Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια. Σήμερα έγινε αυτοψία από κλιμάκιο ειδικών!

 Ευχάριστα τα νέα που μας έρχονται από τον Άγιο Ταξιάρχη σήμερα μιας και η ανταπόκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων ήταν άμεση στην έκκληση του ιερέα του ναού πατέρα Γεωργίου Βλάχου.
Ήρθε μηχανικός και ο αρχιμάστορας μαζί με την τοπική αρχαιολόγο και αργότερα ήρθε και ο Δήμαρχος ενώ παρόντες ήταν ο ιερέας ο Νίκος Φλουτσάκος και η Άννα Τσαλαπάτη.
Σημαντικά σημεία που θα πρέπει να ξέρουμε.
Πρώτον. Η Μελέτη του ναού για την ανάπλαση του πληρώθηκε από τους ενορίτες της εκκλησίας.
6.500 ευρώ πληρώθηκε το γραφείο της κ.Ελίνας Αγγελή η οποία συνεργάζεται φυσικά με την Εφορία Αρχαιοτήτων. Η Μελέτη είναι ώριμη, έχει περάσει από το ΚΑΣ ,δηλ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με ελάχιστες σημειώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ,στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να στεγνώσει λίγο ενώ θα συνεχιστούν εργασίες βοηθητικές ταυτόχρονα.
Η Ανακαίνιση του Ναού είναι άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα δράσης της Εφορίας Αρχαιοτήτων και μετά την δήλωση του Δημάρχου στον λόγο του γιατί την άμεση επέμβαση μαζί με την πληροφορία ότι έχει βγει ήδη ένα κονδύλι 80000 ευρώ οι ελπίδες μας έχουν αναπτερωθεί.
Το μόνο που χρειάζεται σύμφωνα με την μηχανικό που επισκέφθηκε τον Ναό, είναι μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο μιας και τα χρήματα δεν είναι από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά από πηγές του Δήμου.
Όλα αυτά βέβαια σε σχέση με τα χρήματα είναι από έγκυρες πηγές και ελπίζω στην πορεία να μην με βγάλουν λάθος.
Επίσης θα έρθουν και συντηρητές που θα αναδείξουν τις τοιχογραφίες που υπάρχουν και στο παρακείμενο ναό του Αγίου Νικολάου.


 Ο Ναός στα Βυζαντινά χρόνια ήταν το Καθολικό ενός συμπλέγματος από κελιά, τράπεζα, και ότι άλλο χρειάζονταν οι καλόγεροι του μοναστηριού, τα οποία βρίσκονται έμπροσθεν του Ναού.
Στην Νότια πλευρά μπορούμε να δούμε καθαρά τις ξερολιθιές που στηρίζονται σε παλαιότερες. Με την πάροδο του χρόνου τα κτήματα καταπατήθηκαν και ο ναός έχασε την δικαιοδοσία του στα πρώην δικά του κτήματα.
Σύμφωνα με την μελέτη θα μπορούσε το παρακείμενο κοιμητήριο θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί, αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος να επανέλθουν τα κτήματα στον Ναό.
Επίσης οι αυλές θα μπορούσαν να στρωθούν με πλακόστρωτο και να αναδειχθεί ακόμα καλύτερα ο Ναός.
Έχω πολλές ελπίδες για να μην πω ότι είμαι σίγουρη ότι με το ενδιαφέρον και με τις φροντίδες όλων των εμπλεκομένων, άμεσα θα καμαρώνουμε τον Ναό όπως δεν τον έχουμε δει εδώ και δεκαετίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου