Σάββατο, 9 Μαΐου 2020

Ανδρέας Παπανδρέου Απροστάτευτη η Εύβοια και από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!

Απροστάτευτη η Εύβοια και από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!
Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ανατρέπει όσα ξέραμε για τη χωροταξία και το περιβάλλον και που προδιαγράφει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία απολύτως έννοια περιβαλλοντικής προστασίας. Αντιμέτωποι βρεθήκαμε σε πολλές περιπτώσεις στον ΟΛΝΕ με την περιβαλλοντική συνείδηση μας όταν έπρεπε να παραχωρήσουμε τα λιμάνια μας για να γίνει η εκφόρτωση δεκάδων ανεμογεννητριών από εταιρείες ΑΠΕ στην Εύβοια. Δυστυχώς ειμασταν υποχρεωμένοι λόγω ότι ήταν ήδη αδειοδοτημένη η εγκατάστασή τους να συναινέσουμε. Το πρόσχημα ήταν οι επενδύσεις. Επενδύσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις επενδύσεις νέων ανεμογεννητριών μειώνοντας τις απαιτήσεις προστασίας για αδειοδοτήσεις σε δάση και περιοχές φυσικού κάλλους. Καταργεί τις προστατευτικές διατάξεις για εξαγωγές ύλης και διαχείρηση αποβλήτων με μια απλή κοινοποίηση αντί της αδειοδότησης από ελεγκτικές αρχές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποδυναμώνουν την δυνατότητα συμμετοχής και αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών σε αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο τους τον τόπο.
Ο Νομός μας η Εύβοια είναι στο στόχαστρο. Ειδικά σε επενδύσεις όπως οι ανεμογεννήτριες το νομοσχέδιο δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις μεγάλες εταιρίες. Παραδίδεται δηλαδή το ενεργειακό δυναμικό μας στους λίγους και ισχυρούς. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα με μια τεράστια κλίμακας ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Εύβοια οι αντιδράσεις τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των τοπικών φορέων (αυτοδιοικητικές αρχές και κόμματα) ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η ραγδαία ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Εύβοια είναι σε πλήρη αναντιστοιχία και αντίθεση με το μοντέλο της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης με υπηρεσίες τουρισμού, βιολογικών προϊόντων και ευζωίας.
Η πρόσφατη πανδημία μας επισημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον και τα αγαθά που μας δίνει η φύση. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να αντιδράσουμε πριν καταστρέψουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου