Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας μετά τον ιό ;

 Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται στην πράξη ότι η εποχική γρίπη αν και θανατηφόρα, δεν συγκρίνεται σε επικινδυνότητα με τον ιό που βλέπουμε τα θύματα του να αυξάνονται με τρομαχτικό ρυθμό.
Παρόλα αυτά ήδη έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα και να προσπαθούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις και τις αλλαγές.


Λέμε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες από αυτές του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου με τα οικονομικά μοντέλα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Λένε λοιπόν ότι το πρώτο είναι σε σχήμα V. Δηλαδή υπάρχει απότομη πτώση αλλά και άμεση απότομη άνοδος. Το δεύτερο είναι σε σχήμα U. Σε αυτό το μοντέλο υπάρχει πτώση, ακολουθεί μια περίοδος σταθερότητας και μετά άνοδος.
Το επόμενο είναι σε σχήμα L. Δηλαδή υπάρχει πτώση και μετά σταθερά σε ύφεση χωρίς να υπάρξει βελτίωση. Τώρα είμαστε στο I, σύμφωνα με τον Ρουμπινί ,δηλ. ελεύθερη πτώση χωρίς σημάδια σταθερότητας.
Στην Αμερική ρίχνουν πολλά τρις για να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας. Στην Ευρώπη κουβεντιάζουν για το ομόλογα Κορόνα με την σταθερή γκρίνια και άρνηση της Γερμανίας η οποία για άλλη μια φορά δείχνει το πολύ σκληρό της πρόσωπο.
Η Δανία έβαλε το χέρι στην τσέπη και μοιράζει το 13 τις εκατό του ΑΕΠ για να στηρίξει και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Για πόσο όμως θα αντέξει η παγκόσμια οικονομία ένα τέτοιο τσουνάμι που δεν λέει να τελειώσει;

Μετά το τέλος των πολέμων γίνονται δικαστήρια και δικάζονται οι εγκληματίες πολέμου. Σε αυτόν τον πόλεμο ποιοι είναι οι εγκληματίες;
Μήπως η Κίνα που με την καθυστέρηση της παραδοχής της μεταδοτικότητας του ιού έβαλε τον πλανήτη σε τέτοια βάσανα; 
Από την άλλη μαθαίνουμε ότι η Γερμανία κρατά την ιατρική βοήθεια  που προορίζεται και για άλλες χώρες, την ώρα που χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Κούβα στέλνουν ιατρικές ομάδες και ιατρικό υλικό να βοηθήσουν την Ιταλία.
Μετά το τέλος της επιδημίας θα ξεχωρίσουν πολλά και στην πολιτική όπως και στους πολιτικούς.
Νομίζω ότι φαίνεται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο του τι σημαίνει να υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο τιμόνι και τι αποτελέσματα φέρνει το αντίθετο.
Εκτός όμως από όλα αυτά η επόμενη μέρα θα βρει τον κόσμο να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ίντερνετ όσο ποτέ, και τότε η νέα μεγάλη καταστροφή δεν θα είναι άλλη παρά μια ηλιακή καταιγίδα που θα ρίξει το παγκόσμιο σύστημα εργασίας ενέργειας και επικοινωνίας στο μηδέν του ηλεκτρονικού μας πολιτισμού και θα δώσουν νέο νόημα στο τι εννοούμε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όμως ελπίζουμε να υπάρξουν και ορισμένα θετικά πράγματα στην ζωή μας.
Ένα από αυτά ίσως είναι η εντονότερη ανάπτυξη της υδροπονίας που με τις αστικές της καλλιέργειες θα τροφοδοτούν τους πληθυσμούς των πόλεων.
Με φθηνότερες τιμές μιας και δεν θα υπάρχουν τόσα μεταφορικά , με περισσότερη φρεσκάδα και πάνω από όλα με λιγότερο αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα στον πλανήτη .

Ο πλανήτης ήδη δείχνει σημάδια ανάκαμψης όσο αφορά την μόλυνση σε στεριά αέρα και θάλασσα . Αυτό ίσως ενεργήσει σαν παράδειγμα στις κυβερνήσεις και στους πολίτες για να επιμείνουν σε καθημερινές πρακτικές και ωφέλιμες πολιτικές για το περιβάλλον.

Ίσως ο κόσμος πράγματι καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι η αυτονομία -όσο το δυνατόν- στην τροφή του και γίνει μια εκτίμηση σε άλλο επίπεδο της επαφής του με την φύση και την καλλιέργεια της γης.
Ίσως γίνει της μόδας η ζωή στο χωριό.
Η τελευταία αισιόδοξη πρόβλεψη είναι να γίνουν τα κυβερνητικά προγράμματα περισσότερο ανθρωποκεντρικά και να επενδύουν περισσότερο στην υγεία. Σε περισσότερες κλίνες, γιατρούς, ιατροτεχνικό υλικό και πάνω από όλα, περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας.

Και με αυτές τις λίγες  σκέψεις για την επόμενη μέρα σας ευχηθούμε σε όλους τους ασθενείς περαστικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ορεινό καταφύγιο της Όχης. Ιστορικά στοιχεία.

  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης Αρχική   /  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ   /  Karystion Blog   /  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης   Το ορεινό καταφύγι...