Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Δελτίου Τύπου για την πυρκαγιά στα σκουπίδια. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ΚαρυστίαςΣύλλογος Προστασίας Καρυστίας

1:35 μ.μ. (πριν από 4 ώρες)

                        Δελτίο Τύπου 

Ως πότε θα καίγονται τα σκουπίδια στο Δημο Καρύστου;

Η πυρκαγιά που ξέσπασε (6/7/2019) για πολλοστή φορά στο χώρο αποθεσης σκουπιδιών
 στον Κάμπο Καρύστου όχι μόνο ντροπιάζει τον τόπο αλλά και εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο 
για τη δημόσια υγεία. 

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια χωρίς να δίνεται λύση από τον καθ´ ύλιν αρμόδιο, 
το Δήμο Καρύστου. Φυσικά δικαιολογίες υπάρχουν  περί χρηματοδοτήσεων και σχεδιασμούς της
 Περιφέρειας που δεν προχωρούν, ωστόσο είναι γεγονός ότι ο Δήμος μας ουδέποτε ενδιαφέρθηκε 
να προωθήσει τη σύγχρονη διαχείριση των σκουπιδιών. Η ανακύκλωση βρίσκεται ακόμη στην εποχή 
των μπλε κάδων, η κομποστοποίηση αποτελεί άγνωστη λέξη, η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση 
των σκουπιδιών  δεν υπάρχουν  στο μυαλό κανενός και καθένας μπορεί να πετάξει στους κάδους ό,τι
 και όσο του καπνίσει... Ο Δήμος θα τα μαζέψει και θα τα πάει για θάψιμο στη χωματερή που επισήμως
 έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρακτικά ζει και βασιλεύει.  Κι έτσι φτάνουμε στην 
απαράδεκτη κατάσταση τα σκουπίδια να αυταναφλέγονται εκλύοντας στη ατμόσφαιρα επίκινδυνους
 ρύπους.

Είναι καιρός η κατάσταση με τα σκουπίδια να αλλάξει. Ο Δήμος έχει υποχρέωση  να σκεφτεί σοβαρά 
πώς  θα εξαλείψει το πρόβλημα της ανάφλεξης των σκουπιδιών, πράμα αδύνατο χωρίς να εφαρμόσει 
 σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης  και τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών στους κάδους. 

Οι πολίτες που ανησυχούν περιμένουν να ακούσουν.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Η Πρόεδρος - Χ. Μπερέτη
Ο Γραμματέας - Θ. Μπινιάρης


(Από τον Αλέξανδρο Αλούκο, Δημ. Σύμβουλο Καρύστου και πρ. Δήμαρχο Αλίμου Αττικής)

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ (ΣΜΑ) ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ  ΧΥΤΑ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ  ΚΑΙ ΘΗΒΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ως εκπρόσωπος του Δήμου Καρύστου στον Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδος, που έχει έδρα τη Θήβα, θέλω να ενημερώσω ότι καταβλήθηκαν πάρα πολλές προσπάθειες , ώστε να φτάσουμε σ’αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως και άλλοτε έχω δηλώσει, προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή στο Δήμο Καρύστου να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες και υποδομές, ώστε η διαχείρηση των απορριμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, να μπεί σε συνθήκες καλύτερης και αποδοτικότερης λειτουργίας.
Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να  ανακοινώσουμε ότι κλείνει επιτέλους ο ΧΑΔΑ Καρύστου,  ψηφίζοντας προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος και φυσικά το Δήμο Καρύστου, για την μεταφορά με CONTAINER των απορριμάτων, από το σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) Καρύστου, στους οργανωμένους ΧΥΤΑ Χαλκίδας και Θήβας, και των ανακυκλώσιμων υλικών στο κέντρο διαλογής  (ΚΔΑΥ) Σχηματαρίου.
Η προγραμματική Σύμβαση βασίστηκε :
– στην απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου και του Περιφεριάρχη κ.Κώστα Μπακογιάνη, ύστερα από αίτημα του Δημάρχου κ. Λευτέρη Ραβιόλου, να χρηματοδοτήσει το έργο με 100.000 Euro,
– στην απόφαση του ΦοΔΣΑ να μην χρεώνει, για ένα έτος, το Δήμο Καρύστου,  με το τέλος ταφής των απορριμάτων, που πληρώνουν όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας
– στην απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης Αξιοποίησης (ΕΕΑΑ), να   τοποθετήσει CONTAINER στο σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) Καρύστου, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί τα ανακυκλώσιμα , και να μεταφέρονται με δαπάνη της ΕΕΑΑ, στο κέντρο διαλλογής στο Σχηματάρι.
Ειδικά για τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θα μετακινείται το όχημα συλλογής προς το Σχηματάρι ( 250 χιλιόμετρα περίπου τη φορά), όπως γίνεται σήμερα , αλλά θα κινείται εντός του Δήμου και θα μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα υλικά στο Container  του ΣΜΑ Καρύστου, με προφανή τα αποτελέσματα.
Το συνολικό έργο της μεταφοράς  θα γίνεται με τη μεταφορική εταιρία του κ.  ΠΑΝΤΕΛΗ της Καρύστου , ύστερα από σχετική ανοιχτή δημοπρασία που διενήργησε ο ΦοΔΣΑ, και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού από το Δήμο Καρύστου, που είναι σε εξέλιξη.
Ο Δήμος Καρύστου,  και ο Δήμαρχος κ. Ραβιόλος, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας προς όλους τους  προαναφερθέντες φορείς , οι οποίοι συνέβαλλαν πολύ ουσιαστικά προς το σκοπό αυτό, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, αλλά και των εξαιρετικά μεγάλων αποστάσεων της Καρύστου από την Χαλκίδα η την Θήβα και το Σχηματάρι.
Στο νέο αυτό πλαίσιο και στην επανεκίνηση σε νέες βάσεις της ανακύκλωσης των συσκευασιών, θα  αντικαταστήσουμε τους φθαρμένους μπλέ κάδους, και θα  επεκτείνουμε το δίκτυο συλλογής με νέους κάδους, αλλά και θα συμπληρώσουμε το δίκτυο με κώδωνες συλλογής αποβλήτων γυαλιού.
Ήδη η ΕΕΑΑ , η οποία  με όλους τους τρόπους είναι αρωγός της προσπάθειας του δήμου Καρύστου, για την ανακύκλωση των συσκευασιών και την προστασία του περιβάλλοντος, ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό μου αίτημα, και ήδη παραλαμβάνουμε 1000 σακούλες για τα ανακυκλώσιμα υλικά , τις οποίες θα μοιράσουμε στα νοικοκυριά του Δήμου.
Ακολουθούν οι νέοι κάδοι και οι κώδωνες.
Με τις κατευθυντήριες γραμμές που ανεπτύχθησαν,  ο Δήμος μας με όλους τους υπευθύνους και τους εργαζόμενους στην υπηρεσία περιβάλλοντος, θα προσπαθήσει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα,  στην  διαχείριση των απορριμάτων και της Ανακύκλωσης, την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σήμερα λοιπόν, ο υπάρχων ΧΑΔΑ στον Κάμπο Καρύστου, που όπως όλοι γνωρίζουμε δημιουργεί εστία μολύνσεων από διοξίνες,  και ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, που ζούμε καθημερινά το μεγάλο  κίνδυνο των πυρκαγιών από αυταναφλέξεις ,   ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
Katerina Apostolatou Ας έχουμε το νου μας για την πορεία του έργου. Λεφτά πάντως υπάρχουν και είναι αρκετά: Το Δημοτικό Συμβούλιο (3-7-2019)
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
Αποδέχεται όλους τους όρους που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στην 3687/6-6-2019 συνεδρία
σή του, στην οποία εγκρίθηκε η χορήγηση επενδυτικού τοκοχρεολυτικού δανείου στο Δήμο μας συνολικού ποσού € 896.825,98, ενταγμένου στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», για την εκτέλεση του έργου: «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Δ. Καρύστου – Έργα διαμόρφωσης χώρου Μονάδας Κομποστοποίησης Δ. Καρύστου – Έργα διαμόρφωσης χώρου ΣΜΑ», ως εξής:
Α] κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ποσό € 672.619,48 ,
Β] κατά 25% από πόρους του Τ.Π. & Δανείων, ποσό € 224.206,50. 
https://diavgeia.gov.gr/.../6%CE%A3%CE%A44%CE%A9%CE%95%CE...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου