Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019 ! Διαβάστε προσεχτικά και συμμετέχετε σε αυτήν την δράση του Μουσείου!!! Το Σάββατο, κάτοικοι της Καρύστου συνοδευόμενοι από την αρχαιολόγο Φανή, ανηφορίζουν στο πιο γνωστό αρχαίο λατομείο της Καρυστίας.


Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Φορέας/Φορείς υπεύθυνοι για το συντονισμό των εκδηλώσεων:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας και Δήμος Καρύστου

Συνεργαζόμενοι φορείς/φορείς που στηρίζουν τις εκδηλώσεις:

Δήμος Καρύστου- Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες “Χέρι- Χέρι”

Επιλεγμένο Μουσείο / Μνημείο / Χώρος:

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου
Αρχαιολογικός χώρος “Κύλινδροι ή Κολώνες”

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 10 Μαϊου και Σάββατο 11 Μαϊου 2019

Ώρα εκδήλωσης: Παρασκευή 10/5, 10πμ
Σάββατο 11/5, 9πμ

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου


Σύντομη περιγραφή εκδήλωσης/δράσης:
 Την Παρασκευή 10/5, η αρχαιολόγος Φανή Σταυρουλάκη θα υποδεχτεί τα μέλη του Συλλόγου “Χέρι- Χέρι”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου και θα μιλήσουν για τον Έρωτα, την Αφροδίτη και τον μεθυσμένο Ηρακλή, που συναντήθηκαν τα αρχαία χρόνια στην Κάρυστο.
Το Σάββατο 11/5, δημότες της πόλης και η αρχαιολόγος Φανή Σταυρουλάκη, θα επισκεφτούν τη θέση “Κολώνες ή Κύλινδροι”, πάνω από το χωριό των Μύλων, στα βόρεια της Καρύστου. Εκεί βρίσκεται αρχαίο λατομείο και  δέκα κίονες, που για άγνωστο λόγο δεν απομακρύνθηκαν από τη θέση τους,


Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 
Σταυρουλάκη Φανή, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ευβοίας
22240- 29218 Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου
22210- 22402 Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Υπεύθυνος εκδήλωσης: Σταυρουλάκη Φανή, αρχαιολόγος

Τηλέφωνο: 22240-29218, 6937023677

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaeuv@culture.gr


Χώροι και ημερομηνίες κατά τις οποίες θα θέλατε να εξασφαλιστεί από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  ελεύθερη είσοδος:

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου
Παρακαλούμε επιλέξτε τον αριθμό εντύπων που επιθυμείτε να παραλάβετε:
    
 150      300      600     900

150

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

            Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας συνεργαζόμενη με τον Δήμο Καρύστου, στο πλαίσιο της  δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού “Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές”, θα υλοποιήσουν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 12 Μαϊου 2019.
            Την Παρασκευή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Καρύστου και απευθύνεται στα μέλη του Συλλόγου για ΑμΕΑ “Χέρι- Χέρι”. Στο πρόγραμμα, τα αγάλματα των αγαπημένων θεών της πόλης, ζωντανεύουν, μας συστήνονται και μας εκμυστηρεύονται τη γνώμη τους για την Κάρυστο των αρχαίων χρόνων. Οι απαραίτητες, για την περίσταση συστάσεις, γίνονται από την αρχαιολόγο Φανή.
            Το Σάββατο, κάτοικοι της Καρύστου συνοδευόμενοι από την αρχαιολόγο Φανή, ανηφορίζουν στο πιο γνωστό αρχαίο λατομείο της Καρυστίας. Απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα στα χωριά της Γούρνας και τον Καρυστινό κόλπο και συζητούν για το περίφημο και περιζήτητο, κατά την αρχαιότητα, σιπολίνικο μάρμαρο.
            Οι λατόμοι και τα εργαλεία τους, ο τρόπος εξόρυξης του μαρμάρου, η μεταφορά του υλικού από τη γη της Καρυστίας,  σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, οι θεοί και οι ήρωες που συνδέθηκαν με το Καρυστινό μάρμαρο, αλλά και οι προτιμήσεις και οι παραγγελίες των Ρωμαϊων αυτοκρατόρων για αυτό και μόνο αυτό, ως ισχυρό και εντυπωσιακό οικοδομικό υλικό, θα αποτελέσουν τα σημεία της  συζήτησης  και του προβληματισμού μας.
            Και βέβαια, θα ακουστούν όλες οι απόψεις για τον λόγο που οι δέκα κίονες, που βρίσκονται μπροστά στο λατομείο, ποτέ δεν ταξίδεψαν μακριά από τον τόπο που τους γέννησε, αλλά παρέμειναν εκεί, σιωπηλοί μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος και μιας ανθούσας οικονομίας.

  

                                                                                    Σταυρουλάκη Φανή

                                                                                    Αρχαιολόγος τς ΕΦΑ Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου