Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Απίστευτα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Πλακαρή Καρύστου !

http://www.plakariproject.com/

Κάθε καλοκαίρι η Ολλανδική Αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανακαλύπτει και ανασυνθέτει κομματάκι κομματάκι την προιστορία και την αρχαία ζωή στην τοποθεσία Πλακαρή Καρύστου.
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των εργασιών τους και μοιράστηκαν μαζί μας μερικά ενδεικτικά ευρήματα που πιστεύω ότι θα  σας συναρπάσουν.


Αν κοιτάξετε καλά, θα διαβάσετε την λέξη ΝΙΚΗ στον πάτο του δοχείου!! Το είχε άραγε κάποιος νικητής αγώνων η πάλι, ήταν μέρος ενός παιχνιδιού όταν έπιναν για το ποιος θα αντέξει ποιο πολύ και θα είναι ο νικητής? Η μήπως να το βλέπει αυτός που πίνει και να αισθάνεται Νικητής? Οι υποθέσεις πολλές για το πράγματι ενδιαφέρον εύρημα.
Σε αυτό το δοχείο βλέπουμε το Α μέσα στο Π. Πιστεύεται ότι ανήκει σε λατρευτικό σκεύος προς τον Απόλλωνα. Τότε όπως και τώρα, ο κόσμος πήγαινε διάφορα αφιερώματα στους τόπους λατρείας και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στον Ναό η στον βωμό, απαγορευόταν να το πάρουν από εκεί.Ανήκε στον Θεό και μάλλον αυτό θέλει να πει το Α στο αγγείο.
Επίσης υπάρχουν πολλά προσωπικά στολίδια όπως μικρά δακτυλίδια και καρφίτσες.
Πιστεύεται ότι αυτό είναι μέρος μιας τελετουργίας ενηλικίωσης των κοριτσιών τα οποία πήγαιναν και αφιέρωναν στα παιδικά τους στολίδια σαν σημάδι της από εκεί και μετά ενηλικίωσης τους.!
Κοιτάξτε την χαριτωμένη λάμπα ελαίου!
Πάρα πολλές μικρές τέτοιες λάμπες αναμμένες τις καλοκαιρινές νύχτες, φώτιζαν τον λόφο πάνω από το Λιβαδάκι που έσφυζε από ζωή μιας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχαιολόγων ο οικισμός είχε περίπου 5 με 6 χιλιάδες ανθρώπους. 
Ας φανταστούμε μια τέτοια καλοκαιρινή νύχτα με την ίδια ζέστη τους τότε κατοίκους να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά για κουβέντα και παρέα.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκε μέχρι το 2015.
Βρέθηκε ένας ιερός τόπος του 11-4 αιώνα προ Χριστού.
Τα σημαντικά ευρήματα που βρέθηκαν , πιστεύεται ότι ανήκουν στον θεό Απόλλωνα.
Είναι ένας τυπικός βωμός όπου έχουν βρεθεί καμμένα κομμάτια κρέατος και υπολείμματα ζώων .
Από την θέση των ευρημάτων καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν κοντά στον βωμό αφού έκαναν τα αφιερώματα τους. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το φαγητό που έχουμε και εμείς έξω από την εκκλησία με τα καζάνια και το μοίρασμα ανάμεσα σε όλο το εκκλησίασμα.
Δηλαδή, η συνύπαρξη μας με το Θείο υπάρχει από τότε?

Το τρομερά ενδιαφέρον εύρημα που μας συνδέει με το σήμερα είναι τα ευρήματα μιας συγκεκριμένης ράτσας προβάτου. Είναι άραγε  τα Κοκίνικα?  Η μοναδική τοπική ράτσα προβάτου της περιοχής?

Υπάρχουν πολλές ειδικότητες που συνεργάζονται για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα που έχουν σχέση με τα ευρήματα τους.
Ειδικοί τοπίου, ειδικοί για τα κεραμικά κάθε περιόδου , ειδικός για την πρώιμη εποχή του σιδήρου και τόσοι άλλοι που δουλεύουν με πάθος και αφοσίωση για να φέρουν στο φως την αλήθεια του παρελθόντος.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ένα ειδικό τρυπάνι που πάει σε βάθος 5 με 7 μέτρων. Αυτό λοιπόν έφερε στο φως έναν λάκκο όπου από τα ευρήματα των φυτών και της γύρης καταλαβαίνουμε ότι υπήρχε γεωργία 6000 ετών!
Όσο αφορά τους προγόνους μας άρχισαν να ζουν εδώ ανάμεσα στο 4610/4460 η, 4040/3960!
Ο καιρός περνά τόσο γρήγορα και φτάσαμε κιόλας στο 2019 μετά Χριστόν. Τι θα πει άραγε ο ερευνητής του μέλλοντος για εμάς?
Από το 2016 μέχρι το 2018 έγιναν έρευνες στην τοποθεσία Καστρί όπου πιστεύεται ήταν η Αρχαία Γεραιστός και ανακαλύφθηκε ότι τον 4 -3 αιώνα προ Χριστού, υπήρχε ένα σπουδαίο λιμάνι.
Βρέθηκαν νομίσματα και μέταλλα όπως  επίσης αμφορείς και πολλά άλλα.

Ο επικεφαλής της αποστολής μας είπε το πόσο θα ήθελαν και το έχουν ζητήσει πολλές φορές να μας παρουσιάσουν τα ευρήματα τους και να μας πουν όλες αυτές τις τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες που βγαίνουν μέσα από την γη και ανακαλύπτονται από τα μικρά η μεγαλύτερα αγγεία κοσμήματα και άλλα στοιχεία . Ελπίζουμε το επόμενο καλοκαίρι να έχουν εξασφαλίσει την άδεια και να δούμε και εμείς μια τέτοια παρουσίαση όπως κάνει η Ελβετική ομάδα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο.!

Επίσης πρέπει να πούμε ότι παρά τις προσπάθειες να απαλλοτριωθεί η περιοχή της Πλακαρής για να συνεχιστούν τα σημαντικά αυτά έργα και να υπάρξει εκεί μια αρχαιολογική τοποθεσία που θα ήταν επισκέψιμη κλπ, δεν τα κατάφεραν μιας και άλλες περιοχές, είχαν προτεραιότητα χωρίς να σημαίνει ότι σε σημασία θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά. Αυτό δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς βέβαια αλλά γιατί άραγε δεν έχουμε ποτέ προτεραιότητα?

Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα όσα μας είπαν και περιμένω πως και πως του χρόνου το καλοκαίρι να μάθω περισσότερα σε μια ανοιχτή ωραία εκδήλωση!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου