Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ- ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΠΙΟΥ

1.ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ
Μια κατατοπιστική ανάλυση του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό να το γνωρίσουν οι μαθητές και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι,
η Αρχιτεκτονική τοπίου...

Είναι η τέχνη και η επιστήμη του σχεδιασμού της οργάνωσης των χρήσεων γης με τέτοιο τρόπο, ώστε οι οπτικές του επιδράσεις να διατηρήσουν ή να αναβαθμίσουν την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου.
«Είναι η τέχνη και η επιστήμη που μελετά, αξιολογεί και αναλύει φυσικούς, οικολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, ασχολείται με την προγραμματισμένη και ορθολογική σχεδίαση εξωτερικών χώρων κάθε μεγέθους συνδυάζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα και την αισθητική για την καλύτερη χρησιμοποίηση τους από τον άνθρωπο» (Κανταρτζής – Τσαλικίδης 1978).


Λειτουργικότητα – Αισθητική – Χρήση

Κατά άλλους, η Αρχιτεκτονική του τοπίου ασχολείται με τη συντήρηση της γης, την ανάπτυξη περιοχών για διάφορες χρήσεις, την ευαίσθητη τοποθέτηση κτισμάτων μέσα στο χώρο και τη γενικότερη επίτευξη της αισθητικής τάξης, που ως σκοπό έχει την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτός ζει (Johnson Roy). Είναι δηλαδή, η ικανότητα όχι μόνο της αλλαγής του φυσικού σκηνικού αλλά και της όλης μορφής του περιβάλλοντος είτε αυτό είναι ένα περιαστικό δάσος είτε το κέντρο της πόλης ή ένα τεράστιο οικιστικό συγκρότημα.ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΤΟΠΙΟΥ;
Για να επιτευχθεί αυτό, ο σχεδιαστής – αρχιτέκτων τοπίου – πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από το να τοποθετήσει μερικά φυτά γύρω από κάποιο κτίριο. Πρέπει να ασχοληθεί με ολόκληρο το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα σχέδιο που το χαρακτηρίζει η λειτουργικότητα με διάφορες κατασκευές (δρόμοι, πεζόδρομοι, χώροι στάθμευσης οχημάτων κλπ.). Το σχέδιο αυτό θα πλαισιωθεί από στοιχεία που θα διευκολύνουν, θα επεκτείνουν ή θα τονίσουν το χαρακτήρα της περιοχής και του κτιρίου, όπως χώροι πρασίνου με ποικιλία καλλωπιστικών δέντρων, θάμνων, λουλουδιών, τη χρήση του νερού σε διάφορες μορφές, τις συνθήκες φωτισμού, τα καθιστικά κλπ. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την άριστη χρήση του κτιρίου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου.


Παρατηρούμε ότι η Αρχιτεκτονική τοπίου κινείται σε ένα μεγάλο εύρος κλιμάκων που ξεκινούν από τον σχεδιασμό και οργάνωση ενός κήπου (κηποτεχνία) και φθάνει μέχρι πάρκα και πλατείες πόλεων, περιφερειακά πάρκα, σχεδιασμό πόλεων, περιαστικά δάση, δάση, εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό κλπ. Σε όλο αυτό λοιπόν το εύρος και την ποικιλότητα περιβάλλοντος – που δημιουργούν οι κλίμακες – η επιστήμη της αρχιτεκτονικής του τοπίου έχει τα κατάλληλα μέσα (θεωρία και εμπειρία) να ανταποκριθεί.


  Έργα μικρής κλίμακας
1.      Κήποι κατοικιών
2.      Κήποι σχολείων, ιδρυμάτων κπλ.
3.      Παιδικές χαρές
4.      Πεζόδρομοι
5.      Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων
6.      Πάρκα και πλατείες πόλεων
7.      Χώροι μνημείων
8.      Αρχαιολογικοί χώροι
9.      Υπαίθριοι χώροι αναψυχής
10.   Αθλητικά κέντρα
11.   Κάλυψη αντιαισθητικών κατασκευών
 
 
Έργα μεγάλης κλίμακας
1.      Τουριστικά συγκροτήματα
2.      Διεθνείς εκθέσεις
3.      Πανεπιστημιουπόλεις
4.      Οικισμοί πόλεων και προαστίων
5.      Αποκατάσταση τοπίου σε διαταραγμένες περιοχές     (λατομεία, μεταλλεία κλπ.)
6.      Παρόδια βλάστηση
7.      Αισθητικές αναδασώσεις
8.      Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι
9.      Βιομηχανικές περιοχές
10.  Σχέδια περιφερειακής χωροταξικής ανάπτυξης
11.  Φυσικές προστατευμένες περιοχές

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η Αρχιτεκτονική του τοπίου είναι μια συνθετική επιστήμη, η οποία παίρνει τις πληροφορίες της από πολλούς και πολυδιάστατους χώρους του φυσικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου. Τις πληροφορίες αυτές επεξεργάζεται και φροντίζει να τις αποδώσει στο χώρο είτε σχεδιαστικά είτε λειτουργικά και αισθητικά, μέσα από τις αρχές και τα αξιώματα που τη διέπουν.
/architektoniketopiou/orismos-architektonikes-topiou---o-ro..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου