Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Δεκέμβρης 2018 και η προεκλογική περίοδος μόλις άρχισε.


 Αποτέλεσμα εικόνας για δεκεμβρης φωτο


Σήμερα είναι η πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα του 2018 και ουσιαστικά είναι ο μήνας που θα αρχίσουν εντατικότερα οι προετοιμασίες των συνδυασμών για τις εκλογές τον Μάη του 19.

Στον ορίζοντα όμως κυριαρχούν οι συνεχιζόμενες απειλές και πιέσεις της Τουρκίας που ανησυχούν πολύ βαθιά όλους, και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη. Η απόφαση της οριστικής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαική Ένωση, είναι μια εξέλιξη που θα φέρει πολλές ανακατατάξεις και αλλαγές όχι μόνο στους Έλληνες που μένουν εκεί, αλλά και στους Βρετανούς που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Σε μια πολύ σημαντική κίνηση προχώρησε η Νέα Ζηλανδία, ψηφίζοντας με νόμο την παραδοχή ότι όλα τα ζώα είναι ενσυναίσθητα όντα. Δηλ. είναι ικανά για συναισθήματα. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους αντιμετώπισης των ζώων συνολικά, με επιπτώσεις σε πολλές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και συμπεριφοράς.

Στο εσωτερικό της Χώρας, οι καταλήψεις για την Μακεδονία συνεχίζονται φέρνοντας αντιμέτωπους εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές για το κατά πόσο είναι υποκινούμενες από ακροδεξιές κατευθύνσεις, όπως η Χρυσή Αυγή, ενώ η μαθητική χρονιά συνεχίζεται και τα κενά δεν θα αναπληρωθούν ποτέ.
Τα σχολεία είναι για να κάνουμε μάθημα, και η υπόλοιπη μέρα είναι αρκετά μεγάλη για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Το τίποτα δεν αντικαθιστά ποτέ το κάτι, και η μόρφωση που τόσο την υποτιμούν πολλοί, παραμένει ένα ιερό προνόμιο και ένα  δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, αν και δεν το εκτιμούμε αναλόγως στην καθημερινή μας πρακτική.

Παρόλα αυτά η κάθε προεκλογική περίοδος μας δίνει την ευκαιρία να ασκήσουμε στην πράξη την δημοκρατία με πολυφωνία, ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα και διαδικασίες, κριτική για τον απολογισμό έργου των ήδη υπαρχόντων αιρετών, και φυσικά σχέδια για το μέλλον και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.
Η αλήθεια όμως είναι ότι το πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι περιορισμένες αρμοδιότητες, η έλλειψη προσώπων και  η διαχρονική δυστοκία του κεντρικού συστήματος, κάνει πολλές φορές αυτά τα όνειρα για το μέλλον να επεκτείνονται στο επέκεινα , και πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει ανάμεσα στους υποψήφιους να υπάρχουν και ταχυδακτυλουργοί η μάγοι.

Σε κάθε περίπτωση ο Δεκέμβρης ξεκινά δυναμικά και οι γιορτές όλο και πλησιάζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου