Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019

Κέντρο Βυζαντινού και Μετά Βυζαντινού Πολιτισμού Νότιας Εύβοιας? Γιατί όχι!?


Το παλιό εγκαταλελειμμένο αρχοντικό δεσπόζει στην βορεινή πλευρά του δρόμου πάνω από τον Άγιο Νικόλαο στο κέντρο της Καρύστου.
Είναι στην ίδια ευθεία με το Δημαρχείο, -που θα πρέπει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα κτήριο μουσείο από μόνο του- και άλλα νεοκλασικά κτήρια που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και δείχνουν την ομορφιά που αφήσαμε πίσω στον χρόνο.
 Όμως, αυτό το σπίτι αγοράστηκε με τα χρήματα που μάζεψε η εκκλησία από τους πιστούς και τώρα από ότι έμαθα, έχει παραχωρηθεί στον δήμο.
Επομένως ανήκει στον Καρυστινό λαό και η χρήση του για μια τέτοια λειτουργία όπως του Κέντρου Βυζαντινού και Μετά Βυζαντινού πολιτισμού θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική όσο αφορά την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τον τουρισμό στο μέλλον της πόλης μας.
Θα αφορά την εκκλησιαστική ζωή στα διαμερίσματα του δήμου μας δηλ.Καβοντόρο, Κάρυστο,Μαρμάρι, Στύρα και περισσότερο αναλυτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα υπήρχαν στοιχεία,φωτογραφίες, ευρήματα, αρχεία κλπ, που αφορούν όλα αυτά που με 2 λέξεις τα συνοψίζουμε με δυο λέξεις, Βυζαντινός πολιτισμός.
Επίσης ένα κομμάτι θα μπορούσε να αναφέρεται στις οικογένειες από την Αίγυπτο και την τεράστια προσφορά της στον τόπο μας που έγινε και δικός τους. Από "ξένοι" έγιναν δωρητές και ευεργέτες, έγιναν φάρος πολιτισμού και προσφοράς.
Μερικά ονόματα οι Οικογένειες Λουλούδη, και Χταπόδη, με προσφορά στις εκκλησίες της περιοχής μας και δωρεά τα τέμπλα των ναών.
Πόσοι από μας ξέρουμε ότι εκτός όλων των άλλων δωρεών των αδελφών Κότσικα, είναι και το τέμπλο στον ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια?
Θα μπορούσαν να υπάρχουν χάρτες με τις βυζαντινές εκκλησίες μιας και τώρα πια βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα και δεν είναι δυνατόν η επισκεψιμότητα τους.
Είναι μια καταπληκτική ιδέα που ΑΞΙΖΕΙ από κάθε άποψη να την πάρει πολύ σοβαρά κανείς γιατί μέσα από τέτοια κέντρα γίνεται η μετάδοση της γνώσης και η διάδοση του πολιτισμού .
Θα μπορούσε να είναι μια αφορμή για επιστημονικές συναντήσεις, ημερίδες κλπ.


Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι το Μουσείο μας χρειάζεται επέκταση. Μιας και το Σχολείο στα Καλύβια είναι πια άδειο δεν θα ήταν πάρα πολύ ωραία να γινόταν η επέκταση του Μουσείου μας για να υπάρχει αρκετός χώρος για όλα τα εκθέματα με προθήκες και επιγραφές?

Πρέπει να παίρνουμε πολύ σοβαρά τις προτάσεις των ειδικών και αυτές οι προτάσεις δεν είναι δικές μου. Πως θα μπορούσαν άλλωστε?
Δεν έχω τις γνώσεις για να τα σκεφτώ και να τα γνωρίζω όλα αυτά, όμως θα πρέπει να ακούμε και συμμεριζόμαστε το όραμα όσων γνωρίζουν και μπορούν να οραματίζονται πάνω στην επιστήμη τους.

Τώρα που γράφονται τα προεκλογικά προγράμματα, ίσως είναι η αφορμή για λειτουργήσουν αυτές οι ιδέες σαν μοχλός ανάπτυξης της πόλης μας στο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου