Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

ΕΚΑΒ και ελλείψεις προσωπικού στην Νότια Εύβοια.Αποτέλεσμα εικόνας για εκαβ ασθενοφόρο

Το θέμα με τα ασθενοφόρα και το κατά πόσο εξυπηρετούν τους πολίτες έρχεται στην επικαιρότητα όταν συμβαίνει κάτι ακραίο .
Έτσι ήρθε πάλι το θέμα μετά από κλίση στην Κάρυστο και το ασθενοφόρο έφτασε μετά από ώρες. Συγκεκριμένα η πρώτη κλίση έγινε περίπου στις 15.30 ενώ το ΕΚΑΒ έφτασε στις 18.45, πολύ αργά δυστυχώς, σύμφωνα με την μαρτυρία συγγενικού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να πούμε πάλι ότι το ΕΚΑΒ έχει κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των περιστατικών και δεν εξαρτάται από το Νοσοκομείο Καρύστου, έστω και αν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο μας.
Επίσης το ότι έχουμε 2 ασθενοφόρα δεν σημαίνει ότι υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να εξοπλιστούν όλες οι βάρδιες και στα 2  αυτοκίνητα.
Αυτή την στιγμή υπάρχουν -αν δεν κάνω λάθος- 7 άτομα που όπως καταλαβαίνεται, δεν μπορούν να στελεχώσουν όλες τις βάρδιες.
Επομένως αν κάποιος -α, είναι άτυχος-η να συμπέσει με κάποιο άλλο περιστατικό, τότε ίσως το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαζόντουσαν 20 άτομα να στελεχώσουν και τα 2  ασθενοφόρα σε όλες τις βάρδιες και αυτό μοιάζει εξωπραγματικό στην Χώρα που ζούμε.
Ίσως θα έπρεπε οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα το πως σχεδιάζονται όλα αυτά να σκεφτούν διαφορετικά την κατανομή η την πρόσληψη η την στελέχωση ακόμα και από εκπαιδευμένους εκτός ΕΚΑΒ ατόμων που θα μπορούσαν να σώσουν μια ζωή.

Ίσως τελικά το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στην σημερινή εποχή είναι το πόσο σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή γενικότερα και τότε, όλα θα προσαρμοστούν ανάλογα, και δεν εννοώ μόνο το ΕΚΑΒ βέβαια.
Οδηγίες σωστής χρήσης ΕΚΑΒ

Οδηγίες σωστής χρήσης του ΕΚΑΒ

Αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο τοτε:
  • Αν έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε προς το πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιείστε το. Έτσι δίνετε την δυνατότητα σε συνάνθρωπο μας που έχει άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς, να χρησιμοποιήσει το ασθενοφόρο.
  • Το νοσοκομείο που εφημερεύει μπορείτε να το βρείτε στον καθημερινό τύπο, στον Δικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας ή σε επικοινωνία με το 14944 (η χρέωση είναι 0,30€ ανά λεπτό από σταθερό ΟΤΕ και 0,50€ ανά λεπτό από κινητό Cosmote).
Πως να καλείτε το 166:
  • Μπορείτε να καλείτε το 166 από οποιοδήποτε τηλέφωνο χωρίς χρέωση, από κινητό, σταθερό ή ακόμα και θάλαμο με καρτοδέκτη χωρίς κάρτα.
  • Δηλώστε τον αριθμό τηλεφώνου (κινητό ή σταθερό) από το οποίο καλείτε.
  • Δηλώστε την περιοχή από την οποία καλείτε (π.χ. πόλη – χωριό κλπ).
  • Δηλώστε την ακριβή διεύθυνση και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία – σχολείο κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρηγορα το ασθενοφόρο.
  • Πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο).
  • Μην κλείσετε πρώτος το τηλέφωνο! Ρωτείστε τον τηλεφωνητή του ΕΚΑΒ, αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία, ίσως χρειασθούν περισσότερα στοιχεία από αυτά που δώσατε και περιμένετε να κλείσει πρώτα εκείνος το τηλέφωνο.
  • Καταλαβαίνουμε πως ο εκνευρισμός και η αναστάτωση σας ίσως είναι δικαιολογημένη αλλά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια! Την στιγμή της φάρσας κάποιος συμπολίτης μας θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι’αυτό, αξίζει τον κόπο. Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου