Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Τι θα κάνω με τα παιδιά στο σπίτι?

Τα παιδιά είναι στο σπίτι αυτές τις μέρες και όταν λέμε στο σπίτι, εννοούμε ότι πρέπει να μένουν στο σπίτι, αλλιώς δεν έχει νόημα το κλείσιμο των σχολείων.

Τι θα κάνουν λοιπόν οι μαμάδες μιας και δεν είναι καλοκαίρι να πηγαίνουν στην θάλασσα, έστω και σε απομονωμένες παραλίες λόγω των συνθηκών?

Υπάρχουν αμέτρητες προτάσεις στο διαδίκτυο για δραστηριότητες με τα παιδιά στο σπίτι για όλες τις ηλικίες αλλά δεν θα σας πω τίποτα που δεν το έχω κάνει ήδη και ξέρω εμπειρικά αν έχει αποτέλεσμα η όχι.
Παρόλα αυτά, το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η κάθε οικογένεια έχει τα δικά της ιδιαίτερα γνωρίσματα, επομένως δεν έχουν οι μαμάδες παρά να προσαρμόσουν ότι διαβάζουν στα δικά τους μέτρα.
Το κύριο θέμα είναι να αποφασίσουν οι γονείς να ασχοληθούν και έστω και με ψυχολογική κούραση να επιμείνουν να ξεκολλήσουν τα παιδιά από την οθόνη όση ώρα είναι ξύπνια.
Φυσικά και δούμε παιδικά, φυσικά και θα παίξουμε τα παιχνίδια μας στον υπολογιστή, αλλά, όχι όλη μέρα!

Η πρώτη πρόταση αφορά όλα τα παιδιά που πάνε έστω και πρώτη δημοτικού. Θα μπορούσαν οι μαμάδες μιας παρέας να οργανώσουν έναν μικρό διαγωνισμό ανάγνωσης σε μερικά βιβλία ανάλογα της ηλικίας που θα μπορούσαν να προτείνει η δασκάλα τους, η απλά που θα βρείτε με μια μικρή έρευνα στα βιβλιοπωλεία. Δίνουμε μερικές μέρες, η βδομάδες περιθώριο και μετά σχηματίζουμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο με την ύλη των βιβλίων. Εννοείται ότι θα πρέπει να τα διαβάσουν και οι μαμάδες, ακόμα και μαζί με τα παιδάκια και να εξηγούμε ότι δεν καταλαβαίνουν η να βοηθήσουμε να μπορούν να θυμηθούν τα κύρια σημεία.
Άλλωστε ο διαγωνισμός δεν έχει άλλο σκοπό από το να περάσουν δημιουργικά και εποικοδομητικά τον χρόνο μας μαζί με τα παιδιά μας.
Ένα ωραίο δώρο στο τέλος στον πρώτο/η και δώρα έκπληξη στους υπόλοιπους για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι .
Μπορούμε να διαβάσουμε παραμύθια και να φτιάξουμε δικά μας. Να σχεδιάσουμε χαρακτήρες να φανταστούμε όσα δεν μπορεί να φτιάξει το χέρι μας. Μπορείτε να βρείτε και να επιλέξετε και από το διαδίκτυο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί η επίσημη μόρφωση είναι στα χέρια του κράτους, η καλλιέργεια όμως του πνεύματος είναι κυρίως στα δικά μας.

Μπορούμε να σχηματίσουμε πίνακες με όσπρια, κατασκευές με κεσεδάκια και πλαστικά καλαμάκια, ζωάκια με χαρτοκοπτική και ξυλάκια, ζωγραφιές και παζλ, όπως και επιτραπέζια για να παίξουμε μαζί.
Δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε μερικά υλικά από τα βιβλιοπωλεία και να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί με την ιδέα ότι θα παίξετε με το παιδί και θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε και εσείς παιδί μαζί του και να ξεχάσετε την φοβιστική πραγματικότητα.

Γιατί να μην βάλουμε την ποδιά μας και να μαγειρέψουμε μαζί, να ανακατέψουμε ζύμες, να κάνουμε κουλουράκια, πίτες και τόσα άλλα με πρώτο βοηθό κουζίνας το μικρό μας παιδάκι?
Θα μου πεις ότι θα σου πει, "ΔΕΝ ΘΕΛΩ" .Τότε η απάντηση μας θα είναι, "ΘΕΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ" και να επιμείνουμε στις δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει.
Μην πτοείστε από τις αντιρρήσεις του, τα μουτράκια του , τις γκρίνιες του, ακόμα και τα κλάματα για να μην ξεκολλήσει από τον υπολογιστή η την τηλεόραση.
Το πολύ πολύ κλείστε τον γενικό και πείτε ότι έχει διακοπή ρεύματος..Δεν φαντάζεστε την διαφορά!

Μπορούμε να κάνουμε ζωολογικούς κήπους με τα ζωάκια, κατασκευές με τα μανταλάκια, μουσικές με τα μαγειρικά σκεύη και να μετατρέψουμε το σπίτι σε παιδότοπο. Όχι το δωμάτιο του αλλά όλο το σπίτι. Τα χρόνια περνούν τόσο  γρήγορα και τα τουβλάκια που πατάς τώρα και σε πιάνει απελπισία που δεν μπορείς να μαζέψεις το σπίτι, αύριο θα σου μοιάζει παράδεισος όταν το παιδί θα είναι μακριά .
Το μυστικό για να γίνουν όλα αυτά, είναι ένα. Να μείνετε αμετακίνητοι στην απόφαση σας να μην πάει ο χρόνος χαμένος και να μην βυθιστούν τα παιδιά σε μια παθητικότητα.
Υπομονή και όλα θα περάσουν, αλλά όταν περάσουν, να έχετε δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επόμενη ανεμογεννήτρια, είναι του γείτονα σου στο χωράφι σου.

Το κόλπο γκρόσο της εποχής λέγεται, Ενεργειακή κοινότητα.  Η Ενεργειακή Κοινότητα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται μια πάρα πολύ καλή περιβαλλοντι...