Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου στις 29 Αυγούστου για τα προβλήματα της λειψυδρίας, για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και την έγκριση δαπάνης φιλοξενίας πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου στις 29 Αυγούστου
για τα προβλήματα της λειψυδρίας, για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και την έγκριση δαπάνης φιλοξενίας πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ
Α. Για τα προβλήματα της λειψυδρίας στο Δήμο Καρύστου
Με αφορμή τα προβλήματα έλλειψης νερού που παρουσιάστηκαν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καρύστου (Νικάσι, Αετός, Πηγαδάκια, Αλμυροπόταμος και αλλού) η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κούλα Βρανά, έθεσε την αντιμετώπιση του ζητήματος στο Δήμο ως έκτακτο θέμα. Στην τοποθέτησή της η Κ. Βρανά τόνισε πως:

«Τα προβλήματα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού είναι διαχρονικά στο Δήμο, για πολλά καλοκαίρια έχουν βασανίσει την περιοχή. Παρ’ ότι όμως είναι ένα χρόνιο πρόβλημα η αντιμετώπιση του είναι εντελώς ανεπαρκής από όλες τις Δημοτικές Αρχές.
Βασική αιτία είναι το γεγονός πως το νερό δεν αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις προηγούμενες. Όλοι μαζί υλοποίησαν και συνεχίζουν την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Βασικός πυλώνας της πολιτικής της ΕΕ για το νερό είναι η κοινοτική οδηγία - πλαίσιο, του 2000, με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία ήδη από το 2003 και θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Έτσι δεν εστιάζει ούτε στα τεχνικά έργα και στις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων, ούτε στην αναγκαιότητα προστασίας των δασών που συμβάλλουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό των υδροφορέων.
Με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, αυξάνεται συνεχώς η τιμή του νερού, προστίθενται νέα χαράτσια όπως το περιβαλλοντικό τέλος, υιοθετώντας τη λογική «ότι πληρώνεις έχεις» ακόμη και για το νερό.
Η επιλογή αυτού του τρόπου διαχείρισης των υδάτων δε γίνεται λόγω ανικανότητας. Είναι συνειδητή επιλογή με στόχο να απαλλάξει το κράτος από το κόστος για απαραίτητα έργα, όπως τα παραπάνω, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε ποιοτικό και επαρκές νερό, είτε μέσω της εμπορευματοποίησης υπό κρατική ή δημοτική ιδιοκτησία, είτε παραδίδοντας τη διαχείρισή του σε μεγαλοεπιχειρηματίες όπως γίνεται με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από όλες ως τώρα τις Δημοτικές Αρχές έχει οδηγήσει στο να παραμένουν τα προβλήματα στην ύδρευση ενώ δεν πάνε πολλά χρόνια από τη μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού στο Δήμο Καρύστου. Εδώ, να επισημάνουμε ότι, στο Δήμο Καρύστου, λόγω των ακριβών τιμολογίων του νερού, σε συνδυασμό με το σύνολο της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, περίπου ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ύδρευσης!»
Η Κ. Βρανά έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στο Δήμο Καρύστου:
«Η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα:
1)     Σε επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών:
α) Για την ποιότητα του νερού που χρησιμοποιείται.
β) Ποιες πηγές και δεξαμενές χρησιμοποιούνται για ύδρευση και την κατάσταση που βρίσκονται.
γ) Αν χρησιμοποιούνται για την ύδρευση τους καλοκαιρινούς μήνες και πηγάδια αμφιβόλου ποιότητας.
2)     Πραγματοποίηση μελέτης για τη διαχείριση  των υδάτινων πόρων του Δήμου. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να προτείνει τεχνικές λύσεις ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της λειψυδρίας στο Δήμο, όπως:
α) Λιμνοδεξαμενές και μικρά φράγματα ώστε να σταματήσει η απώλεια υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Να θυμίσουμε εδώ, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ότι πριν χρόνια ενώ ήταν όλα έτοιμα για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στο κάμπο της Καρύστου (μελέτες, χρηματοδότηση κλπ), τελικά δεν έγινε με ευθύνη της τότε Δημοτικής Αρχής, ο χώρος εντάχθηκε στον οικισμό Καλυβίων και έγινε οικόπεδα που πωλήθηκαν.
β) Αναβαθμίδες τεχνικές ή φυσικές σε ρέματα και χειμάρρους για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
3)     Αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης και συντήρηση των δεξαμενών ύδρευσης με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και στην Κάρυστο το δίκτυο ύδρευσης στη μισή πόλη (από την Ελλήνων Αμερικής και πάνω) είναι από αμίαντο.
4)     Τακτικοί έλεγχοι της ποιότητας του πόσιμου νερού, ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες προδιαγραφές.
5)     Μείωση της τιμής του νερού και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, χαμιλόμισθοι, χαμιλοσυνταξιούχοι, ΑμΕΑ)».
Παρά τη γενικόλογη συμφωνία των Δημοτικών Συμβούλων που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση (παρατάξεις των κ.κ. Ραβιόλου και Μανώλη) με τη δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδότησης αποφασίστηκε η τμηματική πραγματοποίηση μελέτης για τη διαχείριση των υδάτων, ενώ δεν ειπώθηκε κουβέντα για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων που αποτελούν ακόμη σημαντικό τμήμα του δικτύου ύδρευσης του Δήμου. Ενδεικτικό της λογικής τους είναι πως Δημοτική Αρχή και Αξιωματική Αντιπολίτευση δε δέχτηκαν να μειωθεί η τιμή του νερού για τις ευπαθείς ομάδες, παρά μόνο για τα ΑμΕΑ.
Από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την απόφαση που τελικά πάρθηκε επιβεβαιώνεται πως η υλοποίηση ακόμη και αυτών των κουτσουρεμένων μέτρων εξαρτάται από τον αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο μας.
Όπως τόνισε και η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην εισήγησή της:
«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Δήμους μας, να διεκδικήσουν από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή το νερό να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να μην εξαρτάται η ποιότητα και η επάρκειά του από το αν αντέχει κάποιος να πληρώσει ή όχι. Να διεκδικήσουν και να πιέσουν ώστε να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα, με κρατική χρηματοδότηση.
Τέλος, επισημάνουμε πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής».


Β. Για το τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καρύστου για το 2019

Στην τοποθέτηση της για το Τεχνικό Πρόγραμμα η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισήμανε πως:
«Δε διαφωνούμε με τα προτεινόμενα, κάθε Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι προσπαθεί να φτιάξει κάποια έργα. Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2019, όπως το παρουσίασε η Δημοτική Αρχή έχε έργα αξίας 20.613.873 ευρώ. Υπολείπεται όμως ώστε να καλύψει τις βασικές ανάγκες της περιοχής. Ακόμη, εφιστούμε την προσοχή καθώς δύο σημαντικά έργα που προγραμματίζονται, οι αντιπλημμυρικές εργασίες για τη διευθέτηση του ρέματος στην Ανατολική επέκταση της Καρύστου και η αποκατάσταση του Δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου (συνολικής αξίας 1,9 εκ ευρώ) στηρίζονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου πολλές φορές καθυστερεί η απόδοση των χρημάτων, είτε δε δύνονται ποτέ καθώς η κρατική επιχορήγηση προς το πρόγραμμα αυτό συνεχώς μειώνεται.
Δε μπορούμε να μη σχολιάσουμε όμως ότι ενώ ο Δήμαρχος, λίγες μέρες πριν στη “Γιορτή Κρασιού”, έκανε αναφορά σε πολλά εκατομμύρια, όμως όποτε έχουμε θέσει κάποιο επείγον ζήτημα μας απαντά πως “θέλει, αλλά λεφτά δεν υπάρχουν”. Έτσι απάντησε στο ζήτημα που θέσαμε μόλις σήμερα για την ανάγκη μελέτης για τη διαχείριση των υδάτων, έτσι απάντησε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν θέσαμε το ζήτημα πυροπροστασίας.
Όντος η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους είναι κατά πολύ μειωμένη, όμως ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή γίνονται συνυπεύθυνοι με την Κυβέρνηση καθώς δεν καταδικάζουν αυτή την πολιτική, δεν ενημερώνουν το λαό του Δήμου για τις αιτίες που συμβαίνει αυτό, δεν τον ξεσηκώνουν ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για έργα ζωτικής σημασίας για το Δήμο. Στην ίδια τακτική ήταν και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν  Δημοτική Αρχή, από το μπαλκόνι εκατομμύρια και τελικά αέρας, γι αυτό ψήφισε και αυτή το Τεχνικό Πρόγραμμα για να συμβάλει στην κοροϊδία του Δημάρχου.
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής».


Γ. Για την έγκριση δαπάνης φιλοξενίας πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

«Πολλές φορές το ΚΚΕ έχει επισημάνει την προσπάθεια του κράτους να μεταβιβάσει ευθύνες τους προς τους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα οι Δήμοι να χαρατσώνουν και αυτοί με τη σειρά τους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Προσπάθεια που εντάθηκε με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην τοπική διοίκηση και την τεράστια περικοπή κοινωνικών δαπανών με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων από όλες τις Κυβερνήσεις.
Τρανή απόδειξη είναι το θέμα που συζητάμε τώρα. Καλείται ο Δήμος – δηλαδή οι δημότες - να πληρώσουμε διαμονή και διατροφή σε διασώστες του ΕΚΑΒ που βρίσκονται σε άδεια από την υπηρεσία τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που ο πληθυσμός του Δήμου υπερδιπλασιάζεται, ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες του ΕΚΑΒ.
Αντί δηλαδή να στελεχωθεί πλήρως, με έξοδα του κράτους, η μονάδα του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτεται ο Δήμος όλες τις ώρες και όλη τη διάρκεια του έτους καλούμαστε να πληρώνουμε δυο φορές, μία τους φόρους του Κράτους και μία του Δήμου, ώστε τελικά να έχουμε πλήρη κάλυψη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καταψηφίζουμε τις απαράδεκτες αυτές δαπάνες και καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, της περιοχής μας να παλέψουν να στελεχωθεί πλήρως η μονάδα του ΕΚΑΒ για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, να ενισχύεται με επιπλέων πλήρωμα και οχήματα τους καλοκαιρινούς μήνες, με κρατική χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα λόγω αδυναμίας ή καθυστέρησης στη διακομιδή τους».

Κάρυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου