Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

H Τέχνη της ξεροληθιάς ένα ατού στα νησιά που έρχεται από παλιά.

Στην Τήνο εν τω μεταξύ.

Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ….

Ξερολιθιά, Dry stone (αγγλικά), Trockenmauerwerk (γερμανικά), Pierre s èche (γαλλικά), Piedra seca (σπανιόλικα), Muro a secco (ιταλικά), Taş yapı (τούρκικα). Λέξεις διαφορετικές, η τεχνική ίδια. Πολιτισμοί ολόκληροι εκφράστηκαν με αυτές τις κατασκευές… Το ίδιο και στην Τήνο. Φέτος, 27, 28 και 29 Ιουλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου α οργανώνουν από κοινού στην Εξωμεριά τριήμερο εκδηλώσεων. Επιτέλους! Η πέτρα είναι η πολιούχος του τόπου μας και πρέπει να τη γιορτάζουμε!

Η τέχνη της ξερολιθιάς

Η τέχνη της κατασκευής κτισμάτων με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό.
Με τον όρο «τέχνη της ξερολιθιάς» εννοούμε την κατασκευή κτισμάτων με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό (εν ξηρώ). Οι ξερολιθικές κατασκευές, είναι άλλοτε έντονα ορατές, όπως εκτεταμένα εντυπωσιακά σύνολα ταρατσωτών καλλιεργειών, και άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, όπως τα κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης. Ωστόσο, είναι πάντα καλαίσθητες και φιλικές προς το περιβάλλον.
Η Τέχνη της Ξερολιθιάς εγγράφηκε:
  • στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015.
  • στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003) το 2018.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου