Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Το Μπούρτζι Καρύστου μας χρειάζεται όλους.Η ενημέρωση που έχουμε από την Εφορία Αρχαιοτήτων είναι ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο Μπούρτζι έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο το Καλοκαίρι.
Όμως είμαστε στο 2019 και πολύ μακριά από τον 13 αιώνα που κατασκευάστηκε το κάστρο.
Το 1960 επισκευάστηκε αναστηλώθηκε και εξωραίστηκε από την Αρχαιολογική Εταιρία. 60 χρόνια μετά, 60 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει μελέτη που να την πάρουν οι μηχανικοί της Αρχαιολογικής και να ξεκινήσουν μια ολοκληρωμένη ανασκευή και ανάδειξης του μνημείου.

Είναι πράγματι απίστευτο το ότι τόσοι και τόσοι δήμαρχοι, παραδήμαρχοι σύμβουλοι και συμβούλια, δεν προνόησαν και δεν προσπάθησαν να έχουν μια μελέτη για το Μπούρτζι, όπως έκαναν οι ενορίτες των Καλυβίων και πλήρωσαν την μελέτη για τον Άγιο Ταξιάρχη.
Λοιπόν? Ποια είναι η λύση? Να κάνουμε το Μπούρτζι εκκλησία?

Όλοι τώρα μιλάνε και θα μιλήσουν για την προστασία των μνημείων όμως να ξέρετε ότι θα πρέπει να οργανωθούμε και μετά τις πρώτες βοήθειες στον ασθενή Μπούρτζι, είναι επείγον να γίνει κανονική μελέτη που θα περάσει από τον ΚΑΣ. Αυτές τις μελέτες τις κάνουν ορισμένοι ειδικοί που συνεργάζονται με την Αρχαιολογία και ξέρουν πως να τις κάνουν σωστά για να περάσει από το ΚΑΣ και να μην υπάρχει άλλη χρονοτριβή.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτά δεν γίνονται σε μια μέρα. Και χρόνο θέλει η μελέτη και χρόνο θέλει να περάσει από το ΚΑΣ. Μετά είναι η χρηματοδότηση και μετά η υλοποίηση.

Ας βρούμε πρώτα λεφτά για την μελέτη που είναι κάτι που μπορούμε να κανονίσουμε με διάφορες δράσεις που θα τις κουβεντιάσουμε μετά τις εκλογές. Πάντως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί μετά 60 χρόνια θα υπάρχει ένας σωρός από πέτρες όπως κοντεύει να γίνει το Καστέλλο Ρόσσο.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Το παραλιακό φρούριο, το λεγόμενο Μπούρτζι, (έτσι έλεγαν οι Άραβες τα παραλιακά οχυρά που έχτιζαν για να προστατεύουν την είσοδο του λιμανιού) που βρίσκεται στην ανατολική άκρη της πόλης, είναι κατασκευασμένο σε ένα χώρο περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.
Έχει έξη πλευρές που σχηματίζουν ένα Π. Είναι κτισμένο με πέτρες και ειδικότερα πωρόλιθους και μάρμαρα. 


Η κατασκευή του υπολογίζετε περί τα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς και Φράγκους. Χαρακτηριστικά της κατασκευής, η χαμηλή και θολωτή πύλη που ασφαλίζει με σιδερόδετη πόρτα. 

Ψηλά από πάνω της, τρύπα προς τα έξω από την οποία έριχναν καυτό λάδι στους εισβολείς. Στη νότια και ανατολική πλευρά που βλέπουν προς τη θάλασσα, τρύπες για τα πυροβόλα όπλα.
Έχει δύο ορόφους και εσωτερικό αίθριο. Το Μπούρτζι είναι καλοδιατηρημένο και τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται εκθέσεις, προωθώντας τις τέχνες και τον πολιτισμό, μέσα σε ένα περιβάλλον που σου προκαλεί δέος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου