Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

"Να αποσυρθεί τώρα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο" Κοινή δήλωση δημοτικών συμβούλων Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου


Εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει μια σειρά αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως και το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - τερατούργημα σε βάρος του περιβάλλοντος, φέρει τη σφραγίδα του ΣΕΒ και της ΕΕ και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες
οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως χρώματος. Άλλωστε, ο ίδιος ο ΣΕΒ, ένα χρόνο πριν, με ενημερωτικό του δελτίο, ουσιαστικά υποδείκνυε στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι να κάνει για το περιβάλλον, ζητούσε ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις. Δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το υλοποιεί η ΝΔ. 

Το αντι - περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στα 130 άρθρα του περιλαμβάνει: 

Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δηλαδή τη μετατροπή της σε μια τυπική διαδικασία και ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που σήμερα υλοποιούν κρατικοί φορείς, καθώς παραδίδει τον έλεγχο σε ιδιώτες επιθεωρητές. 

Χωροθέτηση με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργων σε βάρος οικοσυστημάτων και υψηλής περιβαλλοντικής αξίας περιοχών. 

Διαδικασίες «εξπρές» για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. 

Σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ως συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας την παραχώρηση προστατευόμενων περιοχών σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από τη συνεργασία και ανάθεση ευθύνης σε ΜΚΟ. 

Χωρισμό των προστατευόμενων περιοχών σε ζώνες με ανάλογες χρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον αποχαρακτηρισμό των εθνικών δρυμών και τη μετονομασία σε εθνικά πάρκα που σημαίνει το τέλος της προστασίας τους. 

Επαναφέρει τις «οικιστικές πυκνώσεις» που έχει απορρίψει το ΣτΕ με στόχο την αλλαγή χρήσεων γης σε δασικές περιοχές. 

Είναι φανερό πως το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανεξέλεγκτη επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας στις περιοχές μας. 

Οι κάτοικοι των Δήμων Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου έχουν μακρά πείρα, πλέον των 20 ετών, από την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η Νότια Εύβοια είναι ήδη μακράν η περιοχή με την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ αιολικών στη χώρα. Σήμερα, νέα αιολικά πάρκα στην Οκτωνιά, στα Κόσκινα, στους Στουππαίους εγκαθίστανται, ενώ νέες άδειες εγκατάστασης δίνονται, όπως στα Κοτύλαια όρη και στο Νημποριό. 

Παρά τα δημοσιεύματα για εκατομμύρια ευρώ στις «τοπικές κοινωνίες» από τις εταιρίες εγκατάστασης, οι κάτοικοι των Δήμων μας ζουν τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, τις διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες, την καταστροφή οικοσυστημάτων, με «αντάλλαγμα» μερικές θέσεις εργασίας για το διάστημα των έργων εγκατάστασης. 

Για αυτό, απαιτούμε: 
  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα! 
  • Να μπει τέλος στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. 
  • Φθηνό ρεύμα για το λαό! Καμιά διακοπή ρεύματος! 

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι 
Δημήτρης Παρασκευάς, Καρύστου 
Κώστας Κέκης, Κύμης Αλιβερίου 
Καρτελίας Κώστας, Κύμης Αλιβερίου Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου