Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Σύγχρονες αρένες, έθιμα για κατανάλωση.

Πριν χρόνια, τα έθιμα ήταν πολύ ντεμοντέ.
Οτιδήποτε αφορούσε το παρελθόν, τις παλιές συνήθειες τα έθιμα και τα πανηγύρια αντιμετωπιζόντουσαν με  σχετική ειρωνεία και απορριπτική διάθεση.
Θυμάμαι συγκεκριμένα ότι η ενασχόληση του κ.Σταμάτη Παπαμηχαήλ http://www.bookinist.gr, ήταν γνωστή σε όλους αλλά δεν φαινόταν τότε να αφορά πολλούς.
Ακόμα και στο φαγητό αν θυμάστε, υπήρχε κάτι σαν ντροπή, σαν να μην θέλαμε να παραδεχτούμε δημοσίως το πόσο ωραίες συνταγές είχαμε μιας και ήταν συνυφασμένες με τα φτωχικά χρόνια της πατρίδας μας.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα περιστατικό πριν μερικά χρόνια όπου μια ηλικιωμένη αναφώνησε με έκπληξη σε ταβέρνα όταν άκουσε στο μενού ότι υπήρχαν και βλίτα.
" Ε,όχι και βλίτα! Αυτά τα ρίχνουμε στις κότες!" είπε και παράγγειλε κάτι άλλο.

Τα χρόνια πέρασαν και όλα έγιναν το Ελληνικό έθνικ όπου θα έφερνε κέρδος, θέσεις εργασίας και θα συνείσφερε στην αύξηση του τουρισμού στην Χώρα μας.
Ο κάθε τόπος άνοιξε το σεντούκι του και έβγαλε τα προικιά του γεμάτα σκόνη και ναφθαλίνη.
Φαγητά, μουσική, χοροί, συνήθειες, έθιμα και τοπική ιστορία μαζί με τα ευρήματα της αρχαιολογίας μπήκαν στην υπηρεσία κάθε μεγαλύτερου η μικρότερου τόπου για να αποκτήσει την μοναδική εκείνη ταυτότητα που θα ήταν- και είναι -το αμπαλάζ του τόπου που έχει μετατραπεί πια σε προιόν.Το πρόβλημα νομίζω ότι βρίσκεται ακριβώς εκεί.
 Στο ότι δηλαδή, δεν έγιναν όλα αυτά σαν αληθινή ανάγκη του πληθυσμού για την σύνδεση του με το παρελθόν του και την υπαρξιακή του ταυτότητα, αλλά για να μετατραπεί σε ένα προιόν προς πώληση.
Κάθε χρόνο έχουμε ατυχήματα και θύματα στην ...άσκηση ορισμένων εθίμων όπως τον σαιτοπόλεμο η την ρίψη κροτίδων κλπ./
Μερικοί λένε,  " Όσοι φοβούνται να κάτσουν στο σπίτι τους" η πάλι, " Τα έθιμα είναι ιερά και δεν σταματούν" και " Με τα αυτοκίνητα σκοτώνονται αλλά δεν τα σταματάμε".

Να  μην τα αναλύσουμε μιας και δεν είναι επί του παρόντος, αλλά ας σκεφτούμε το πόσο γενναιότητα κρύβεται από όσους πετάνε στα σκοτεινά 2 δυναμίτες.
Στην περίπτωση της Καλαμάτας, η περίπτωση θυμίζει μια σύγχρονη αρένα χωρίς μέτρα ασφαλείας, με ένα πλήθος σε απόσταση αναπνοής από τόσο επικίνδυνα πράγματα.

Κάθε χρόνο θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό να χαθούν μέλη παιδιών και άνθρωποι και λυπόμαστε πάρα πολύ.
Λυπόμαστε πάρα πολύ και ταυτόχρονα κοροιδεύουμε τον εαυτό μας δικαιολογώντας με λάθος εξηγήσεις ότι συμβαίνει, ενώ η αλήθεια είναι ότι πολύ απλά θέλουμε να "πουλήσουμε" με όποιο κόστος την ίδια μας την ζωή και τα θύματα δεν είναι άλλο παρά οι ανθρωποθυσίες δώρο στην κάθε αγορά.


Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι:
*Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
*Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
*Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
*Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
*Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
*Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου