Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Όταν το κράτος θέλει, μπορεί.

Πολλές φορές λέμε για τις αδυναμίες του Ελληνικού κράτους και βρίσκουμε χιλιάδες δικαιολογίες για να ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά του είτε από μια πλευρά, είτε από άλλη.

Το Κράτος είναι ένα σύνολο που μέσα του τα στοιχεία του συνόλου χάνονται, κάτω από μια στολή, πίσω από μια εντολή, μπροστά από μια πολιτική απόφαση.

Όλοι μας έχουμε άπειρα παραδείγματα όπως η περίπτωση του Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη που βρήκαν αμέσως το ποιοι τον χτύπησαν, ενώ σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ολόκληρες ομάδες καταστρέφουν και χτυπούν χωρίς ποτέ να υπάρχει καμιά επίπτωση πάνω τους.
Επίσης τότε όλοι μπήκαμε στο δίλημμα να διαλέξουμε την απάντηση στο κουιζ αν ο Μπουτάρης είναι ο μόνος υπερήλικας που πονά, η αν όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι είναι σούπερμαν. Επίσης το ερώτημα γεννιέται για το πως μπορεί να αλλάζει το DNA του ανθρώπου όταν γίνεται πολιτικός κάποιος και πονά, ενώ οι απλοί συνταξιούχοι δεν πονούν κατά τα φαινόμενα plus αντέχουν τα χημικά και κανείς δεν πάσχει από καρδιά.
Προσπαθώ να καταλάβω την λογική του κράτους και φτάνω σε αυτά τα συμπεράσματα , why not?

Το κράτος έχει έγγραφα. Πολλά έγγραφα. Και αρμοδιότητες. Πάρα πολλές αρμοδιότητες.
Είναι τόσες πολλές οι αρμοδιότητες που ποτέ κανείς δεν είναι υπεύθυνος, έχουν την ευελιξία να ρίχνει την ευθύνη ο ένας στον άλλο και να την βγάζουν όλοι καθαρή.
Το αντίθετο συμβαίνει με τον ανεξάρτητο του κράτους επαγγελματία, που αναλαμβάνει τις ευθύνες μόνος του, πληρώνει τα άντερα του παντού, και  είναι πάντα εν δυνάμει κατηγορούμενος .

Για παράδειγμα θα πούμε για τα αδέσποτα.
Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει ευθύνη για το κατοικίδιο του, να του βγάλει ιατρικό δελτίο, να βάλει τσιπ, να προσέχει το πως του φέρεται και να του έχει διαμέρισμα στον κήπο η δικό του δωμάτιο μέσα στο σπίτι. Ούτε καν να το έχει δεμένο έστω και χαλαρά ακόμα και αν έχει επισκέπτες που φοβούνται τα σκυλιά η αν πρέπει να είναι ανοικτή η πόρτα για έρχονται καλεσμένοι και να μην φεύγει το σκυλί.
Και όμως, βρέθηκε άνθρωπος που πέρασε τυχαία και έκανε καταγγελία. Πήγαν τα όργανα στο πάρτι ακάλεστοι και ενημέρωσαν τον εμβρόντητο ιδιοκτήτη για τις αμαρτίες του και το πως κινδυνεύει αν του ξανακάνουν καταγγελία.
Από την άλλη μεριά, δημιουργούνται ολόκληρες αγέλες και σκοτώνουν κοπάδια. Τα πρόβατα δηλ δεν μετράνε? Δεν φοβούνται? Δεν τρομάζουν?
Mπορούν να κυκλοφορούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και να μην ξέρουν οι οδηγοί τι να κάνουν κινδυνεύοντας την ζωή τους.
Μπορούν να κυκλοφορούν και να φοβίζουν όσους φοβούνται να τσακώνονται με άλλα δεσποζόμενα ζώα, να λερώνουν παντού, ΑΛΛΑ, δεν είναι στην ευθύνη κανενός τελικά. Από την άλλη, αν σε πιάσει κάποιος να μην έχεις την σακουλίτσα για τα κακά του δικού σου, μπορεί να πληρώσεις το σκατό του χρυσάφι.
Λοιπόν? Tι συμπέρασμα βγάζουμε? Αυτό που λέγαμε πιο πάνω, ότι το κράτος, πρώτα προστατεύει τον εαυτό του και μετά επιλεκτικά, όποιον το συμφέρει.

Το κράτος μπορεί να βάλει σε περιπέτειες έναν τίμιο επιχειρηματία και σκληρά εργαζόμενο μόνο και μόνο επειδή μέσα στις υπηρεσίες χάνονται οι ευθύνες του κάθε ένα. Οι υπογραφές τους δεν έχουν καμιά σημασία από υπηρεσία σε υπηρεσία και όλα χάνονται σε έναν δαίδαλο χωρίς μίτο.

Για παράδειγμα εδώ ας σκεφτεί ο καθένας την δική του ιστορία. Σίγουρα όλοι έχετε μια εμπειρία αλαλούμ με το κράτος.
Από την άλλη όμως, αν είσαι στέλεχος του κράτους, αμέσως βρίσκονται συμπαραστάτες, χτυπάνε τηλέφωνα, υποθέσεις μπαίνουν στο συρτάρι για πάντα, και κανείς δεν τολμά να μιλήσει μιας και κυριεύονται με τον φόβο του τι θα πάθουν να τους βάλει στο στόχαστρο κάποιος με όλα τα μέσα στα χέρια του.

Τα πολιτικά στελέχη χέρι χέρι με τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας εξασφαλίζουν την ύπαρξη τους σε πλήρη σύμπνοια σε ένα άλλο σύμπαν από αυτό που έχουν δημιουργήσει για μας.

Για παράδειγμα τα βιβλία του σχολείου που ότι μάθαμε τώρα πρέπει να το ξεχάσουμε σε σχέση με την Μακεδονία, αύριο για την Αλβανία, χτες με τους Ρώσους κατάσκοπους.
Ενώ η πόρτα της Χώρας ήταν ορθάνοικτη για την Ρωσία και όλα ήταν γνωστά κατά τα φαινόμενα, έγιναν γνωστά τώρα που έγινε πρόσκληση στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ και εμείς κατά τα φαινόμενα, έπρεπε να δηλώσουμε πίστη στον αρχηγό του ΝΑΤΟ, και να σταματήσουμε όπως όπως τις διαμαρτυρίες με τα συλλαλητήρια. Ακόμα και αν δεν χρηματοδοτούνται από την Ρωσία, που είναι αδύνατον για όλα, μόνο την ρετσινιά που τους βάζουν , φτάνει.

Σε χρόνους dt δουλεύουν όλα ρολόι όταν και εάν θέλουν.
Να πούμε για την τροπολογία που επιτρέπει την αύξηση ΑΠΕ στην Νότια  Εύβοια ενάντια σε όλους τους προηγούμενους νόμους για τα ποσοστά?
Ουκ έστιν τέλος στα παραδείγματα και πράγματι δεν θα είχα αντίρρηση αν το κράτος αποφάσιζε να βάλει πρώτα τους πιο αδύνατους.
Να εξασφαλίζει 24 κατ οίκον νοσηλεία και συνοδεία στους παραπληγικούς , να εξασφαλίζει πόρους και προστασία για τους ΑΜΕΑ, να ελαφρύνει την διαδικασία για τις υιοθεσίες την ώρα που τα εγκαταλειμμένα παιδιά να πληθαίνουν, να στηρίζουν τους βαριά πάσχοντες και να μην τους βασανίζουν με την αγωνία για το αν και πότε και πως θα πάρουν τα πολύτιμα φάρμακα τους.
Να υπήρχαν καλοκαιρινά σχολεία όπου θα γινόντουσαν βοηθητικά μαθήματα στους αδύνατους μαθητές για να μπορούν να ακολουθούν την ύλη της επόμενης χρονιάς.
Nα σταματούσε αυτή η απίστευτη γραφειοκρατία που όλο μεγαλώνει αντί να μειώνεται με την ίδρυση νέων ...γραφείων.
Πόσα και πόσα πράγματα βλέπουμε γύρω μας και τρομάζουμε με την ιδέα ότι μπορεί να πέσουμε στην ανάγκη του κράτους σε οποιαδήποτε βαθμίδα και τομέα. Τουλάχιστον προς το παρόν υπάρχει δωρεάν παροχή στους ανασφάλιστους, να τα λέμε και αυτά.

Όλοι μιλάνε για εκλογές αλλά προσωπικά θα ήθελα όσο ζω να γινόταν μια φορά να γνωρίσω ένα αξιοσέβαστο κράτος , όχι στο περίπου, αλλά στο ακριβώς.
Μη μου πει όμως ότι αυτό το κράτος θα το φτιάξουν κάποιοι που είχαν πολλά χρόνια πριν την ευκαιρία να το κάνουν γιατί δεν θα το πιστέψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου