Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανδρέας Παπανδρέου Απροστάτευτη η Εύβοια και από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!

Απροστάτευτη η Εύβοια και από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!
Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ανατρέπει όσα ξέραμε για τη χωροταξία και το περιβάλλον και που προδιαγράφει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία απολύτως έννοια περιβαλλοντικής προστασίας. Αντιμέτωποι βρεθήκαμε σε πολλές περιπτώσεις στον ΟΛΝΕ με την περιβαλλοντική συνείδηση μας όταν έπρεπε να παραχωρήσουμε τα λιμάνια μας για να γίνει η εκφόρτωση δεκάδων ανεμογεννητριών από εταιρείες ΑΠΕ στην Εύβοια. Δυστυχώς ειμασταν υποχρεωμένοι λόγω ότι ήταν ήδη αδειοδοτημένη η εγκατάστασή τους να συναινέσουμε. Το πρόσχημα ήταν οι επενδύσεις. Επενδύσεις σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο διευκολύνει τις επενδύσεις νέων ανεμογεννητριών μειώνοντας τις απαιτήσεις προστασίας για αδειοδοτήσεις σε δάση και περιοχές φυσικού κάλλους. Καταργεί τις προστατευτικές διατάξεις για εξαγωγές ύλης και διαχείρηση αποβλήτων με μια απλή κοινοποίηση αντί της αδειοδότησης από ελεγκτικές αρχές. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποδυναμώνουν την δυνατότητα συμμετοχής και αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών σε αποφάσεις που αφορούν τον ίδιο τους τον τόπο.
Ο Νομός μας η Εύβοια είναι στο στόχαστρο. Ειδικά σε επενδύσεις όπως οι ανεμογεννήτριες το νομοσχέδιο δίνει απόλυτη προτεραιότητα στις μεγάλες εταιρίες. Παραδίδεται δηλαδή το ενεργειακό δυναμικό μας στους λίγους και ισχυρούς. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και σήμερα με μια τεράστια κλίμακας ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Εύβοια οι αντιδράσεις τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των τοπικών φορέων (αυτοδιοικητικές αρχές και κόμματα) ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η ραγδαία ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Εύβοια είναι σε πλήρη αναντιστοιχία και αντίθεση με το μοντέλο της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης με υπηρεσίες τουρισμού, βιολογικών προϊόντων και ευζωίας.
Η πρόσφατη πανδημία μας επισημαίνει ότι πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον και τα αγαθά που μας δίνει η φύση. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να αντιδράσουμε πριν καταστρέψουν το φυσικό μας περιβάλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!