Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

Όταν ο Χάρης μιλάει για αγάπη . ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ και ΕΡΩΤΟΣ

Καρυστινά : ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ και ΕΡΩΤΟΣ
-------------------------------------
Αλί κακό που πάθαμε! Νάτα μας τα ρεζιλίκια! Βούκινο γινήκαμε! Μια βδομάδα έλλειψα μόνο στην Αθήνα που είχα πάει να περάσω τον Χάρη ιατρικό ΚΤΕΟ και service και ορίστε μας τι βρήκα γραμμένο και μάλιστα με τεράστια κεφαλαία -λες και έχουμε στραβομάρα- στον τοίχο του σχολείου φάτσα απέναντι απ΄το σπίτι μου: "Σ΄ΑΓΑΠΩ 3-5-17" .!
Έσπασα το κεφάλι μου να θυμηθώ τι έγινε ή τι έκανα πέρσι στις 3-5-17, ποιος εγώ που δεν θυμάμαι τι έφαγα χτες, που έτσι και με ρωτήσεις ξαφνικά πως με λένε.. σκέφτομαι για να απαντήσω, οπότε μπρος σε αυτό το αδιέξοδο η μόνη λογικοφανής εξήγηση ήταν η μάλλον απίθανη πλην όμως ευχαρίστως αποδεκτή για μένα σκέψη: "Μπορεί σε κάποια να της την έδωσε κατακούτελα για σένα ρε Χάρη και να σ΄αγαπάει.. απ΄τα πέρσι στις 3-5-17".!

Δεδομένου όμως, όπως ίσως γνωρίζετε, ότι δυτικά του Δημοτικού Σχολείου είναι μόνο το πατρικό μου σπίτι και δίπλα μόνο το σπίτι της φίλης μου Πουπέτας η ευχάριστη έκπληξη του επιτοίχιου μηνύματος "Σ΄ΑΓΑΠΩ" ξεφούσκωσε βαθμιαίως μεταβαλλόμενη σε αμφιβολία και προβληματισμό.! "Ρε συ Χάρη μη χαίρεσαι.. δεν είσαι σίγουρος.. μπορεί αυτό το Σ΄ΑΓΑΠΩ να μην απευθύνεται σε εσένα αλλά δίπλα για την γειτόνισσά σου την Πουπέτα".!
Πάντως όπως και να το κάνουμε μια μικρή δόση ικανοποίησης ανάμικτης με μια ανεπαίσθητη τόνωση αυτοπεποίθησης την νοιώθεις αφού παρά την ηλικία μας και τις συνεπακόλουθες φθορές (..χάλια) που ο αμείλικτος χρόνος στο πέρασμά του αφήνει συλλογάσαι: "Ρε συ περνάει ακόμα η μπογιά μας αφού ορίστε αποδεδειγμένα και εγγράφως είμεθα ακόμα η μούσα έμπνευσης ερωτικών συναισθημάτων".!
Απ΄την άλλη όμως, λογικά σκεπτόμενος και έχοντας έστω και ολίγον "γνώθι σ΄αυτόν", καταλήγεις στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι αυτός ή αυτή που έγραψε το Σ΄ΑΓΑΠΩ εάν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα οράσεως έχει παντελώς έλλειψη καλού γούστου και σίγουρα χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.!
Βέβαια ως γνωστόν "Ο Έρως είναι τυφλός και χρόνια δεν κοιτά" ή για να το πω σε άπταιστα Καρυστινά.. " δεν λέπουνε τα γκαβά του και δεν τηράει ηλικίες" γιαυτό αμολάει τα βέλη του με τα κουλάδια του κουτουρού όπου λάχει και όποιονε πιτύχει.. teenagers και πουρέ-agers, νεολαίους και γερολαίους.!
Έτσι εξηγείται γιατί μια 37χρονη ηθοποιός ηράσθη και υπανδρεύθη τον 46 χρόνια μεγαλύτερό της Κώστα Βουτσά αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος ο Μανώλης Μακρόν που ως 15άρης γυμνασιόπαις ηράσθη την παντρεμένη με τρία παιδιά 40άρα δασκάλα του Μπριζίτ που, αργότερα αφού χώρισε, παρθήκανε και έκτοτε ζουν ευτυχισμένοι.. σήμερα ο πρόεδρος ετών 40 και η κα προέδρου ετών 65.!
Με λίγα λόγια.. ποτέ δεν ξέρεις.. όλοι οι λεύτεροι έχουμε ελπίδες.!!
- Σοβαρά τώρα.
Το παλιό από το 1905 Δημοτικό Σχολείο, που όλοι εκεί μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα, δεν πάει καιρός που ανακαινίσθηκε μέσα-έξω.! Καινούργια πατώματα, παράθυρα, καινούργια κεραμοσκεπή και όμορφα φρεσκοβαμμένο λες και καμαρώνει περήφανο που στολίζει την πόλη μας.! Και έρχεσαι εσύ.. μα καλά πόσο βλάκας.. που αντί να λερώσεις τον τοίχο μπορούσες να στείλεις ένα SMS ή όπως εμείς παλιά ένα ραβασάκι ή το καλύτερο όλων να εκφράσεις τα συναισθήματά σου ευθέως κοιτώντας στα μάτια.! Και αυτό το Σ΄ΑΓΑΠΩ που έγραψες είναι λάθος, το σωστό θάταν "Μ΄αρέσεις, σε θέλω" γιατί αυτό που νοιώθεις, το χτυποκάρδι, είναι έρωτας δεν είναι αγάπη γιατί η αγάπη είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και αργεί να ωριμάσει.! Ο έρωτας είναι σαν ξαφνική μπόρα που αλλάζει τη ζωή σου, είναι ερωτική επιθυμία, έλξη, πόθος, είναι το συναίσθημα ανάγκης του άλλου, να τον αγγίξεις, να του μιλάς, να τον ακούς, να τον βλέπεις, να τον νοιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις.! Είναι συναίσθημα που παραμερίζει την λογική, που σε παρασέρνει σε πράξεις τρελές, που έχεις συνεχή εναλλαγή ακραίων συναισθημάτων ζήλιας, ανασφάλειας, μίσους, χαράς και πάνω απ΄όλα ένα.. μόνιμο χαζό χαμόγελο.! Η αγάπη όμως η αληθινή έρχεται μετά τον έρωτα και θέλει χρόνο για να ανθίσει και να ωριμάσουν οι καρποί της, η στοργή, η συντροφικότητα, η αφοσίωση, η ηρεμία, και συνήθως το πρόσφορο έδαφος για να ριζώσει βαθιά και να αντέξει στο χρόνο είναι η οικογένεια.! Αυτή η αγάπη μπορεί να κρατήσει για πάντα.!
Αυτή την αληθινή αγάπη εξύμνησε το 1609 και ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Νο 116 Σονέτο του:
"Love alters not with his brief hours and weeks
But bears it out even to the edge of doom.
Η αγάπη η αληθινή δεν αλλάζει με τις σύντομες ώρες και βδομάδες αλλά φτάνει μακριά μέχρι την άκρη της συντέλειας.!"
Πόσο τρυφερά ωραίο να βλέπεις ηλικιωμένα ζευγάρια να κρατιούνται χέρι- χέρι.! Αυτό είναι αληθινή αγάπη.!
Δυστυχώς στην σημερινή εποχή έχει χαθεί η αθωότητα και ο ρομαντισμός, ξεφτίσανε οι αξίες ξεφύγαμε και τάχουμε χαμένα, οι σχέσεις έγιναν εφήμερες, επιδερμικές και εναλλασσόμενες σαν το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη "που βαδίζουμε κύριοι" όπου αραδιάζει ονόματα.. τάφτιαξε ο.. με την..και η.. με τον.., χώρισε ο .. με την.. και τάφτιαξε ξανά με την..
Πολύ φοβάμαι ότι σήμερα το Σ΄αγαπώ δεν έχει το νόημα που είχε παλιά, και αυτός που το λέει δεν το νοιώθει, το λέει γιατί έχει ανάγκη να το ακούσει πρώτα ο ίδιος για να ικανοποιήσει την ψευδαίσθηση μιας ιδεατής πραγματικότητας, για να γεμίσει το κενό της εσωτερικής συναισθηματικής του μοναξιάς από την έλλειψη αγάπης, γιατί δεν ήταν ειλικρινής γιατί δεν μπόρεσε να αγαπήσει και δεν αγαπήθηκε αληθινά.!
Όλοι ξέρουμε το ποίημα "Ιθάκη", όμως πιστεύω ότι από την Α! Γυμνασίου θα πρέπει να διδάσκονται, να αναλύονται επισταμένως και να είναι πυξίδα για την νεολαία μας τα άλλα δυο ποιήματα του Κ.Καβάφη το "Όσο μπορείς" και την "Ηδονή".!
----
Καλημέρα και πάντα με χαμόγελο.!
Κωνσταντίνος Καβάφης «Όσο μπορείς»

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.


ΗΔΟΝΗ
Χαρά και μύρο της ζωής μου η μνήμη των ωρών
που ηύρα και που κράτηξα την ηδονή ως την ήθελα.
Χαρά και μύρο της ζωής μου εμένα, που αποστράφηκα
την κάθε απόλαυσιν ερώτων της ρουτίνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου