Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Προβολή της ταινίας "Αιγιλεία. Ναυάγιο VI" στο Γιοκάλειο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μην την χάσετε!!


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, στο πλαίσιο της δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , η οποία φέρει τον τίτλο «Η αρχαιολογία στην Οθόνη», θα προβάλλει στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Γιοκαλείου Πνευματικού  Ιδρύματος, όπου στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου, την ταινία «Αιγιλεία. Ναυάγιο VI», σε σκηνοθεσία του Β. Μεντόγιαννη, παραγωγής UFR Team και Iνστιτούτου Eναλίων Aρχαιολογικών Eρευνών.
«Αιγιλεία», κατά τον Ηρόδοτο, φέρεται να είναι η αρχαία ονομασία της νήσου Στύρα, ενός ακατοίκητου νησιού στην είσοδο του Νοτίου Ευβοϊκού, παραγνωρισμένου από τους σύγχρονους αρχαιολόγους και ιστορικούς. Το νησί αυτό αναδύθηκε αναπάντεχα από τη λήθη του χρόνου, όταν στις βόρειες ακτές του ανακαλύφθηκε το 2007 ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς. Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε μία σειρά καταδύσεων στο ναυάγιο ανελκύοντας ευρήματα και τεκμηριώνοντας το χώρο φωτογραφικά και κινηματογραφικά.  Το ναυάγιο χρονολογείται στον ύστερο 2ο-1ο αιώνα π.Χ.
Η αξιολόγηση των ευρημάτων και της ιστορικής περιόδου, στην οποία εντάσσεται το ναυάγιο, έφερε ξανά, την ίδια ερευνητική ομάδα στο ναυάγιο των Στύρων, τον Ιούλιο του 2010. Με πληρέστερη οργάνωση και ένα εξειδικευμένο ερευνητικό σκάφος, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τεχνικοί βυθού καταδύθηκαν επί είκοσι ημέρες στο ναυάγιο. Βαθμιαία ήλθαν στο φως νέα ευρήματα: κεραμεικά σκεύη, έπιπλα και τμήματα χάλκινων αγαλμάτων. Στο τέλος της έρευνας εμφανίστηκαν τα πρώτα τμήματα του αρχαίου ξύλινου σκαριού.

          Η  ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαϊου 2019,  και ώρα 8.30μμ. στο Γιοκάλειο Πνευματικό  Ίδρυμα, στην Κάρυστο.
Διάρκεια ταινίας: 31 λεπτά
Τηλέφωνο επικοινωνίας:22240-29218, Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ζωγραφιώ Γεωργίου, Βιβλιοθηκονόμος, Υπεύθυνη του Γιοκαλείου Πνευματικού Ιδρύματος
Σταυρουλάκη Φανή, Αρχαιολόγος, Τμηματάρχης των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων ΕυβοίαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου