Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020

λαϊκή συσπείρωση Σχόλιο Δημήτρη Παρασκευά Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου


λαϊκή συσπείρωση
Σχόλιο Δημήτρη Παρασκευά
Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου
Χθες, Τρίτη 12 Μάη, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων στο οποίο συζητήθηκαν 28 θέματα και ένα προ ημερήσιας διάταξης, παρά την αρχική πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Πέρα από τον αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων αρκετά από αυτά ήταν ιδιαίτερα σημαντικά θέματα.
Η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε άλλη μια φορά την ουσιαστική συμπόρευση της Δημοτικής Αρχής του κ. Ραβιόλου και της παράταξης του κ. Χατζηνικολή, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, στην πολιτική μετατροπής των Δήμων σε πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων.
Πατώντας πάνω στο νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοτική Αρχή και ο συνδυασμός του κ. Χατζηνικολή ενέκριναν τη σύσταση και το Καταστατικό «Αναπτυξιακού Φορέα των Δήμων Καρύστου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου» με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας. Ανάμεσα τους σκοπούς της εταιρίας διακρίνονται, η προσέλκυση  «επενδυτών» για την εκτέλεση έργων, η παραχώρηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και η παραγωγή, διαχείριση και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για προσέλκυση προγραμμάτων ΕΣΠΑ μέσω της εταιρίας. Υπενθυμίζουμε πως οι χρηματοδοτήσεις αυτές της ΕΕ δίνονται για έργα που εκτελούνται κυρίως από ιδιωτικούς φορείς και όχι το κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους ή έργα που θα «αξιοποιήσουν» ποικιλοτρόπως ιδιώτες. Έτσι, το ίδιο το κράτος που έχει αφήσει «γυμνές» τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων και Περιφερειών φτιάχνει το νομοθετικό πλαίσιο για να κάνουν τα αναγκαία για τον λαό έργα μεγαλοεργολάβοι και μονοπωλιακοί όμιλοι. Για όλα αυτά όμως κουβέντα δεν γίνεται από τους άλλους συνδυασμούς του Δημοτικού Συμβουλίου.
Βεβαίως, όταν πας για ψάρεμα δε ρίχνεις στη θάλασσα μόνο το αγκίστρι, βάζεις και το δόλωμα! Έτσι, δε θα μπορούσε να μην υπάρχουν πολλές αναφορές στους σκοπούς της Εταιρίας όπως, «η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού πλούτου» κλπ τα οποία ακούγονται όμορφα…
Απέδειξε, επίσης για ακόμη μια φορά, την κοροϊδία της Δημοτικής Αρχής περί «αντίστασης» και «διεκδίκησης» στις εταιρίες αιολικής ενέργειας καθώς στην ίδια συνεδρίαση τάχθηκε κατά της επέκτασης των αιολικών πάρκων και προχώρησε στη σύσταση εταιρίας που θα διαχειρίζεται αιολικά!
Στο 18ο θέμα της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος υπερθεμάτισε για την ανάγκη να αποτραπεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Νημποριό και την ανάγκη να προσβληθεί νομικά η εν λόγο αίτηση. Βεβαίως και θα πρέπει να αποτραπεί τόσο η συγκεκριμένη εγκατάσταση αιολικού πάρκου, όσο και όλες όσες σχεδιάζονται. Παρ’ όλα αυτά είναι υποκρισία η επιμονή της Δημοτικής Αρχής στην «επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου» όταν ως τώρα έχουν αξιοποιηθεί μόνο για την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού στους κατοίκους του Δήμου μας. Ακόμη, η δικαστική οδός μπορεί να ακολουθηθεί αλλά η πείρα ως τώρα δείχνει πως οι προσφυγές και αργούν πολύ και συνήθως δε φέρνουν αποτελέσματα.
Είναι δυο φορές υποκρισία, όταν στο 3ο θέμα, της ίδιας συνεδρίασης, έχει εγκριθεί με τις ψήφους σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και της μειοψηφίας του συνδυασμού του κ. Χαντζηνικολή η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας. Δηλαδή, εταιρίας που σκοπό έχει την αθώωση των μονοπωλίων της αιολικής ενέργειας που επενδύουν στην περιοχή μας και της επίσημης συναλλαγής μαζί τους. Το πρόσχημα για τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας είναι η έμμεση διευκόλυνση που μπορεί να τύχουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά του Δήμου μέσω μειώσεων στα Δημοτικά Τέλη κλπ. Όμως αλήθεια, τι διαφορά έχουν η παραβολή με την «κατσίκα του Χότζα» και η ελάφρυνση που πιθανά να δουν νοικοκυριά του δήμου μας όταν η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα;
Άλλωστε, αν ήθελε η Δημοτική Αρχή να μπει εμπόδιο στην εγκατάσταση νέων αιολικών στην περιοχή μας θα συμφωνούσε στην ουσιαστική επικαιροποίηση των αποφάσεων που προτείναμε, παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, μέσα από το ψήφισμά μας για καταδίκη του αντι-περιβαλλοντικού νόμου της Κυβέρνησης. Νόμου που ανάμεσα στα άλλα διευκολύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες, ιδιωτικοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μειώνει την όποια προστασία στα οικοσυστήματα, ακόμη και στους εθνικούς δρυμούς.
Τη στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής στα παραπάνω θέματα δε μπορεί να ξεπλύνει βεβαίως η αυτονόητη υποστήριξη των αιτημάτων των Επαγγελματικών Συλλόγων του Δήμου μας, στήριξη που εκφράστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Βεβαίως οι μικροί επαγγελματίες του δήμου μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα δεν πρέπει να εφησυχάζουν καθώς τα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης θα γίνουν «σύμφωνα με τους νόμους» και «ανάλογα με τις δυνατότητες του δήμου» όπως δήλωσε ο κ. Δήμαρχος και όχι με παράλληλη διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου από το Υπ. Εσωτερικών όπως είχαμε προτείνει από την προηγούμενη συνεδρίαση, με υπόμνημά μας.
Τέλος, θέσαμε σε Προ Ημερήσιας Διάταξη Θέμα την ανάγκη διεκδίκησης πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου Καρύστου, του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου (καλύπτει τα Π.Ι. Στύρων και Αλμυροπόταμου) και του τομέα ΕΚΑΒ Καρύστου που εγκρίθηκε ομόφωνα.
Παίρνοντας υπόψη πως όσο δεν έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο ή αξιόπιστο φάρμακο για τον κορονοϊό δε μπορούμε να εφησυχάζουμε, πόσο μάλλον όταν οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας έξαρσης από το φθινόπωρο όπου θα πρέπει να μας βρει πιο έτοιμους. Βεβαίως δεν παραγνωρίζουμε πως η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας δεν περιμένει να μάθει από εμάς για να καλύψει τα κενά, ξέρει για αυτά, όπως και για τα περισσότερα από 25.000 πανελλαδικά. Η απόφαση όμως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η διεκδίκηση.
Κάρυστος, 13 Μάη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου