Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Όμορφή εξοχή γεμάτη ανησυχία.

 Σήμερα για πρώτη φορά πέρασα από αυτόν τον τόσο στενό δρόμο που βρίσκεται στην Παλαιά Χώρα.
Χωράει ίσα ίσα ένα μικρό αυτοκίνητο και σαν να μην έφτανε αυτό, από την μια μεριά η ρόδα πατούσε στην άκρη της αμπολής και υπήρχε και ένα σταθμευμένο όχημα στην πορεία.
Νομίζω ότι οι εξεταστές οδήγησης έχουν έναν έτοιμο μεγάλης δυσκολίας διάδρομο για να αξιολογήσουν τις ικανότητες των οδηγών.
Μετά από αρκετά μέτρα ο δρόμος έχει άνοιγμα για να γυρίσει ένα αυτοκίνητο και αυτό φυσικά έγινε γιατί ο εκεί ιδιοκτήτης παραχώρησε την γη του και προσωπικά φρόντισε όσο του αναλογούσε για την εύρυθμη κυκλοφορία των οικείων του και των περαστικών.

Μετά λίγα μέτρα, ο δρόμος στενεύει πάλι αν και όχι τόσο πολύ όσο στην είσοδο που περιγράψαμε πιο κάτω.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έναν ολόκληρο κύκλο για να πάνε στο σπίτι τους ενώ αν υπήρχε η πρόνοια και των υπολοίπων να παραχωρήσουν λίγο άνοιγμα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Θα ρωτήσει κάποιος. Και γιατί αφού υπάρχει έστω και μακρύτερος δρόμος να υπάρχει τόση ανησυχία?
Πρώτα από όλα είναι το πρόβλημα της προσέγγισης του ΕΚΑΒ σε περίπτωση ανάγκης όπως και στην ακόμα πιο τρομαχτική περίπτωση της πυρκαγιάς, μιας και δεν χωρά το πυροσβεστικό, ούτε καν των εθελοντών να περάσει από εκεί.
Μια κατάφυτη περιοχή μέσα στον οικιστικό ιστό με κατοίκους που κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν και την πυροσβεστική να μην μπορεί να προσεγγίσει.

Η τραγωδία στο Μάτι, οι αναφορές σε όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα όπως και παλαιότερες πυρκαγιές που ανάδειξαν ακριβώς τις δυσκολίες και τις ανάγκες, κάνουν τους κατοίκους να ζουν με μια διαρκή αγωνία και ανησυχία που ίσως είναι δύσκολο να την μοιραστούν άλλοι κάτοικοι ακόμα και στην κάτω πλευρά του δρόμου.

Είναι όμορφη η εξοχή, πράγματι.
Δημιουργεί όμως φόβους για την ασφάλεια μας. Η λύση είναι μια φυσικά. Προσβασιμότητα και μόνο προσβασιμότητα. Ελπίζω κάποιος να κοιτάξει αυτό το θέμα όχι μόνο εκεί, αλλά και όπου αλλού υπάρχει γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν έρθει για να μείνουν και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από όλες τις πλευρές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου