Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020

Δήλωση Δημήτρη Παρασκευά για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ


Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό το πολυνομοσχέδιο, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, θεσμοθετεί την περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων μέσα από μια σειρά διατάξεις:

Πατώντας πάνω στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων με την διαχρονική υποχρηματοδότηση των δήμων και το "φόρτωμα" τους με ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες έρχονται τώρα δήθεν να λύσουν αυτά τα προβλήματα μέσω της δημιουργίας «αναπτυξιακών ανώνυμων εταιριών» στους δήμους. 
Έτσι, επιδιώκεται να συνδεθεί άμεσα ο σχεδιασμός των δήμων με τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά κερδοφόρους τομείς όπως η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, τα τεχνικά έργα, τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό και αλλού. 
Το "τυράκι" πάντα είναι η αύξηση των εσόδων των δήμων. Όμως οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν κάνουν επενδύσεις για "την ψυχή της φουκαριάρας της μάνας τους" αλλά αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος, μοιράζοντας πάντα μερικά ψίχουλα για να αποφύγουν τις όποιες αντιδράσεις, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη πείρα στο δήμο μας σχετικά με την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων. 
§ Δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες και με αυτό τον τρόπο να υποκαθιστούν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Δυνατότητα που έρχεται να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων και να χτυπήσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει. 
§ Επαναφέρει την αντιδραστική «αξιολόγηση», που καμιά σχέση δεν έχει με την αναγκαία συνεχή επανεκπαίδευση του προσωπικού των δήμων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αλλά την προσαρμογή στις αντιλαϊκές αλλαγές όπως οι παραπάνω, την εντατικοποίηση της εργασίας και την επιβολή ποινών. 
§ Για την κάλυψη των μεγάλων κενών φέρνει την κινητικότητα ώστε να «ανακυκλώνεται» το υπάρχον ολιγάριθμο προσωπικό. Την ίδια ώρα που μπαίνει ως προϋπόθεση για μετάταξη ενός εργαζόμενου τα 7 χρόνια εργασίας από 2 που είναι τώρα. 
§ Μέσω διάταξη για την προληπτική ιατρική η κυβέρνηση αναθέτει ένα ακόμα καθήκον στους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που ακόμα περιμένουν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις. 
Οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές που προτείνονται αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας, για αυτό απαιτείται επαγρύπνηση ώστε καμιά υπηρεσία του δήμου να μη παραχωρηθεί σε ιδιώτες. 
Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως μόλις τον Οκτώβρη του 2019, τόσο η παράταξη του κ. Δημάρχου όσο και η παράταξη του κ. Χατζηνικολή, αρνήθηκαν να καταδικάσουν ανάλογη διάταξη που δίνει δυνατότητα να ιδιωτικοποιηθούν η αποκομιδή απορριμμάτων και η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού. 
Αυτό που θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου, ούτε η σύνδεση του σχεδιασμού του με τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, είναι: 
§ Η άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που μέσω συνεχών μειώσεων, το 2020, έχει φτάσει στο 38% αυτής που έπαιρναν οι δήμοι το 2009. 
§ Η ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων με εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, με οχήματα και άλλα μέσα για την εύρυθμη λειτουργία της αποκομιδής απορριμμάτων, της ύδρευσης-αποχέτευσης καθώς και του σχεδιασμού και εκτέλεσης έργων. 
§ Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου καθώς στηρίζουν σημαντικά τη λειτουργία του. Η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που εργάζονται ανελλιπώς σχεδόν 10 χρόνια και είναι όμηροι της κοροϊδίας των κυβερνήσεων. 
Δημήτρης Παρασκευάς 
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Ορεινό καταφύγιο της Όχης. Ιστορικά στοιχεία.

  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης Αρχική   /  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ   /  Karystion Blog   /  Το ορεινό καταφύγιο της Όχης   Το ορεινό καταφύγι...