Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα: Να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ Αιολικό Πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Να μην εγκατασταθεί από τη ΔΕΗ Αιολικό Πάρκο πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας

Η εταιρία ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει εργασίες για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου που θα περιλαμβάνει 5 ανεμογεννήτριες στη θέση Γκουριμάδι, σε πλαγιά ακριβώς πάνω από το Μαρμάρι Εύβοιας, στην ίδια περίπου θέση που λειτουργούσε για χρόνια αιολικό πάρκο τις ΔΕΗ, από τα πρώτα στην Εύβοια και τη χώρα. Παράλληλα η ιδιωτική εταιρία Quest ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης άλλου αιολικού πάρκου, πλησίον της ΔΕΗ, στη θέση Άγιος Σπυρίδωνας – Καλοξένι.
Οι κάτοικοι του Μαρμαρίου έχουν πείρα από την ανάπτυξη που γίνεται με σκοπό μόνο το κέρδος και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Το παλιό αιολικό πάρκο ήταν τόσο κοντά στα σπίτια του Μαρμαρίου που ήταν αντιληπτός ο θόρυβος από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών όλες τις ώρες της ημέρας. Έχουν την πικρή εμπειρία τι σημαίνει τυπική κάλυψη των ορίων εγγύτητας σε κατοικημένη περιοχή καθώς από το παλιό πάρκο είχε αποκολληθεί φτερό που κατέληξε εκατοντάδες μέτρα μακριά και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα.
Υπάρχει ακόμη η έντονη ανησυχία στους κατοίκους του Μαρμαρίου για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς που θα συνδέσει το αιολικό πάρκο με υποσταθμό της περιοχής που επίσης είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό, συνυπολογίζοντας το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργεί η άναρχη και υπέρμετρη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια, τι μέτρα θα πάρει για:
1.   Να σταματήσει η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και να μη ξεκινήσει το αιολικό πάρκο της εταιρίας Quest στο Μαρμάρι.
2.   Να μην εγκαθίστανται αιολικά πάρκα κοντά σε οικισμούς παίρνοντας υπόψη τις κλίσεις, τους κινδύνους και την ηχητική όχληση που προκαλείται. Για την εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην Νότια Εύβοια, και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου