Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

Στήριξη της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στα συγκεκριμένα ερωτήματα του ΚΚΕ η απάντηση του Υπ. Ενέργειας σε Ερώτηση για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων


Στήριξη της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στα συγκεκριμένα ερωτήματα του ΚΚΕ
η απάντηση του Υπ. Ενέργειας σε Ερώτηση για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων
Το ΚΚΕ με Ερώτησή του, από τις 11 Ιουνίου, έθεσε μια σειρά ερωτήματα προς τους Υπουργούς Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Δυόμιση μήνες μετά έχει απαντήσει μόνο ο Υπ. Ενέργειας κ. Σταθάκης.
Ο Υπουργός Ενέργειας από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζει την προσήλωση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και ιδιαίτερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, χρησιμοποιεί και τον «μπαμπούλα δια πάσα νόσο» του τελευταίου διαστήματος, την κλιματική αλλαγή, για να πείσει τα λαϊκά στρώματα να δεχτούν με κάθε κόστος την πολιτική της ΕΕ και των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενδεικτικά των στόχων κεφαλαίου-Κυβέρνησης-ΕΕ είναι τα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος ο Υπουργός στην απάντησή του: Αναφέρει πως στη χώρα μας το 2016 η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας ήταν στο 23,8% και στόχος είναι ως το 2030 να φτάσει στο 30%.
Ο Υπουργός αναφέρει επίσης μια σειρά εκσυγχρονισμών του νομικού πλαισίου για τις ΑΠΕ (νέο χωροταξικό, αντικατάσταση του συστήματος εγγυημένων τιμών με διαγωνισμό, εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα κλπ) στους οποίους προχωρά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που όμως δεν αλλάζουν την ουσία που είναι η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας. Εργαλείο στην εμπορευματοποίηση της ενέργειας είναι και οι «Ενεργειακές Κοινότητες» που αναφέρει ο κ. Υπουργός ως «καινοτόμο εργαλείο». Πρόκειται για νόμο που δίνει ιδιαίτερες διευκολύνσεις (πχ 20ετή εγγυημένες τιμές) σε επιχειρηματίες του Τουρισμού, του αργοτοδιατροφικού τομέα, αλλά και άλλους βιομήχανους καθώς και ΟΤΑ να εγκαταστήσουν σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επίσης, προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα αναφερόμενος στην ανεπαίσθητη μείωση (6%) της τιμής του ρεύματος και του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ΑΠΕ) για το 2017. Όμως, η πραγματικότητα λέει πως από το 2009 έως το 2015 με βάση και τα επίσημα στοιχεία, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τους φόρους και τα τέλη (όχι μόνο η τιμή της κιλοβατώρας) αυξήθηκαν κατά 147% στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή που καταδικάζει στην ενεργειακή φτώχια για τα λαϊκά νοικοκυριά, είχε ως αποτέλεσμα τις δεκάδες διακοπές ρεύματος σε Κάρυστο και Μαρμάρι τον περασμένο Οκτώβρη, δηλαδή, τη χρονιά που ο κ. Υπουργός μιλά για μείωση της τιμής του ρεύματος, χρονιά στην οποία βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα!
Όσο αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα του ΚΚΕ ο Υπουργός υπερασπίστηκε το καθεστώς εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων και επί της ουσίας απέρριψε τα αιτήματα για τα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα:
       Όσο αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους: Στα αιτήματα για άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια, την ανάγκη εκπόνησης συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή, και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο και το δραστικό περιορισμό τους ο κ. Υπουργός αρκέστηκε να αναφέρει πως «έχει διαμορφωθεί το γενικό πλαίσιο χωροθέτησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων ΑΠΕ σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις […] που θα ορίζουν λεπτομερώς τις βέλτιστες περιοχές χωροθέτησης των έργων». Δηλαδή, όλα βαίνουν βάση σχεδίου...
       Για την κατάργηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που θα έδινε μια ανάσα στους λογαριασμούς ρεύματος των λαϊκών στρωμάτων δεν ανέφερε κουβέντα. Κάτι που σημαίνει τη διατήρηση του για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων από το υστέρημα των εργαζομένων. Μάλιστα, για να κάμψει τις αντιδράσεις αναφέρει πως για πρώτη φορά δόθηκε ως επιστροφή στους κατοίκους των περιοχών που έχουν εγκατασταθεί ΑΠΕ το ποσοστό των 17,6 εκ. ευρώ για 5 χρόνια (2010-2014) τη στιγμή που μόνο το 2017 τα χρήματα που συγκέντρωσαν από το ΕΤΜΕΑΡ ήταν 888 εκ ευρώ.
       Για την άμεση υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων που έχει διαπιστωθεί πως οφείλονται για πολλές πυρκαγιές στην περιοχή δε λέει κουβέντα για τα δεκάδες χιλιόμετρα του δικτύου μέσης τάσης των αιολικών  που έχουν ήδη εγκατασταθεί και πρέπει να υπογειοποιηθούν. Μιλά μόνο για τα νέα αιολικά πάρκα, που μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 2016 και την αντίδραση των κατοίκων, κατασκευάζονται με υπόγεια δίκτυα.
       Για την απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα και αυξάνει τα όρια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Εύβοια και την Πελοπόννησο, ο Υπουργός προσπαθεί να κοροϊδέψει λέγοντας πως αφορούν έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από Ενεργειακές Κοινότητες. Όμως, ο στόχος της παραγωγής ενέργειας και μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι το κέρδος και όχι η κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, άρα η αιτία του προβλήματος παραμένει. Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ρητά πως επίκειται αλλαγή των ορίων εγκατάστασης ΑΠΕ στην Εύβοια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) συνολικά και όχι μόνο για έργα από Ενεργειακές Κοινότητες.
Η απάντηση του Υπουργού εντάσσεται στην προπαγανδιστική τακτική της Κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων» και «δίκαιης ανάπτυξης» από την οποία θα βρεθούν δήθεν κερδισμένοι και τα μονοπώλια και ο εργαζόμενος λαός. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας έχουν πια πλούσια πείρα τόσο από τα χρόνια της κρίσης, όσο και της ανάπτυξης που προηγήθηκε και την προετοίμασε. Σε κάθε περίπτωση η προτροπή των Κυβερνήσεων ήταν «κάνε υπομονή, βάλε πλάτη για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και θα έρθουν καλύτερες μέρες και για σένα». Γι’ αυτό, δεν πρέπει να ξεγελαστούν, να δείξουν ανοχή ή αναμονή άλλη μια φορά γιατί έχει αποδειχθεί πως κέρδη για το κεφάλαιο και κάλυψη των λαϊκών αναγκών δε συμβιβάζονται.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους συλλόγους και φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν:
        Ενέργεια κοινωνικό αγαθό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν τα μονοπώλια.
        Μείωση της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες.
        Εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή.
        Μέτρα για την ανακούφιση κατοίκων, μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και άλλων επαγγελματιών από τις εργασίες εγκατάστασης αιολικών πάρκων.
        Υδρολογική μελέτη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ποιότητας του νερού στην περιοχή.

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3-8-2018
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αρ. Πρωτ. 36219/794
AYTOTEΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. ∆/νση: Mεσογείων 119
ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων
Ταχ. Κώδικας: 10192 Αθήνα
Τμήμα Ερωτήσεων
Πληροφορίες: N.Mυλωνάς
Tηλέφωνα: 213-1513811
FAX: 213-1513512
ΚΟΙΝ.:
E-mail: vouli2@prv.ypeka.gr
➢ Βουλευτή κ. Γκιόκα Γιάννη
➢ Βουλευτή κ. Κατσώτη Χρήστο
➢ Βουλευτή κ. Μανωλάκου ∆ιαμάντω
➢ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων
➢ Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής
Ασφάλειας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»
ΣΧΕΤ: α) H υπ’ αρίθμ. 6720/11.06.2018 Ερώτηση
Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω
αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωρίζουμε ότι:
Αποτελεί κοινό τόπο ότι ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού σε παγκόσμιο
επίπεδο, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης της σπουδαιότητας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Καθίσταται
συνεπώς αναγκαία η μετάβαση του ενεργειακού συστήματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), όπου
είναι και η αιχμή του δόρατος του μετασχηματισμού. Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν από τις πρώτες χώρες
που επικύρωσε τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, έχει υιοθετήσει τους στόχους που έχουν
τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και είναι πρόθυμη να θέσει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη
διείσδυση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό της μείγμα. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο ο στόχος για τις Α.Π.Ε., διαμορφώθηκε
στο 32% επί της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την
18η Ιουνίου 2018 στην ημερίδα του Υπουργείου για τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το
Κλίμα (ΕΣΕΚ), παρουσία φορέων της αυτοδιοίκησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο
εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του
50% μέχρι το 2030. ∆εδομένου ότι, σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Έκθεσης Προόδου για την προώθηση και χρήση
ενέργειας από Α.Π.Ε., στην Ελλάδα το 2016 η συνολική συμμετοχή της ενέργειας από Α.Π.Ε. στην συνολική
κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 23,80%, προκύπτει πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην περαιτέρω
διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η σημερινή Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, με συντεταγμένο τρόπο σε βήματα
που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος από τα συμβατικά, ρυπογόνα καύσιμα, με
όρους και σχέδιο, σε αντίθεση με το στρεβλό παράδειγμα ανάπτυξης Α.Π.Ε. του παρελθόντος που λειτούργησε
ελλείψει σχεδιασμού. Η στρατηγική του ΥΠΕΝ στον τομέα των Α.Π.Ε. αποτυπώνεται στις εξής πρωτοβουλίες:
- Στη δημιουργία στιβαρού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου για τις Α.Π.Ε. με τη θεσμοθέτηση του νόμου
4414/2016, το οποίο είναι απόλυτα συμβατό με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Αθήνα, 3/8/2018 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου