Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση για τις ΑΠΕ από την Περιφέρεια στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια – Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.»

ΣΤΕΡΕΑ....ΥΠΕΡΟΧΗΣ
Χαλκίδα, 22/05/2020
Χαλκίδα, 05-06-2020


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απαντήθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, η επίκαιρη ερώτησή μας, με θέμα: «Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια – Αναθεώρηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Α.Π.Ε.»

Η περιφερειακή αρχή, δια του αρμόδιου θεματικού αντιπεριφερειάρχη και προέδρου της επιτροπής περιβάλλοντος, έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματά μας:

1.Τι στοιχεία υπάρχουν, στη διάθεση της Περιφέρειας, σχετικά με την πρόθεση επιχειρηματικών συμφερόντων, να εγκαταστήσουν Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες; 

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπή Περιβάλλοντος, μπορώ να ενημερώσω ότι σε μας φθάνουν τα στοιχεία όταν έρχεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο επιτροπής υπάρχουν 3-4  αιτήματα – ΜΠΕ αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σε ότι  αφορά την έκδοση άδειας παραγωγής που ανακοινώνει η ΡΑΕ, στην δική της  ιστοσελίδα εμείς δεν έχουμε  καμιά  ενημέρωση».

2.Ποια είναι η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στις αιτιάσεις, για υπερκορεσμό αιολικών εγκαταστάσεων, καταστροφή του περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτη υποβάθμιση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας  στις περιοχές αυτές;

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχουμε ήδη λάβει ένα μεγάλο βάρος και κομμάτι  των αιολικών πάρκων μέχρι σήμερα. Άρα η επόμενη ημέρα  θα πρέπει να μας βρει σε συνδυασμό με τη ήδη υφιστάμενη κατάσταση στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα και αυτό δεν θα πρέπει να το παραβλέψουν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής».

3.Με ποιο τρόπο θα εισακουστούν οι τοπικοί φορείς, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους  και πιθανά  τα  αιτήματά τους;

«Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος,  θα σεβαστούμε τις  αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας  και το πως θέλει την επόμενη ημέρα, μέσα από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και το νέο νόμο».

4.Σκοπεύετε να καθορίσετε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Α.Π.Ε.;


Στο συγκεκριμένο ερώτημα απάντησε ο περιφερειάρχης, ως εξής:
«Η επανεξέταση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, είναι ουσιώδης ενέργεια για την αλόγιστη ανάπτυξή τους στη Στερεά και πρέπει ως Περιφέρεια να την προκαλέσουμε».

Επισημαίνεται ότι η περιφερειακή αρχή, δεν δέχθηκε το περιφερειακό συμβούλιο να διαμαρτυρηθεί για το νέο περιβαλλοντικό νόμο, που ως κερκόπορτα ανοίγει το δρόμο της στυγνής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.
Ένας νόμος που στο όνομα της επιτάχυνσης των επενδυτικών διαδικασιών, ανοίγει το δρόμο για ουσιαστική ακύρωση των περιοχών Natura 2000. Ανοίγει παράθυρο στη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
Ένας νόμος που υποβαθμίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, χωρίς πραγματική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών και που προωθεί την αλόγιστη επέκταση ΑΠΕ κυρίως δε αιολικών πάρκων.

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει, την πολιτική στάση της περιφερειακής αρχής, απέναντι στα δύο ζητήματα, με το δικό του σκεπτικό και τη δική του οπτική γωνία.
Οψόμεθα…
Το σίγουρο είναι, ότι οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας είναι αποφασισμένοι, να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, το Περιβάλλον που ζουν καθώς και την ποιότητα ζωής τους.
Ο φετινός εορτασμός  της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος, αποκτά για μας, ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια για τον επαναπροσδιορισμό της ενεργειακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!