Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με την παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με την ανάπτυξη και την χρήση της «Ψηφιακής Υγείας», ο Θανάσης Ζεμπίλης επισήμανε την σημασία της εφαρμογής της τηλεϊατρικής στην χώρα μας. Μέσω της εφαρμογής αυτής, ανέφερε, δίνεται πλέον η δυνατότητα να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις, να εξοικονομηθούν πόροι και να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας.
Παράλληλα, ο κ. Ζεμπίλης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης, στελέχωσης και αποκέντρωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εύβοια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε αρχικά τα παραδείγματα των Κέντρων Υγείας Ιστιαίας, Αλιβερίου και Ψαχνών, που έχουν αντικαταστήσει τα ακτινολογικά τους μηχανήματα με νέα ψηφιακά, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ακτινοφυσικός για να υπογράψει την σχετική άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά ακτινολογικά κέντρα. Ως δεύτερο παράδειγμα χρησιμοποίησε το υποστελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου, το οποίο διαθέτει μόλις έναν παθολόγο και αγροτικούς ιατρούς, ενώ δεν διαθέτει ούτε παιδίατρο. Επιπλέον, το παράλογο στην Σκύρο είναι ότι δύο φορές στο παρελθόν έγινε προσπάθεια διάθεσης εξοπλισμού τηλεϊατρικής, η οποία δυστυχώς υπονομεύτηκε και τελικά δεν ευοδώθηκε.
Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και το γεγονός ότι στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και στο Νοσοκομείο Καρύστου δεν υπάρχει μονάδα Αιμοκάθαρσης, με συνέπεια οι ασθενείς να υπόκεινται σε τεράστια ταλαιπωρία. Και όλα αυτά την στιγμή που στην Λαμία εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη μονάδα τεχνητού νεφρού στα Βαλκάνια.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι μεγάλο ζήτημα θα ανακύψει και στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς αυτό είναι μεγαλύτερο κατά 90 κλίνες και δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, οπότε προκύπτει κίνδυνος ακόμα και για την λειτουργία της ΜΕΘ, που αποτελεί και συμβατική υποχρέωση από το ΕΣΠΑ, το οποίο και χρηματοδότησε το έργο.
eviaportal.gr

Να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στη Βόρεια και Νότια Εύβοια»

Στη συνάντηση που είχε ο Σίμος Κεδίκογλου, σήμερα το πρωί, με τον Υφυπουργό Υγείας συμμετείχε και ο Διοικητής του  Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου κ. Αναστάσιος Μίχας. Συγκεκριμένα, για την Κάρυστο ζητήθηκε η συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για  τη δημιουργία μιας σύγχρονης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο. Σε ό, τι αφορά την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας εξασφαλίστηκε η δωρεά έξι μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, ενώ ο υφυπουργός δεσμεύτηκε και  για την παροχή του απαραίτητου λοιπού εξοπλισμού, όπως και για την πρόσληψη ενός Νεφρολόγου και ταυτόχρονα την κατάλληλη εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίοείναι  απαραίτητο για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας.
Παράλληλα, ο Σίμος Κεδίκογλου έθεσε τα οξύτατα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και κυρίως αυτό της δραματικής υποστελέχωσης, καθώς το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 230 με 240  εκ των οποίων περίπου: οι 40 θέσεις αφορούν σε ιατρικό προσωπικό, οι 120 σε νοσηλευτικό, οι 60 σε διοικητικό και οι 10 σε παραϊατρικό προσωπικό. Δεδομένων των αυξημένων αναγκών ζήτησε από τον υφυπουργό να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ταχύτερη δυνατή εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας.