=  53.76 τυπικές ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 53.76x 2=  107.52 MW

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Παρατηρείται μη τήρηση της νομιμότητας στην αδειοδότηση αιολικών σταθμών στην διπλά προστατευόμενη περιοχή ΖΕΠ και ΕΖΔ του Δήμου Καρύστου με κάλυψη 259.24% της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας της περιοχής, που θα θίξει ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα της περιοχής Natura Δήμου Καρύστου .
Επίσης η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ ,έχει αδειοδοτήσει αιολικούς σταθμούς που αντιστοιχούν σε 53.76 τυπικές ανεμογεννήτριες των 2 MW εκάστη με συνολική ισχύ 107.52 MW κατά παράβαση του ΕΕΠΧΣ για τις ΑΠΕ.

Αιτούμαστε τα εξής παρακάτω:


  • Ζητούμε από την αρμόδια υπηρεσία ΡΑΕ ή ΔΙΠΑ του ΥΠΕΝ ή οποιαδήποτε άλλη υπεύθυνη υπηρεσία που κατέταξε λανθασμένα τους παρακάτω αιολικούς σταθμούς  των θέσεων Κορακόβραχος, Κορακόβραχος ΙΙ, Δεξαμενές II, Καλαμάκι ΙΙ, Μεγάλη Πέτρα της εταιρίας RF ENERGY ΟΜΑΛΙΕΣ Α.Ε. και των θέσεων Άγιος Βασίλειος/Μεγάλη Ράχη Κομήτου Καφηρέως και Τσούκα Κομήτου Καφηρέως εταιρίας Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε, στον παλαιό ΟΤΑ Καρύστου ,να συντάξει εκ νέου τον πίνακα (1) με τις άδειες παραγωγής και να τοποθετήσει τα παραπάνω αιολικά πάρκα εκεί που πραγματικά ανήκουν , δηλαδή στην παλαιά Κοινότητα Καφηρέα και σημερινή Δημοτική Ενότητα Καφηρέα Δήμου Καρύστου.
  • Να ενημερωθούν οι πίνακες της ΡΑΕ με τον αριθμό των τυπικών ανεμογεννητριών που αντιστοιχούν σε κάθε παλαιό ΟΤΑ του σημερινού Δήμου Καρύστου όταν τα αιολικά πάρκα έχουν αδειοδοτηθεί σε μεικτή θέση ( π.χ. παλαιός ΟΤΑ Καρύστου  και Καφηρέα ) .Διότι η ορθότητα της ταξινόμησης των αιολικών σταθμών μεικτής θέσης, είναι αδύνατον να ερευνηθεί από τους έχοντες έννομο συμφέρον αφού η ΡΑΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία.

  • Σε συνέχεια να υπολογιστεί εκ νέου η κάλυψη της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας της παλαιάς Κοινότητας Καφηρέα ,με τα σωστά δεδομένα όπως και των υπολοίπων παλαιών ΟΤΑ του Δήμου Καρύστου.
  • Καλούμε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να τηρήσει τη νομιμότητα, να επανεξετάσει όλες τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εταιριών αιολικών σταθμών με θέση εγκατάστασης μέσα στον παλιό ΟΤΑ Καφηρέα  σημερινού Δήμου Καρύστου αλλά και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καρύστου με κριτήριο την αυστηρή τήρηση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας ανεμογεννητριών σε συνάρτηση με την διατήρηση της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής Καφηρέα GR 2420001 και GR 2420012 .
  • Ζητούμε επίσης από τη ΡΑΕ να ακυρώσει όλες τις άδειες παραγωγής αιολικών σταθμών που χορηγήθηκαν με μη σύννομη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας Α/Γ στη Δημοτική Ενότητα Καφηρέα Δήμου Καρύστου ή σε όποιο άλλο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Καρύστου προκύψει ανάλογη περίπτωση.
  • Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες ζητούμε προσωρινή διακοπή εργασιών εγκατάστασης όλων των αιολικών σταθμών στις Δημοτικές Ενότητες Καρύστου, Καφηρέα και Μαρμαρίου .


Μετα τιμής

Κάρυστος ……..

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας  
            
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Πίνακας (1)
Δήμος
Εκταση Στρέμματα
ΜΕΓΙΣΤΗ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ
ΚΑΛΥΨΗ
(ΤΥΠ. ΑΓ/1000 ΣΤΡ.)
ΜΕΓΙΣΤΟΣ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡ.
ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ
ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ ΜΕ ΑΔ.
ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ
ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ
ΤΥΠΙΚΩΝ Α/Γ ΜΕ ΕΠΟ
ΣΕ ΠΑΠ ΠΕΡΙΟΧΗ
% ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗΣ
ΦΕΡΟΥΣΑΣ
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
(23.4.2018)
Καρύστου
166.894,26
0,53
88,45
99,49
94,48
106,82
Μαρμαρίου
241.178,86
1,05
253,24
194,26
143,62
56,71
Στυρέων
189.681,08
1,05
199,17
110,76
105,75
53,10
Καφηρέα
77.590,07
1,05
81,47
159,31
155,07
190,34

Πηγή: Επεξεργασία δεδομένων του Πίνακα "Πυκνότητα Αιολικών Εγκαταστάσεων" της ΡΑΕ όπως δημοσιεύτηκε στις 23.4.2018 στην ιστοσελίδα: http://www.rae.gr/geo/


Πίνακας (2)

Πηγή: Επεξεργασία δεδομένων του Πίνακα "Ισχύουσες Αδειες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε." της ΡΑΕ όπως δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο 2018 στην ιστοσελίδα: http://www.rae.gr/site/system/docs/registry/ape_registry.csp?viewMode=normal
Χάρτης (1): Αιολικά Πάρκα της RF Energy Α.Ε.

Χάρτης (2): Αιολικά Πάρκα της Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Του: Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ)
Αίολου 4, Κάρυστος 34001 Επικοιν.: sppenk@googlemail.com, vikivarela@hotmail.com
Προς: Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Ευβοίας
tperydroik-evo@pste.gov.gr, perivallon@naevias.gr, ioannidou.p@naevias.gr, pioan@naevias.gr
Τμήμα Υδροοικονομίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος kotrwtsou@fth.pste.gov.gr
Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδος- Περιφερειακή Ενότητα Ευβοιας- Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών a.terzis@fth.pste.gov.gr
Κάρυστος, 18.6.2018
Θέμα: Υδροληψίες για την κατασκευή Αιολικών Σταθμών στη Δ.Ε. Καρύστου
Κυρίες και κύριοι,
Το τελευταίο δίμηνο παρατηρούμε εκτεταμένες υδροληψίες από πηγές, πηγάδια, γεωτρήσεις, επιφανειακά ύδατα, δίκτυα ύδρευσης και κρουνούς πυρόσβεσης στην περιοχή του όρους Όχη και της ευρύτερης περιοχής Καρύστου με προορισμό τους Αιολικούς Σταθμούς που βρίσκονται υπό κατασκευή στην περιοχή. Έχοντας υπόψιν:
Το Νόμο 3199/9-12-2003 (ΦΕΚ 280 Α) για την ‘‘προστασία και διαχείριση των υδάτων εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000’’, όπως αυτός τροποποιήθηκε με τους νόμους Ν.
3481/2006, Ν.3587/2007, Ν. 3621/2007, Ν. 3734/2009 και Ν. 4117/2013.
Το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 51/2007 (ΦΕΚ 54Α/8-3-2007) ‘‘Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των υδάτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000’’, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του Άρθρου 15, παράγρ. 1 του Νόμου 3199/2003.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 39626/2208/E130 (ΦΕΚ 2075Β/25-09-2009), σχετικά με τον καθορισμό μέτρων για την προστασία των υπόγειων νερών από την ρύπανση και την υποβάθμιση, με την οποία ενσωματώθηκε η Θυγατρική Οδηγία 2006/118/ΕΚ σχετικά με ‘‘την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση’’, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Άρθρου 17 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
Την Απόφαση Αριθμ. Oικ. 706/2010 (ΦΕΚ 1383Β/2-9-2010) της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, σχετικά με τον Καθορισμό των Λεκανών Απορροής Ποταμών της χώρας και ορισμού των αρμόδιων Περιφερειών για τη διαχείριση και προστασία τους.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 51354/2641/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1572Β/8-12-2010), σχετικά με τον Καθορισμό Προτύπων Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΠΠΠ) για τις συγκεντρώσεις ορισμένων ρύπων και ουσιών προτεραιότητας στα επιφανειακά ύδατα, σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/105/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2008 ‘‘σχετικά με Πρότυπα Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΠΠΠ) στον τομέα της πολιτικής των υδάτων και σχετικά με την τροποποίηση και μετέπειτα κατάργηση των Οδηγιών του Συμβουλίου 82/176/ΕΟΚ, 83/513/ΕΟΚ, 84/156/ΕΟΚ, 84/491/ ΕΟΚ και 86/280/ΕΟΚ και την τροποποίηση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου’’, καθώς και για τις συγκεντρώσεις ειδικών ρύπων στα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα και άλλες διατάξεις.
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 140384/2011 (ΦΕΚ 2017Β/9-9-2011), σχετικά με τον Ορισμό Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων με καθορισμό των θέσεων (σταθμών) μετρήσεων και των φορέων που υποχρεούνται στην λειτουργία τους, κατά το άρθρο 4, παράγραφος 4 του Ν. 3199/2003.
Την Υπουργική Απόφαση 1811 του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και - - Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 3322Β/30 12 2011) «Ορισμός ανώτερων αποδεκτών τιμών για την συγκέντρωση συγκεκριμένων ρύπων, ομάδων ρύπων ή δεικτών ρύπανσης σε υπόγεια ύδατα, σε εφαρμογή της παραγράφου 2 του Άρθρου 3 της υπ ́ αριθμ. 39626/2208/Ε130/2009 κοινής υπουργικής απόφασης (Β ́2075)».
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 145116/2011 (ΦΕΚ 354Β/8-3-2011) «Καθορισμός μέτρων, όρων και διαδικασιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και άλλες διατάξεις».
Την Κοινή Υπουργική Απόφαση 150559/2011 (ΦΕΚ 1440Β/16-7-2011) «Διαδικασίες,
όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης - - νερού», όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 160143/2011 (ΦΕΚ 2834Β/15 12 2011).
την ΚΥΑ αριθμ.οικ 146896 (ΦΕΚ 2878 27-10-2014) άρθρο 2 παρ.3α, τις διατάξεις των άρθρων 4,10 και 12 του π.δ.51/2007 (Α’ 54) και την υπ. αριθμ. 145026/2014 ΚΥΑ (Β'31) όπως τροποποιήθηκε με την υπ.αριθμ.145893/2014 ΚΥΑ(Β'1212),
παρακαλούμε να μας απαντήσετε εντός πέντε (5) ημερών (λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης) στα παρακάτω αιτήματα μας:
Α) Αν έχουν εκδοθεί Άδειες Χρήσης Ύδατος σύμφωνα με το ανωτέρω νομικό πλαίσιο για τις υδροληψίες από ιδιωτικά βυτία που γίνονται στις περιοχές: Κάρυστο, Καλύβια, Γραμπιά, Μύλους, Αετό, Πλατανιστό, Αντιά, Κόμητο, Καψούρι και Αμυγδαλιά του Δήμου Καρύστου, από πηγές (Μοντοφώλι, Πετροκάναλος, 'Αγιος Μάμας, Πηγή του Χριστόφα (περιοχή Αγ. Μάμα), Καψούρι κλπ), από Κρουνούς πυρόσβεσης, (Κάρυστος, Μεκουνίδα, Αετός, Πλατανιστός, Κόμιτο, Αμυγδαλιά), από Δημοτικές - Κοινοτικές Γεωτρήσεις και Πηγάδια, για την μεταφορά του νερού στα έργα για την κατασκευή των Αιολικών Σταθμών της εταιρίας Enel Green Power Hellas Α.Ε. και των συνοδών έργων. Συγκεκριμένα για τις πηγές Πλατανιστός (συντεταγμένες: 38.024948, 24.509928) και την επονομαζόμενη "Πηγή του Χριστόφα" στο όρος Όχη (συντεταγμένες: 38.047733, 24.485256) υπάρχουν στη διάθεση του ΣΠΠΕΝΚ μαρτυρίες για υδροληψίες.
Β) Αν έχουν ιδιωτικές γεωτρήσεις-πηγάδια που βρίσκονται στο Δήμο Καρύστου 'Αδεια Χρήσης Υδατος και μάλιστα για μεγάλες ποσότητες. Πρόκειται για βυτία, περίπου εννέα (9) ως δεκατρία (13) κυβικά έκαστο που γεμίζουν νερό όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας και κάθε ημέρα της εβδομάδας. Οι ιδιοκτήτες τους πιθανόν να αγοράζουν το νερό από τον κάτοχο της γεώτρησης-πηγάδι και να το πουλούν στις εταιρείες κατασκευής Αιολικών Σταθμών.
Γ) Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται αλλαγές στην πηγή Μοντοφωλίου (συντεταγμένες: 38.046495, 24.431102) όπως π.χ. κατασκευή κάλυψης αντλίας και τοποθέτηση λάστιχων που οδηγούν προς την τοποθεσία Πόρτες του όρους Όχη. Έχουν οι συγκεκριμένες ενέργειες σχέση με τις ανάγκες των Αιολικών Σταθμών για νερό;
Δ) Έχετε ενημερωθεί για το γεγονός ότι μετά την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας στην περιοχή και την κατασπατάληση των υδάτων για τα παραπάνω έργα, το πόσιμο νερό στο Δήμο Καρύστου είναι πλέον πολύ χαμηλής ποιότητας; Το χρώμα του νερού στις βρύσες της Καρύστου δεν είναι διαυγές και οι πολίτες δεν το πίνουν. Εάν συνεχιστεί η άντληση νερού για τις ανάγκες των έργων ΑΠΕ, το νερό της Καρύστου θα υποβαθμιστεί περαιτέρω και θα λιγοστέψει δραματικά.
Επειδή σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες γίνεται εκτεταμένη υδροληψία σε όλη την περιοχή του όρους Όχη και του κάμπου της Καρύστου χωρίς σχέδιο και έλεγχο για τις ανάγκες εκτέλεσης έργων εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε εποχή ανομβρίας (καλοκαιρινή περίοδος), θεωρούμε απαραίτητη την παρέμβασή σας ως αρμόδια υπηρεσία, ώστε να μην απειληθεί ο πληθυσμός με λειψυδρία και η βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 όρους Όχη και ευρύτερης περιοχής με περαιτέρω υποβάθμιση. Οι ανωτέρω υδροληψίες έχουν περιέλθει στη γνώση της Δημοτικής Αρχής της περιοχής η οποία δυστυχώς δεν λαμβάνει κανένα μέτρο αποτροπής τους. Κατά τη γνώμη μας η προσωρινή παύση εργασιών εγκατάστασης αιολικών σταθμών στις Δημοτικές Ενότητες Μαρμαρίου, Καφηρέα και Καρύστου μέχρι το Φθινόπωρο του 2018 θα ήταν η ενδεδειγμένη και ίσως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου λειψυδρίας και βλάβης της βιοποικιλότητας στις παραπάνω Δ. Ενότητες Δήμου Καρύστου.
Με εκτίμηση Οι έχοντες έννομο συμφέρον
Κοιν.: Πίνακας Αποδεκτών
1. κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
secmin@ypen.gr
2. κ. Β. Αποστόλου, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων eapostolou@hqminagric.gr, evagelosapostolou@gmail.com
3. κ. Σ. Φάμελλο, Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
yper@ypen.gr
4. Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ (Υπόψιν κ.Μαρώση)
sec.dipa@prv.ypeka.gr
5. κ. Κ. Μπακογιάννη, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
periferiarxis@pste.gov.gr
6. κ. Φ. Σπανό, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας
fspanos@pste.gov.gr
7. Δ/νση Περ. και Χωρ. Σχεδ. Στ. Ελλάδας
dipexoster@apdthest.gov.gr
8. Γ. Ακριώτη, Βουλευτή Ευβοίας
g.akriotis@parliament.gr, geakriotis@yahoo.gr
9. κ. Α. Πρατσόλη, Βουλευτή Ευβοίας
a.pratsolis@parliament.gr
10. κ. Ζ. Λιβανίου, Βουλευτή Ευβοίας
z.livaniou@parliament.gr
11. κ. Σ. Κεδίκογλου, Βουλευτή Ευβοίας
info@kedikoglou.gr
12. κ. Γ. Γιανναράκη, Περιφερειακό Σύμβουλο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
giannarakis.giannis@gmail.com
13. κ. Σ. Ντούρου , Περιφερειακή Σύμβουλο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
dourouso@gmail.com
14. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ)
kke@parliament.gr
15. κ. Α. Ιγγλέζη, Βουλευτή Χαλκιδικής
igglezi@parliament.gr
16. κ. Ν. Μαριά, Ευρωβουλευτή
notis.marias@europarl.europa.eu
17. κ. Ν. Χουντή, Ευρωβουλευτή
nikolaos.chountis@europarl.europa.eu
18. Δήμος Καρύστου
info@dimoskarystou.gr, dkaristos@hol.gr
Αποδεικτικά στοιχεία - φωτογραφίες
Α) ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΑ - 14.06.2018
Β) ΠΗΓΗ ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΥ - 23.5.2018
Γ) ΠΗΓΗ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙΟΥ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣ: Πίνακα αποδεκτών-κοινοποίησης
ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2018 Αριθ. πρωτ. 18/095
Θέμα: «Αίτημα για έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των 8 ΑΣΠΗΕ στο Όρος Όχη»
Σχετ: α) υπ’ αριθ. οικ. 50319/19-10/2016 ΥΑ (ΑΔΑ: Ω26Α4653Π8-37Α)
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να αιτηθούμε τη διενέργεια ελέγχου ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 167.9MW (73 Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων, των εταιρειών Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Α.Ε. ισχύος 13.8ΜW, Κερασιάς Α.Ε. ισχύος 27.6MW, Μύτικα Α.Ε. ισχύος 18.4MW, Πλάτανος Α.Ε. ισχύος 13.8MW, Μηλιάς Α.Ε. ισχύος 18.4MW, Σπηλιάς Α.Ε. ισχύος 29.9MW, Ανατολής - Πρίνιας Α.Ε. ισχύος 13.8MW, Καθάρας Α.Ε. ισχύος 32.2MW στις θέσεις ‘’Παλιόπυργος, Κερασιά, Πλατανιστός, Πλάτανος, Μηλιά, Σπηλιά, Ανατολή, Καθάρα’’ αντίστοιχα, του Δήμου Καρύστου του Νομού Ευβοίας και διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης διαμέσου των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης και Παιανίας Νομού Αττικής». Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ΑΣΠΗΕ χωροθετούνται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2420012 και ονομασία «Όρος Όχη, παράκτια ζώνη και νησίδες» και ήδη έχουν ξεκινήσει χωματουργικές και εκσκαφικές εργασίες για την κατασκευή τους. Από τη μελέτη φωτογραφικού υλικού που έχουμε στη διάθεσή μας (βλ. σύνδεσμο: https://www.dropbox.com/sh/w39mcvrxobz9mck/AAAmU9Vx1VQDFkXMqL2et4vRa?dl=0) φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος διαβρώσεων και κατολισθήσεων στα πρανή των δρόμων αλλά και σε μικρούς εποχικούς χειμάρρους, και πιθανά να παραβιάζεται ο Π.Ο. 45.7 της α) σχετικής ΥΑ. Επιπλέον σύμφωνα με τον Π.Ο. 45.13 της α) σχετικής ΥΑ κατά τη φάση κατασκευής «H οποιαδήποτε φθορά δασικής και εν γένει βλάστησης κατά την κατασκευή του έργου να περιορισθεί στην απολύτως αναγκαία έκταση και οι επεμβάσεις στο τοπίο στις απολύτως απαραίτητες. Ο Χωροταξικός σχεδιασμός εγκατάστασης του έργου να γίνει με κάθε δυνατή σαφήνεια και λεπτομέρεια ούτως ώστε να μη θιγεί στο ελάχιστο τόσο το ξυλώδες κεφάλαιο όσο και η παραγωγικότητα και η δυναμική του δάσους. Η υλοτομία ή εκρίζωση δασικών
Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80, ΤΚ 106 81, Τηλ./Φαξ: 2108228704, 2108227937, info@ornithologiki.gr Θεσσαλονίκη: Φράγκων 22, ΤΚ 546 25, Τηλ./Φαξ: 2310 244245, thess@ornithologiki.gr www.ornithologiki.gr
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.
θάμνων και δέντρων και η διάθεση των προϊόντων της να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και τις υποδείξεις της τοπικής δασικής Υπηρεσίας Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διαβρώσεων των εδαφών». Ωστόσο, οι διαθέσιμες φωτογραφίες δείχνουν κοπή νεαρών και γηραιών πλατάνων, εκρίζωση θάμνων ερείκης και κατάρριψη στο έδαφος καστανιάς στον Καστανόλογγο, ενώ πολλά κομμένα δέντρα έχουν καταπλακωθεί από τα μπάζα. Παράλληλα, ενώ ο όρος Π.Ο. 45.12 της (α) σχετικής ΥΑ όριζε την υποβολή από τον φορέα εκμετάλλευσης του έργου ειδικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης, εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει υποβληθεί ακόμα. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα του Π.Ο. 45.12. Επί του παρόντος τα πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφών μεταφέρονται σε εγκαταλειμμένα λατομεία. Επίσης έχουμε λάβει ενημέρωση ότι αντλούνται νερά από χειμάρρους, πηγές και κρουνούς πυρόσβεσης, επέμβαση που δεν έχει προβλεφθεί στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν αυτή η ενέργεια λαμβάνει χώρα νόμιμα και αν έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια χρήσης νερού. Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούνται το Δασαρχείο Αλιβερίου, η ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας του Υ.Π.ΕΝ. να μεριμνήσουν από κοινού για να προβούν σε άμεση αυτοψία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλούμε για άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των ΑΣΠΗΕ, καθώς και σε διερεύνηση των τρόπων αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που πιθανόν να έχει προκληθεί. Σε αναμονή των ενεργειών σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση τυχόν χρειαστείτε.
Με εκτίμηση,
Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80, ΤΚ 106 81, Τηλ./Φαξ: 2108228704, 2108227937, info@ornithologiki.gr Θεσσαλονίκη: Φράγκων 22, ΤΚ 546 25, Τηλ./Φαξ: 2310 244245, thess@ornithologiki.gr www.ornithologiki.gr
Κωνσταντίνα Ντεμίρη Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ – ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος E-mail: s.stamatis@prv.ypeka.gr
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Δ/νση Δασών Εύβοιας E-mail: ddasonevias@apdthest.gov.gr Δασαρχείο Αλιβερίου E-mail: dasaliv@apdthest.gov.gr
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Εύβοιας E-mail: tperydroik-evo@pste.gov.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών E-mail: g.alvanopoulos@prv.ypeka.gr Τμήμα Βιοποικιλότητας E-mail: o.gogousos@prv.ypeka.gr Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης E-mail: sec.dipa@prv.ypeka.gr
Αθήνα: Θεμιστοκλέους 80, ΤΚ 106 81, Τηλ./Φαξ: 2108228704, 2108227937, info@ornithologiki.gr Θεσσαλονίκη: Φράγκων 22, ΤΚ 546 25, Τηλ./Φαξ: 2310 244245, thess@ornithologiki.gr www.ornithologiki.gr
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Σκοπός της Ορνιθολογικής είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου