Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ) Αλέξανδρος Αλούκος.


                                                                                                     Δεκέμβριος 2018 

           ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
       ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  (ΚΕΔΕ)

Παρακολούθησα το πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπως κάνω ανελειπώς όλα τα χρόνια που συμμετέχω στην αυτοδιοίκηση (από το 1982), και παρακολουθώ την εξέλιξη του θεσμού, την πρόοδο, τις αρμοδιότητες, τις προτάσεις για την αυτοτέλεια, την λειτουργία της στον κοινωνικό τομέα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, τους εργαζόμενους, και γενικά  τη λειτουργία του θεσμού σε σχέση με τα προβλήματα των δημοτών και τη λύση τους.

Κάθε φορά (έτσι και τώρα ) οι εκάστοτε υπουργοί εσωτερικών ανακοινώνουν μέτρα , νόμους , προσλήψεις (χωρίς βεβαίως να ρωτούν τους Δήμους και χωρίς να δίνουν τα χρήματα για την μισθοδοσία τους ),  και οτιδήποτε άλλο που θα είναι αρεστό στις Δημοτικές διοικήσεις, αλλά που στην πορεία ελάχιστα υλοποιούνται με αποτέλεσμα τα ίδια θέματα να είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη και αιτήματα του επόμενου Συνεδρίου.

Τα οικονομικά είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο, και αυτό γιατί συστηματικά και πρό της οικονομικής κρίσης, αλλά και σήμερα στον προυπολογισμό του κράτους 2019, γίνεται παρακράτηση (αφαίμαξη θα έλεγα καλύτερα ) από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).

Τρανή απόδειξη είναι οι αριθμοί. Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΚΕΔΕ, με βάση το νόμο 3852/2010 στον προυπολογισμό του 2019 αντί να εγγραφούν προς την Τ.Α. 5.985 εkατ. euro , εγγράφηκαν τελικά 1.760 εκατ. euro.    Δηλαδή μείωση 71% .                                         Και ακόμα το πρόγραμμα των μικρών δημοτικών έργων (ΣΑΤΑ) από  1.107 εκατ. euro, κατέληξε (δυστυχώς)    στα 180 εκατ.               Δηλαδή μείωση 84% .

Κατ’ αναλογία στο Δήμο μας με τις 24 δημοτικές ενότητες (οι περισσότερες ορεινές) και πολλούς οικισμούς, το δύσκολο και μεγάλο οδικό δίκτυο, και με προβλήματα άλυτα που έρχονται από παλιά, οι μειώσεις αυτές δυσκολεύουν  πολύ τη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στα καθημερινά και διαρκή προβλήματα των κατοίκων.

Η αγωνία αυτή των συνέδρων Δημάρχων, αντιδημάρχων, δημ.συμβούλων, (και φυσικά του Δημάρχου μας κ. Ραβιόλου που ήταν παρών) ,εκφράστηκε με το ποιό κατηγορηματικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις .


 

Θα μπορούσα να γράψω πολλές σελίδες από τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους Συνέδρους, αλλά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για :

Την αναβάθμιση της Τ.Α. , τη φορολογική αποκέντρωση, την ενίσχυση του αναπτυξιακού της ρόλου, την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, την διοικητική της αυτοτέλεια, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, την κατάργηση του ελέγχου σκοπιμότητας των αποφάσεων από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων, τη διαχείρηση των απορριμάτων και την ανακύκλωση, του κοινωνικού ρόλου που παίζει ο κάθε Δήμος στη σημερινή οικονομική κρίση και τόσα άλλα που ζεί και βιώνει ο κάθε Δήμος την Χώρας.

Το συμπέρασμά μου από όσα άκουσα, αλλά και από την πολυετή εμπειρία μου στην Τ.Α., είναι ότι  με τις δύσκολες σημερινές κυρίως συνθήκες,  οι Δημοτικές Αρχές και κυρίως οι Δήμαρχοι (ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση), πρέπει να πιστεύουν σε αξίες, να έχουν πλήρη γνώση του θεσμικού πλαισίου και των μηχανισμών , να γνωρίζουν τις δυνατότητες της Τ.Α. ,  να  μπορούν να αξιοποιήσουν  τα διάφορα προγράμματα των Υπουργείων και της Ευρωπαικής Ένωσης, και να μπορούν να εκμεταλευτούν με διαφάνεια, κάθε δυνατότητα που προκύπτει από τοπικές οικονομικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες .

Με αυτές τις προυποθέσεις, ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή θα μπορεί να δώσει λύσεις  στις τοπικές ανάγκες  με έργα και παρεμβάσεις, και να αξιοποιήσει τις τοπικές δυνατότητες  προς όφελος των δημοτών.      Έτσι δεν θα γίνεται επαίτης στα Υπουργεία, αλλά αντιθέτως θα εισπράτει το σεβασμό και την αναγνώριση από όλους.

Με βάση αυτές τις αρχές και  αυτές τις προυποθέσεις πορεύεται στο Δήμο Καρύστου, η σημερινή δημοτική μας αρχή και ο Δήμαρχος κ. Ραβιόλος, δίνοντας καθημερινό αγώνα προσπαθώντας να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, και να λύσουμε χρονίζοντα προβλήματά τους, με αλτρουισμό και σεβασμό στην διαφορετική άποψη.                                 ( Θέλω να επισημάνω το επίκαιρο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη στάση και θέση του Δημάρχου, στα εγκαίνεια ενός μεγάλου έργου, του 2ου Δημοτικού σχολείου Καρύστου στις 14/10/18, όπου με  δημοκρατική ευαισθησία, αναγνώρισε την συνεισφορά όλων όσων συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του μεγάλου έργου ).

Αλέξανδρος Αλούκος

Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

πρ. Δήμαρχος Αλίμου Αττικής

 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου