Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

Ανοικτή επιστολή του Ζάχου Χατζηνικολή .


Φίλοι συνδημότες,

πέρα από την προσωπική επικοινωνία, που είχαμε και θα επιδιώξω να συνεχίσομε να έχουμε,- θέλω και γραπτώς να σας γνωρίζω - τις βασικές θέσεις και απόψεις μου για σημαντικά θέματα, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μια νέα ανοικτή επαφή μαζί σας.
Οι θεμελιώδεις αρχές που πιστεύω και θα υπηρετήσω είναι η διαφάνεια, η συλλογικότητα, η συναίνεση και η ισοτιμία όλων ανεξαιρέτως των δημοτών.

Επιγραμματικά, ως προς αυτά αναφέρω:

-Πιστεύω σε μια διακυβέρνηση που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ύψος που θεσμικά προβλέπεται.
 Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, δεν μπορεί να υπηρετήσει συγκλίσεις και συναινέσεις, οι οποίες τώρα πολύ περισσότερο απαιτούνται.
Έτσι, θα τηρείται απαρέγκλιτα η συνεχής συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων μας στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και προβλημάτων, στην διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων και στην υλοποίηση των αποφάσεων, που θα προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία.
Ανεξάρτητα και πέρα από τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο ΄ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ΄, προτάσεις συμβούλων όλων των παρατάξεων, που θα συμβάλλουν στις βέλτιστες λύσεις, θα τίθενται σε διάλογο γιατί το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει το δημότη, αλλά και εμένα προσωπικά, είναι το ποιος το πρότεινε.

-Πιστεύω στη συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών και θα ζητήσω και τη συνδρομή των υπαλλήλων του δήμου για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ αδιανόητο και εντελώς απαξιωτικό να καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι σε συνεδρίαση και μαζί με την πρόσκληση να μην υπάρχει και η σχετική εισήγηση για κάθε θέμα.

- Θα προτείνω την συνεδρίαση δημοτικών συμβουλίων και στις τρεις δημοτικές ενότητες - κάτι που με επιτυχία κάναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο - όχι μόνο σε εξάρτηση με τοπικά θέματα, αλλά και για διευκόλυνση κατά το δυνατόν των συμβούλων εκτός Καρύστου.

-Πιστεύω στην τακτική και προγραμματισμένη συνάντηση Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, μαζί με τα αναβαθμισμένα, μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο, Τοπικά Συμβούλια, με σκοπό την επί τόπου προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των πρώην Κοινοτήτων μας, οι κάτοικοι των οποίων, δικαίως, νιώθουν απομονωμένοι και αγανακτισμένοι, χωρίς βήμα και λόγο και αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.

-Ευελπιστώ σε τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων του δήμου, πρώτον για να ενημερώνονται και αυτοί για το τι επιτέλους γίνεται στο δήμο και δεύτερον για να καταθέτουν προτάσεις, ενστάσεις, απόψεις και κυρίως τον παλμό της κοινωνίας και μέσα από αυτή την αμφίδρομη διαδικασία, με ειλικρινή διάλογο, φιλοδοξώ να φτάνουμε πάντα στο καλύτερο δυνατό και στο περισσότερο αποδεκτό.

-Ένας φερέγγυος Δήμος ενισχύει την τοπική οικονομία όταν οι απ ευθείας αναθέσεις έργων, οι προμήθειες, οι παροχές υπηρεσιών διανέμονται ισομερώς μεταξύ των επαγγελματιών του Δήμου, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, γιατί τα χρήματα που ξοδεύει ο δήμος είναι όλων, όχι κάποιων και βεβαίως όχι του εκάστοτε δημάρχου.

Όλα τα παραπάνω φρονώ ότι αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν τη διαφάνεια, την οποία θα διασφαλίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τη διαρκή συμμετοχή σας ως δημότες, ισχυροποιώντας καθημερινά τη θέση σας και όχι κάθε τέσσερα χρόνια.
Στο μυαλό των πολιτών έχει ταυτιστεί η έννοια της αυτοδιοίκησης με αυτή της διαπλοκής, και ενίοτε δικαιολογημένα. Δεν σας συστήνομαι σήμερα. Την διαδρομή μου την γνωρίζετε. Θέλω, λοιπόν, μαζί, να καταφέρουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας αυτή τη ρετσινιά της διαπλοκής, μαζί να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε πορεία και νοοτροπία και να πάμε την Καρυστία ψηλά, εκεί που μας αξίζει. Αλλά μαζί, όχι μόνος μου. Και για όλους, όχι για λίγους.

Καλημέρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου