Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018

Για μια καθαρίστρια και έναν Ιαβέρη.

Είναι πολλές οι ιστορίες που μας έρχονται από όλον τον κόσμο και μας συγκλονίζουν, όμως η είδηση της καταδίκης μιας καθαρίστριας που έκανε το τρομερό έγκλημα να κρύψει μια τάξη του δημοτικού για να βρει μια δουλειά μας έχει γεμίσει όλους με θλίψη αλλά και ένα είδος πικρής απόγνωσης για την μοίρα του κάθε φτωχού και ανυπεράσπιστου ανθρώπου όταν τύχει να πέσει στα νύχια κάποιας αρχής, και στην περίπτωση αυτή, της δικαιοσύνης.
Από ότι αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η γυναίκα ήταν σε απελπιστική κατάσταση με κίνδυνο να της πάρει η πρόνοια τα παιδιά, ζώντας σε ένα χαμόσπιτο αντιμετωπίζοντας τις καταιγίδες της ζωής με ηρωισμό και καρτερικότητα.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ποτέ δεν έδωσε δικαίωμα για κάτι που θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει αρνητικά με κάποιο τρόπο.

Ο Ιαβέρης ξύπνησε μέσα στους δικαστές μιας και ο Ιαβέρης δεν είναι άλλος παρά ο θεματοφύλακας της προστασίας του κράτους.
Το κράτος μπορεί να σε κλέβει, να σε εξαπατά, να σε καροιδεύει, να σε υποτιμά, να σε προσβάλλει να σε μειώνει και να σε τιμωρεί σκληρά όταν  παραβαίνεις τους κανόνες που δεν το εξυπηρετούν, ενώ πάλι δείχνει μια τεράστια μεγαθυμία προς τους παραβάτες που το συντηρούν και το αποτελούν σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό.

Όλο και πιο δυνατά, όλο και πιο πολλοί ανώνυμοι και επώνυμοι, δηλώνουν την συμπαράσταση τους προς την παθούσα και όλοι ελπίζουμε στις 25 Νοεμβρίου να βρουν το κουράγιο οι δικαστές που θα κοιτάξουν πάλι το θέμα, να ερμηνεύσουν τον νόμο όπως θα έπρεπε και θα άξιζε σε έναν έντιμο πολίτη. Άλλωστε, αυτοί δεν λένε ότι η δικαιοσύνη  δεν πρέπει να είναι στο πνεύμα της τιμωρίας αλλά της συμμόρφωσης?

Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τον νόμο γιατί δεν τον γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όμως το τι συμβαίνει γύρω μας και το τι βιώνουμε κάθε μέρα, και αυτό από μόνο του αρκεί για να δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά στην καημένη την καθαρίστρια και να της ζητήσουμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που περνά τον φόβο και την απόγνωση, σαν μέλη μιας κοινωνίας που επιτρέπει να συμβαίνουν όλα αυτά.

Είπε ψέμματα από ανάγκη για μια τάξη του δημοτικού, και οι Ιαβέρηδες του κόσμου κυνηγούν την δύστυχη Φαντίνα.
Στην χώρα που βρίσκεται στην 69 θέση στον κατάλογο της διαφθοράς σε σύνολο 176, καταλήξαμε στην καθαρίστρια για να σώσει την χαμένη μας τιμή.Έντεκα θέσεις έχασε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με τη λιγότερη διαφθορά της Διεθνούς Διαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας, από την 58η θέση που βρισκόταν το 2015, υποχώρησε στην 69η θέση (σε σύνολο 176 χωρών), επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2014 και ακολουθώντας την παγκόσμια τάση που καταγράφει αύξηση της διαφθοράς.

Τα «σκήπτρα» της πλέον αδιάφθορης χώρας κρατάει για τρίτη χρονιά η Δανία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ν. Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Καναδάς, ενώ στη 10η θέση «συγκατοικούν» η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Στον αντίποδα, οι πλέον διεφθαρμένες χώρες είναι κατά σειράν οι Σομαλία, Ν. Σουδάν, Ν. Κορέα, Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Λιβύη, Αφγανιστάν, Γουινέα-Μπισάου, Βενεζουέλα, Ιράκ, Ερυθραία και Ανγκόλα.
Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 18η θέση (16η πέρυσι), το Ισραήλ στην 28η (32η), η Κύπρος στην 47η (32η) μαζί με την Τσεχία, η Τουρκία στην 75η (66η) και η ΠΓΔΜ στην 90ή (66η) μαζί με την Κολομβία, την Ινδονησία, τη Λιβερία και το Μαρόκο.
Στην Ε.Ε. οι πλέον αδιάφθορες χώρες είναι οι Δανία, Φινλανδία, Σουηδία Ολλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία και Ιρλανδία. Η Ελλάδα, με 44 πόντους, βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Τσεχία και η Κύπρος.
Η έρευνα αντικατοπτρίζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα και βασίζεται στην ανάλυση ειδικών οργανισμών για τη διαφθορά στο Δημόσιο. Η έρευνα χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 (χώρες πολύ διεφθαρμένες) ώς το 100 (αδιάφθορες).
Η άνοδος του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο υπονομεύει την μάχη κατά της διαφθοράς, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια (ΤΙ)δημοσιεύοντας την ετήσια έκθεσή της, στην οποία προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με οπισθοδρόμηση υπο την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς που δημοσιεύει η μκο, η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον κόσμο, "ο λαϊκισμός είναι το λάθος φάρμακο". Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες με βάση το επίπεδο της αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.
"Σε χώρες με λαϊκιστές ή αυταρχικούς ηγέτες παρατηρούμε συχνά δημοκρατίες σε πτώση και μία ενοχλητική τάση για απόπειρες καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και για αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος", δηλώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης Χοσέ Ουγκάζ.
"Αντί να πατάσσουν τον καπιταλισμό της διαπλοκής, αυτοί οι ηγέτες συνήθως εγκαθιστούν ακόμη χειρότερες μορφές διεφθαρμένων συστημάτων", αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση.
Η οργάνωση αναφέρει ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Τουρκία, "χώρες που έχουν βιώσει την άνοδο αυταρχικών ηγετών" έχουν διολισθήσει στην παγκόσμια κατάταξη της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια.
Η ανησυχία εντείνεται για την περίπτωση των ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μία εκστρατεία διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική "ελίτ" με την υπόσχεση να πατάξει την διαφθορά στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, ο Φιν Χάινριχ, διευθυντής έρευνας της TI, δήλωσε "απαισιόδοξος" ότι ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις του δεδομένης της σύγκρουσης συμφερόντων με τις αναρίθμητες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις επιθέσεις του στα μέσα ενημέρωσης και την άρνησή του να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία.
"Όταν βλέπεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διορίσει ανώτερο σύμβουλό του τον γαμπρό του, κάτι μυρίζει", δήλωσε στο AFP.
"Σύσσωμο το υπουργικό του συμβούλιο είναι γεμάτο με συγκρούσεις συμφερόντων. Έχει πει ότι θα 'καθαρίσει τον βάλτο' (Σ.τ.Σ: μία από τις αγαπημένες του εκφράσεις που έγινε και hashtag (#DrainTheSwamp) στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Εννοεί ότι θα διώξει όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς και τα εξωτερικά συμφέροντα από την Ουάσινγκτον). Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι μάλλον 'θα τον γεμίσει' ".
Στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, οι ΗΠΑ έπεσαν δύο θέσεις και έφθασαν στην 18η θέση με σκορ 74 από τα 100 έναντι 76 το 2015.
"Αν ο Τραμπ τηρήσει την υπόσχεσή του να πατάξει την διαφθορά, θεωρώ ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βελτιωθούν. Αλλά αν κοιτάξετε τις ενέργειές του μέχρι σήμερα, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση", είπε ο Χάινριχ.
HUFFINGTONPOST.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου