Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

Λόγω των εγκαινίων του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, ας ενημερωθούμε για το τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει τον κάθε έναν και την κάθε μια από εμάς.

 

 ΤΙ ΕΝΑΙ ΤΟ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.


Βασικό μέλημα του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όπως:
α) Καρκίνος του παχέος εντέρου β) Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γ) Καρκίνος του μαστού δ) Καρδιοαγγειακός κίνδυνος ε) Ανεύρυσμα αορτής στ) Καρκίνος του προστάτη ζ) Μελάνωμα
Ο ρόλος των ΚΕΠ Υγείας είναι να διασυνδέει τις υπηρεσίες υγείας του δήμου αλλά και όλων των φορέων που ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας.
Ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί με τα ΚΕΠ Υγείας ή να επισκέπτεται τους χώρους τους και να ενημερώνεται για θέματα προληπτικής υγείας.

 • Εφόσον το επιθυμεί θα δημιουργείται ένας ιατρικός φάκελος με τις προληπτικές του εξετάσεις.
 • Το προσωπικό των ΚΕΠ Υγείας θα προμηθεύει στον Δημότη μια λίστα με τους παρόχους Ιατρούς και τα Διαγνωστικά Εργαστήρια του Δήμου. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τους Ανασφάλιστους.
 • Έχει δημιουργηθεί δίκτυο παραπομπών σε εξειδικευμένα νοσοκομειακά κέντρα, για τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση.
 • Οι πάροχοι Ιατροί αλλά και ο ίδιος ο Δημότης μπορεί να ενημερώνει τον ιατρικό του φάκελο μέσω των ΚΕΠ Υγείας.
 • Ο Δημότης που έχει ιατρικό φάκελο στα ΚΕΠ Υγείας μέσω ειδικού λογαριασμού θα ενημερώνεται για την ημερομηνία που πρέπει να επαναλάβει τις προληπτικές εξετάσεις του.
 • ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠΑΘΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.
   Μέλη Ευπαθής ομάδα ορίζονται οι πολίτες που έχουν α) ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 6000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12000 ευρώ και β) δεν είναι ανασφάλιστοι. Η ένταξη πολιτών στην ευπαθή ομάδα του προγράμματος προϋποθέτει την τήρηση και των δυο όρων.
  Το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα προηγούμενου οικονομικού έτους (π.χ.2013).
  Η ασφαλιστική κατάσταση αποδεικνύεται από μια φωτοτυπία του βιβλιαρίου που απεικονίζεται η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή από υπεύθυνη δήλωση του ανασφάλιστου πολίτη με επικύρωση του γνησίου της υπογραφή από τα Κ.Ε.Π. ή άλλη δημόσια υπηρεσία.
  ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ

  1. Σύμφωνα με το νόμο οι ανασφάλιστοι έχουν δικαίωμα νοσηλείας στα νοσοκομεία υπό προϋποθέσεις. Η υλοποίηση του νόμου αυτού από τους ανασφάλιστους θα είναι προτεραιότητα των Κ.Ε.Π. Υγείας. Βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι ωφελούμενοι ανασφάλιστοι στο πρόγραμμα είναι η τεκμηρίωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη το Ι.Κ.Α. και αλλά ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ιστοσελίδας δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή. Τα στελέχη των Κ.Ε.Π. Υγείας θα μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση της ασφαλιστικής ικανότητας ηλεκτρονικά εφόσον ζητηθεί από τον πολίτη.(ΦΕΚ Αρ.Φύλλου 1465 Τεύχος Δεύτερο 5 Ιουνίου 2014 παράγρ. 8)
  2. Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας(Φ.Ε.Κ Αρ. Φύλλου 2456, 3 Νοέμβριου 2011 Άρθρο 6) προβλέπει δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις για ορισμένες ασθένειες που προτείνονται από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα του προγράμματος. Τα στελέχη των Κ.Ε.Π Υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν τους δημότες για τα δικαιώματα τους που προκύπτουν από τον κανονισμό.
  3.  
  ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ΄
   Τα ΚΕΠ Υγείας θα έχουν στην κατοχή τους λίστες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τους δημότες, για να επωφελούνται των δράσεων των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων όπως των κοινωνικών ιατρείων, του προγράμματος φροντίδα στο σπίτι, του κοινωνικού φαρμακείου, και άλλων δράσεων που έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας.


  Τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις είναι οι εξής:
  «Πρωτόκολλο Προληπτικών Εξετάσεων»
  ΝΟΣΗΜΑ ΦΥΛΟ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
  1. ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ 65–75 ΕΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ (ΑΠΑΞ) Ο έλεγχος ξεκινάει από το 55ο έτος ηλικίας,αν υπάρχει ιστορικό σε πρώτου βαθμού συγγενή, ή και νωρίτερα αν υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα (π.χ.σφύζουσα μάζα στην κοιλιά)
  2. ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ 20 ΕΤΩΝ & ΑΝΩ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ. ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ ΚΑΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ Ο έλεγχος ξεκινάει από το 13ο έτος ηλικίας, αν υπάρχει ιστορικό υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο ή καρκίνου του δέρματος
  3. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ 15–30 ΕΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, HDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ & ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΘΕ 5 ΕΤΗ Συμπληρωματικός έλεγχος σακχάρου ανά περίπτωση. Επί οριακών ενδείξεων, επί υπάρξεως ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού, ενδέχεται να χρειάζεται ετήσιος έλεγχος σύμφωνα και με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού
  30 ΕΤΩΝ & ΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, HDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΚΑΘΕ 3 ΕΤΗ
  4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 40–49 ΕΤΩΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΕ 2 ΕΤΗ Ο έλεγχος ξεκινάει από το 30ο έτος ηλικίας ή και νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή συγκεκριμένα γονίδια
  50 ΕΤΩΝ & ΑΝΩ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΕ 1 ΕΤΟΣ Συμπληρωματικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ή εντοπιστική μαστογραφία κατά περίπτωση
  5. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 11–26 ΕΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ HPV Ενδείκνυται να παραγματοποιείται την περίοδο της εφηβείας
  21 ΕΤΩΝ & ΑΝΩ PAP ΤΕΣΤ ΚΑΘΕ 1-2 ΕΤΗ Σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζεται με τεστ για HPV
  6. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ 50– 75 ΕΤΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΚΑΘΕ 1-2 ΕΤΗ ή ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΘΕ 5 ΕΤΗ Ο έλεγχος ξεκινάει από το 40ο έτος ηλικίας ή και νωρίτερα, αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή αδενωματώδη πολύποδα σε συγγενή πρώτου βαθμού, ή σε παρουσία κληρονομικών συνδρόμων
  7. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΑΝΔΡΕΣ 50 ΕΤΩΝ & ΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΗ PSA ΚΑΘΕ 1 ΕΤΟΣ ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ PSA ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2,5ng/ml & ΚΑΘΕ 2 ΕΤΗ ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ PSA ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2,5ng/ml Ο έλεγχος ξεκινάει από το 45ο έτος ηλικίας ή ακόμα και από το 40ο έτος ηλικίας, αν υπάρχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

  Τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις είναι

  • Πρόληψη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
  • Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Πρόληψη καρκίνου του μαστού
  • Πρόληψη καρκίνου του προστάτη
  • Πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
  • Πρόληψη μελανώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου