Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018

Έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου το πρόβλημα της λειψυδρίας

Και το καλοκαίρι που διανύουμε παρουσιάζονται φαινόμενα λειψυδρίας (διακοπές νερού, μειωμένη πίεση), ιδιαίτερα σε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Καρύστου και της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα.

Φαινόμενο το οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε επισημάνει με ερώτησή της από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/5/2018 με αφορμή τη χρήση νερού από τις εταιρίες εγκατάστασης αιολικών πάρκων. 

Όπως είναι γνωστό τα προβλήματα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού είναι 
διαχρονικά στο Δήμο, για πολλά καλοκαίρια έχουν βασανίσει την περιοχή. Παρ’ ότι όμως είναι ένα χρόνιο πρόβλημα η αντιμετώπιση του είναι εντελώς ανεπαρκής. 


Βασική αιτία είναι το γεγονός πως το νερό δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα.

Το κοινωνικό αγαθό προορίζεται για να καλύψει άμεσες κοινωνικές ανάγκες, το εμπόρευμα αντίθετα έχει ως σκοπό του το κέρδος σε όποιον μπορεί και είναι διατεθειμένος ή αναγκασμένος να το αγοράσει. 

Το ένα έχει μια αναμφισβήτητη κοινωνική αξία, του άλλου η αξία βρίσκεται στην τιμή του και στο κέρδος που προκύπτει από αυτήν. 

Το νερό ως κοινωνικό αγαθό απαιτεί δημόσια διαχείριση, γενναίες δημόσιες επενδύσεις για έργα υποδομής και διαχείρισης του ώστε να μην χάνεται και να φτάνει ως τις βρύσες στην απαραίτητη ποιότητα ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. 

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντιμετωπίζουν το νερό σαν εμπόρευμα. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ανοίγοντας τη βεντάλια της αντιλαϊκής πολιτικής, στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις. 

Η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο, του 2000, για τα νερά με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία ήδη από το 2003, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. 

Έτσι δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και στις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό των υδροφορέων. 

Η πολιτική αυτή οδηγεί στην προστασία των σημερινών διαθέσιμων υδάτινων πόρων, οι οποίοι θα φθίνουν, ενώ συνεχώς διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες. Με αυτό τον τρόπο δε διασφαλίζεται η αύξηση της προσφοράς νερού στο μέλλον. 

Έτσι, με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, αυξάνεται συνεχώς η τιμή του νερού, προστίθενται νέα χαράτσια όπως το περιβαλλοντικό τέλος, υιοθετώντας τη λογική «ότι πληρώνεις έχεις» ακόμη και για το νερό. 

Η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος είναι υποκριτική, αφού υπάρχουν τεχνολογίες και τεχνικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού χωρίς αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε την τεχνική δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου νερού με διαχωρισμό των χρήσεών του, τα συστήματα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού για οικιακή χρήση, τα συστήματα περισυλλογής βρόχινου νερού, την αλλαγή μεθόδων άρδευσης, την επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής, τα δασονομικά και τα φυτοτεχνικά έργα, τις δασώσεις και τις αναδασώσεις. 

Η επιλογή αυτού του τρόπου διαχείρισης των υδάτων δε γίνεται λόγο ανικανότητας. Είναι συνειδητή επιλογή με στόχο να απαλλάξει το κράτος από το κόστος για απαραίτητα έργα όπως τα παραπάνω για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε ποιοτικό και επαρκές νερό, είτε μέσω της εμπορευματοποίησης υπό κρατική ή δημοτική ιδιοκτησία, είτε παραδίδοντας τη διαχείρισή του σε μεγαλοεπιχειρηματίες όπως γίνεται με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. 

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από όλες ως τώρα τις Δημοτικές Αρχές έχει οδηγήσει στο να παραμένουν τα προβλήματα στην ύδρευση ενώ δεν πάνε πολλά χρόνια από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού στο Δήμο Καρύστου. 

Εδώ, να επισημάνουμε ότι, στο Δήμο Καρύστου, λόγω των ακριβών τιμολογίων του νερού, σε συνδυασμό με το σύνολο της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, περίπου ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ύδρευσης! 

Το ΚΚΕ παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Δήμους μας να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να μην εξαρτάται η ποιότητα και η επάρκειά του από το αν αντέχει κάποιος να πληρώσει ή όχι. 

Να διεκδικήσουν και να πιέσουν ώστε να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα, με κρατική χρηματοδότηση. 

Η διεκδίκηση αυτή θα πρέπει βάζει στο στόχαστρο συνολικά την πολιτική υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων που καταδικάζει τις λαϊκές ανάγκες. Κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι και η διαχείριση των υδάτων ακόμη και στη «νέα εποχή» που μας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Ιθάκη πριν μια βδομάδα. 

Τέλος, επισημάνουμε προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. 

Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής. 

Στη βάση των παραπάνω προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει τα παρακάτω μέτρα: 

Πρόταση Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου 

Η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα: 
  • 1) Σε επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών: 
  • α) Για την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται. 
  • β) Ποιες πηγές και δεξαμενές χρησιμοποιούνται για ύδρευση και την κατάσταση που βρίσκονται.
  • γ) Αν χρησιμοποιούνται για την ύδρευση τους καλοκαιρινούς μήνες και πηγάδια αμφιβόλου ποιότητας. 
2) Πραγματοποίηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να προτείνει τεχνικές λύσεις ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της λειψυδρίας στο Δήμο, όπως: 
  • α) Λιμνοδεξαμενές και μικρά φράγματα ώστε να σταματήσει η απώλεια υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Να θυμίσουμε εδώ, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ότι πριν χρόνια ενώ ήταν όλα έτοιμα για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο κάμπο της Καρύστου (μελέτες, χρηματοδότηση κλπ), τελικά δεν έγινε με ευθύνη της τότε Δημοτικής Αρχής, ο χώρος εντάχθηκε στον οικισμό Καλυβίων και έγινε οικόπεδα που πωλήθηκαν. 
  • β) Αναβαθμίδες τεχνικές ή φυσικές σε ρέματα και χειμάρρους για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. 
3) Αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης και συντήρηση των δεξαμενών ύδρευσης με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και στην Κάρυστο το δίκτυο ύδρευσης στη μισή πόλη (από την Ελλήνων Αμερικής και πάνω) είναι από αμίαντο. 

4) Τακτικοί έλεγχοι της ποιότητας του πόσιμου νερού, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές. 

5) Μείωση της τιμής του νερού και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, χαμιλόμισθοι, χαμιλοσυνταξιούχοι, ΑμΕΑ). 

Η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» 
Κούλα Βρανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου