Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Διεθνής ημέρα Οικογένειας. "Μπορείς, αλλά όχι μόνος".

15 MAIOY, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Γιατί η μέρα αυτή είναι σημαντική για εμάς;
Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.  Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ως ένα Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ με 25 χρόνια εμπειρίας στην απεξάρτηση των εφήβων/νεαρών ενηλίκων και την υποστήριξη των οικογενειών τους, απευθύνει το μήνυμα «Μπορείς αλλά όχι Μόνος».

Όπως λένε και οι έφηβοι της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ:  «στην Κοινότητα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της χρήσης και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας με την βοήθεια τη οικογένειάς μας. Στη ΣΤΡΟΦΗ είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που αγαπάμε και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με στόχο να ζήσουμε ξανά».
Οι γονείς από τη δική τους πλευρά, κάνοντας τον δικό τους αγώνα μέσα από τη συμμετοχή τους στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα και στο Σύλλογο Οικογένειας, στέλνουν ένα μήνυμα συμπαράστασης και αρωγής σε κάθε οικογένεια που χρειάζεται να πιστέψει στις δυνάμεις της, διαμορφώνοντας μία υπεύθυνη στάση απέναντι στη χρήση των παιδιών τους, παροτρύνοντας τους για την αναζήτηση βοήθειας :  «στο Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, η Οικογένεια βρίσκει τη φροντίδα, τη στοργή και την αγάπη που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων και δεσμών μεταξύ των μελών της. Μέσα σε ένα περιβάλλον ισοτιμίας, ισοδυναμίας και διάκρισης των ρόλων, ανοιχτής έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων , συνειδητής ανάληψης ευθυνών και πρωτοβουλιών, καλούμαστε καθημερινά γονείς και παιδιά να ξανακάνουμε την αρχική μας επιλογή, καθαροί από ουσίες, απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις, αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και τις δυσκολίες μας παρά τις όποιες αδυναμίες και κρίσεις της κοινωνίας και του περιβάλλοντος που ζούμε. Εδώ μαθαίνουμε να ζούμε καθαρή ζωή. Αγωνιζόμαστε για την οικογένειά μας αλλά ενδιαφερόμαστε και για το διπλανό μας και για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είναι δύσκολη η πορεία μας αλλά είναι ωραία γιατί είναι αληθινή».
Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας είναι μέρα εορτασμού. Ο αγώνας των οικογενειών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης είναι καθημερινός και ιδιαίτερα καθοριστικός για την απεξάρτηση των εφήβων/νεαρών ενηλίκων. Το παράδειγμα πάρα πολλών οικογενειών που συνέβαλαν στην πορεία απεξάρτησης των παιδιών τους αλλάζοντας και οι ίδιοι μέσα από διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης, δίνει καθημερινά ελπίδα και  δύναμη σε όσους ξεκινούν  αυτή τη σημαντική διαδρομή και οραματίζονται μία  ζωή με νόημα.
Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, όπως και όλα τα Προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, είναι δωρεάν, χωρίς υποκατάστατα και χωρίς λίστες αναμονής. Για τους έφηβους και τις οικογένειες τους που προέρχονται από την περιφέρεια  λειτουργεί Ξενώνας ενώ με την συμβολή του Συλλόγου Οικογένειας λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας  και για τους γονείς τους.
Η λύση είναι μόλις ένα τηλεφώνημα μακριά.  Έχουν χαθεί πολλοί, μη χαθείς και εσύ.

Υ.Γ. Το σχέδιο είναι έργο της Μαριλένας, της Μαρίας και της Ιωάννας, παιδιών της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ.

  

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας - Μήνυμα του Κόφι ‘Αναν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, «Η Οικογένεια Αλλάζει: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», υπογραμμίζει τις βαθιές αλλαγές  που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η βασική αυτή μονάδα της κοινωνίας.
 
Το  μέσος όρος του  μεγέθους της  οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι  νέοι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί. Η  θνησιμότητα των νηπίων έχει σημειώσει πτώση, ενώ τα ζευγάρια αποκτούν λιγότερα παιδιά.
 
Η παραδοσιακή μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια – πυρήνα. Οι εναλλακτικές μορφές συμβίωσης  έχουν αυξηθεί, όπως η συγκατοίκηση εκτός γάμου, ή οι γάμοι εργαζομένων μεταναστών  οι οποίοι δεν ζουν στην ίδια πόλη ή χώρα με τους ή  τις συζύγους τους.
 
Τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι δεύτεροι  γάμοι,  με όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν σε μία οικογένεια με έναν θετό  γονέα. Ο αριθμός τόσο των μονογονεικών όσο και των μονοπρόσωπων οικογενειών  έχει αυξηθεί, ενώ όλο και περισσότεροι  ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Η πανδημία του HIV/AIDS φέρνει τον όλεθρο στην  οικογένεια, στερώντας συχνά τα παιδιά από τους γονείς τους, που  μένουν με τους παππούδες τους για να τα προσέχουν.
 
Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέτουν το ζήτημα της δομής της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Απαιτούν τη συνεργασία μας ώστε να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε  μία δημόσια πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζει τις ανάγκες των οικογενειών και να εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, παρέχονται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά,   ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.
 
Κάποιες από τις αλλαγές στη δομή της οικογένειας δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες, όπως  νέες και ευρύτερες επιλογές για τις κοπέλες και τις γυναίκες. Οι αλλαγές έχουν δώσει ώθηση σε κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες πολιτικές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Καθώς οι χώρες εργάζονται για να ενσωματώσουν την διάσταση της οικογένειας  στην παραγωγή εθνικών πολιτικών, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζεται για να εκφράσει  αυτή την προοπτική στην παγκόσμια διακυβερνητική διαδικασία.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγής, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα συντηρεί και θα υποστηρίζει την  οικογένεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύει  τις ευκαιρίες για την πραγματοποίηση  αυτών  που παρέχει μία θετική οικογενειακή ζωή. Αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, ας αφοσιωθούμε ξανά σ’ αυτήν την αποστολή.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου