Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020

Αδέσποτα προβλήματα.

 Σήμερα το πρωί είδα να ανοίγει μια πόρτα, να βγαίνει ένας κύριος και να ρίχνει στο πεζοδρόμιο σκυλοτροφή. Μια χούφτα σκυλοτροφή . Μπήκε στο αμάξι και έφυγε.
Το σκυλί, έφαγε την σκυλοτροφή, μετά μύρισε καλά καλά το τι έχει μέσα το καλάθι, έριξε κάτω μια τσάντα, έφαγε κάποια υπολείμματα, απλώθηκαν κάποια άλλα κάτω, ο αέρας πήρε την τσάντα πιο πέρα, και το σκυλί αρκετά ικανοποιημένο, συνέχισε την περιπλάνηση του.
 Πόσο σωστή τελικά ήταν η πράξη του να ρίξει σκυλοτροφή έξω από κατάστημα εστίασης κιόλας.
Δηλαδή κάπου θα πρέπει να έχουμε μια περισσότερο πλατιά αντίληψη του τι είναι σωστό , πότε και που το κάνουμε.
Η σίτιση των αδέσποτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και οι ανοιχτοί κάδοι δεν βοηθούν στην γενική καθαριότητα της πόλης που έτσι και αλλιώς, πάσχει και πασχίζει να κάνει τα ουσιώδη.
Υπάρχει πρόβλημα τροφών και σκέφτομαι ότι αυτό ίσως θα μπορούσε να λυθεί με κάποιους τρόπους.
Πρώτα από όλα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα και την πρακτική άλλων δήμων και να έχουμε σημεία σίτισης. Δεύτερον η εύρεσης τροφής μπορεί να καλυφθεί έστω εν μέρη με την συμφωνία μεταξύ επαγγελματιών όπως χασάπικα , μανάβικα και σούπερ μάρκετ. Δηλ αν δεν μπορούμε να βρούμε ξηρά τροφή και επείγει να ταίσουμε τα ζώα,  γιατί να μην μαγειρέψουμε για αυτά από ότι μπορεί να μας διατεθεί δωρεάν; Κόκαλα, λαχανικά, ζυμαρικά που έχουν λήξει κλπ.
Δηλ, ότι κάνουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων.
Το να ταίζουμε τα αδέσποτα όπου νάναι, εκτός από ότι συμβάλλουμε στην ρύπανση του χώρου, βοηθάμε στο να γίνει επιθετικό προς όσους δεν του παρέχουν τροφή, αφού θεωρεί ότι ο χώρος αυτός είναι φυλλασσόμενος και είναι υπεύθυνος- ο σκύλος- να τον φυλάει, σύμφωνα με όσα με έχει ενημερώσει εκπαιδεύτρια σκύλων.Εννοείται ότι δεν ισχύει ούτε για όλα, ούτε για όλες τις ράτσες.
Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα με πολλές προεκτάσεις που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ενδιαφέρον  συνολικά σαν κοινωνία ..νομίζω.

Επιτρέπεται ή όχι να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα;

 Επιτρέπεται, ή όχι, να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζωάκια σε όλους τους χώρους; Ιδού η απορία.
Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί προσοχή, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο στη σχετική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα:
Στο ΦΕΚ 32/11-2-2014 (τεύχος πρώτο) έχει δημοσιευθεί το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.
Στον νέο αυτόν νόμο ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδεσποτάκια. Ειδικότερα: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Απόφαση της γενικής συνέλευσης

Ωστόσο, στον πίνακα διοικητικών κυρώσεων και προστίμων ορίζεται ότι: για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 (Ν. 4039), όμως, επιτρέπεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συντροφιάς στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών.
Σε αυτό το σημείο ο δικηγόρος Αθηνών, Χρήστος Πέτκος, εφιστά την προσοχή των φιλόζωων που ταΐζουν τα αδέσποτα, γιατί υπάρχει ασάφεια στη διατύπωση του νόμου. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδιώτης φροντίζει κάποιο αδέσποτο ζωάκι και του παρέχει τροφή σε χώρους (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος, κήπος) της πολυκατοικίας όπου διαμένει, θα πρέπει να έχει τη συναίνεση των ιδιοκτητών. Κι αυτό γιατί κάποιος που κατοικεί στην πολυκατοικία και δεν επιθυμεί την παρουσία ζώων συντροφιάς, μπορεί να τον καταγγείλει και να επικαλεστεί «τη διατήρηση και παραμονή ζώου».
Όπως αναφέρει ο κ. Πέτκος, δεν υπάρχει κίνδυνος για εκείνους τους φιλόζωους που ζουν σε μονοκατοικία και προσφέρουν τροφή σε αδέσποτα ζώα.

Να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Όσοι ταΐζουν ζωάκια, είναι φρόνιμο να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να μην ξεχνούν τους κανόνες υγιεινής. Μεριμνούμε για την καθαριότητα της πόλης μας.
Δεν χρειάζεται να δίνουμε «τροφή» σε εκείνους που δεν αγαπούν τα ζώα. Είναι σεβαστό, αρκεί να μην τα πειράζουν. Και σύμφωνα με τον νόμο: «Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού […]» θεωρούνται παραβάσεις και επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι αναμένεται νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα.
της Ιουλίας Τούντα – πηγή: ygeiamou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου