Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγία Τριάδα Καρύστου- γιορτή και βίντεο- φωτογραφίες από το σπήλαιο.https://youtu.be/dqmerFMcORs
ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΣΑΚΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ
Η Αγία Τριάδα στο Νικάσι, είναι ένας αγαπημένος προορισμός προσευχής και αναψυχής.
Οι αναμνήσεις των μεγαλυτέρων ξεκινούν από τραπεζόματα πάνω στις τεράστιες επίπεδες πλάκες πάνω στις πλαγιές και κάτω από τα αιονόβια πλατάνια.
Πολύχρωμες αναμνήσεις σε απρόμαυρες φωτογραφίες.
Τώρα πια το τοπίο έχει συρικνωθεί και αλλοιωθεί αλλά ακόμα και έτσι, δεν παύει να είναι ένα πολύ όμορφο περιποιημένο τοπίο γεμάτο νερά και δροσιές.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε και πολύ σημαντική σπηλιά , που αν και είναι κλειστή για το κοινό, δεν παύει να είναι ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της περιοχής για τα μάτια των λίγων και των ειδικών.
Ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός  είναι το σπήλαιο της Καλής Συκιάς στον Άγιο Δημήτριο Καρυστίας, και μπορείτε να το δείτε στο βίντεο.

 Διαβάζουμε το ρεπορτάζ του Σταρ Κεντρικής Εύβοιας.
‘Ενα εντυπωσιακό σπήλαιο με σημάδια αρχαίας κατοίκησης και γεμάτο από σταλαγμίτες υπάρχει κοντά στο φαράγγι του Αγίου Δημητρίου στη Νότια Εύβοια. Η πρώτη εξερεύνηση της σπηλιάς
εγινε το 1992 απο τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Εξερευνητικό Όμιλο. Πριν από λίγες ημέρες, ο ίδιος Όμιλος μαζί με τον τοπικό σύμβουλο Μύτικα Χαλκίδας, Πάνο Αγιαννίτη, επισκέφθηκαν το σπήλαιο, το οποίο λέγεται ότι έχει δημιουργηθεί από έναν αρχαίο ποταμό που έχει στερέψει.
https://www.dailymotion.com/video/x5c2fjz


Από τον ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ.
 Ήρθε η ώρα για εξερεύνηση και φωτογράφηση ενός εκ των ομορφότερων σπηλαίων της Ελλάδας! Το σπήλαιο Αγίας Τριάδας στη Κάρυστο. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που έχει και μέσα ποτάμι και χαρακτηρίζεται ως αθλητικό, μιας και χρειάζεται πολλές αντιστηρίξεις, ανάβαση καταρράχτη, τραβέρσα, καταδύσεις, κ.ά. Βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από την ομώνυμη εκκλησία που φτάνει κανείς άνετα με το αυτοκίνητο. Μιας και το συγκεκριμένο σπήλαιο προϋποθέτει χρόνο και καλή οργάνωση, χρειαστήκαμε και δεύτερη αποστολή.


Μόλις μπούμε, αρχίζει κατηφορικός διάδρομος, που έχει στα δεξιά του μια συνέχεια η οποία δεν οδηγεί πουθενά.


Προχωρώντας, το σπήλαιο διακόπτεται από βάραθρο, στο οποίο όμως έχει τοποθετηθεί σκάλα και μαδέρι για να γίνεται το πέρασμα πιο εύκολα. Αν κατέβουμε το βάραθρο αυτό, ερχόμαστε αμέσως δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει το σπήλαιο.

Τα δύσκολα αρχίζουν σχεδόν αμέσως, με αντιστηρίξεις σε περάσματα που από κάτω έχουν μερικά μέτρα κενό.


Μόλις συναντήσουμε το παρακάτω σημείο,

έχουμε τρεις επιλογές για να το περάσουμε. Είτε ανεβαίνοντας χρησιμοποιώντας το σχοινί, είτε περνώντας το στένωμα πίσω από το σχοινί, είτε κατεβαίνοντας και ανεβαίνοντας στη σχισμή.

Συνεχίζοντας το ρήγμα συναντάμε ένα όμορφο σταλαγμιτικό με μια λιμνούλα, η οποία όμως στη δεύτερη επίσκεψη δεν είχε καθόλου νερό.

Οι αντιστηρίξεις και τα πανέμορφα περάσματα συνεχίζονται..

Σειρά έχει ένα ακόμα βάραθρο που διακόπτει τη πορεία μας. Αν και έχει τοποθετηθεί σχοινί για να διευκολύνει την προσπέλαση, λόγο της κακής κατάστασης του, περάσαμε χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε. Το σημείο αυτό, θέλει λίγη προσοχή παραπάνω.


Αφού περάσουμε αυτό το κομμάτι, μετά από λίγο η φωνή μας καλύπτεται από το δυνατό θόρυβο του νερού!


Μπορούμε είτε να μπούμε μέσα στο νερό και να βραχούμε, είτε να ανέβουμε από τα δεξιά και να χρησιμοποιήσουμε το μόνιμο σχοινί που βρίσκεται εκεί (και απλά να βραχούμε λίγο αργότερα).

Ακολουθεί ένα πέρασμα μερικών μέτρων μέσα από νερό, και ένα ανέβασμα 3μ περίπου χωρίς σκηνή, για να βρεθούμε στη μεγάλη αίθουσα με τα γκουανό. Εδώ θα δούμε και πολλές νυχτερίδες να πετάνε πάνω από το κεφάλι μας.Χαρακτηριστικός είναι σε αυτό το σημείο και ένας μεγάλος σταλαγμητικός σχηματισμός που μοιάζει με συντριβάνι.

Σειρά έχουν πολύ ωραίες αίθουσες

Φτάνοντας στο σιφώνι (πλημμυρισμένο με νερό πέρασμα), βλέπουμε πάνω στα αριστερά, ένα τούνελ που έχει και σχοινί.
Το τούνελ αυτό μας οδηγεί σε ένα διανοιγμένο στένωμα μήκους 7μ το οποίο έχει ως σκοπό να περάσουμε το σιφώνι χωρίς κατάδυση.


Ακολουθεί μια επίπονη, κυρίως ψυχολογικά, διαδικασία, κατά την οποία πρέπει να συρθούμε αρκετά και σε δύο σημεία να κινούμαστε λίγα εκατοστά ανά προσπάθεια. Σίγουρα ένα σημείο που δοκιμάζει νεύρα και ψυχική δύναμη. Όπως και να έχει, αυτό το κομμάτι φιλτράρει τους επισκέπτες, και σε όσους προχωρήσουν χαρίζει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις.


Αφού το περάσουμε, μπροστά μας βλέπουμε τη συνέχεια του σπηλαίου.

Στα δεξιά βρίσκεται και η λίμνη που θα βγαίναμε αν κάναμε κατάδυση.


Το σπήλαιο από εδώ και πέρα ακολουθεί μια ευθεία πορεία για περίπου 150μ.Στο τέλος του διαδρόμου ακούγεται όλο και πιο έντονα ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Βλέπουμε στα αριστερά μας, έναν καταρράχτη ύψους 17μ περίπου! Λόγο των συνθηκών που επικρατούν σε αυτή την αίθουσα, είναι δυστυχώς πολύ δύσκολο να φωτογραφηθεί.

Το σπήλαιο όμως δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζει πάνω από τον καταρράχτη για άλλα 1000μ περίπου, μέχρι να αρχίσουν οι καταδύσεις. Επειδή το σχοινί που υπάρχει μόνιμο, έχει καιρό να αλλαχτεί, και δε γνωρίζαμε τη κατάσταση του, το αφήσαμε για άλλη φορά. Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται απομεινάρι από παλιό σχοινί που το διέλυσε η δύναμη του νερού.

Η 1η εξερεύνηση αποτελούνταν από τους (από αριστερά): Γιώργος Πορτοκάλογλου, Μάκης Ρόκας, Αδριανός Παππάς, Δημήτρης Νέρης, Φάνης Κακοσαίος, Ειρήνη Αρβανίτη.

Η 2η εξερεύνηση αποτελούνταν από τους (τότε μαθητευόμενους σεμιναρίων σπηλαιολογίας του ΣΠΕΛΕΟ), Πανταζοπούλου Βασιλική, Ραπάνη Άννα, Δημήτρη Νέρη, Φάνη Κακοσαίο, Γιώργο Πορτοκάλογλου, και τους εκπαιδευτές Αλέξανδρο Πουλάκη και Νίκη Κεφαλιανού.

Η αποστολή μέχρι τον καταρράχτη και πίσω, κράτησε περίπου 5 ώρες.
Μετά το σπήλαιο επιβάλλεται και ένα μπάνιο σε κάποια παραλία της περιοχής. 🙂

Άλλες φωτογραφίες:Φυσιολάτρης. πηγή

Αγίου Πνεύματος 2020: Η εορτή της Πεντηκοστής είναι εορτή της Αγίας Τριάδος, αφού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος μαθαίνουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός.
Αγίου Πνεύματος 2020: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 8 Ιουνίου
Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε κατά την ημέρα της Κυριακής.
Γιατί, όμως, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;
Ο ιερός υμνογράφος αποκαλεί την Πεντηκοστή τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».
Την Κυριακή, λοιπόν, εορτάζουμε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία το Άγιο Πνεύμα ήλθε στους μαθητές του Χριστού.
Τη Δευτέρα εορτάζουμε πάλι την Αγία Τριάδα, αφού γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωριστεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.
Όμως, οι άγιοι Πατέρες μας, που έβαλαν σε άριστη σειρά και τάξη όλα τα θέματα της πίστεώς μας, για να δώσουν τιμή στο Άγιο Πνεύμα, όρισαν να το εορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή αλλά και ξεχωριστά τη Δευτέρα.
Επειδή, λοιπόν, οι Άγιοι Πατέρες θεώρησαν καλό να ξεχωρίσουν τις γιορτές, για να τιμήσουν με τον τρόπο αυτόν το μεγαλείο του Παναγίου και Ζωοποιού Πνεύματος, την επομένη της Πεντηκοστής, τη Δευτέρα, εορτάζουμε το Πανάγιο Πνεύμα, που είναι μία υπόσταση της Αγίας Τριάδος.
Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ’.
Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη ο Ύψιστος· ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμε, εις ενότητα πάντας εκάλεσε· και συμφώνως δοξάζομεν το Πανάγιον Πνεύμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαμήκης Εύβοιας..ένα όνειρο ...απατηλό.

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 Πομφόλυγες τα Διευρωπαϊκ​ά Δίκτυα για την Εύβοια Το Δεκέμβριο του 2012 οι εκπρόσωποι της Εύβοιας στη τότε συγκυβέρνηση πανηγύριζαν γιατί «μετά από συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες έγινε κατορθωτή η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» και θριαμβολογούσαν γιατί «αυτό σήμαινε ότι την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, είτε την επομένη, δηλαδή σε 10-15 χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα ». Πρόκειται για μια εικονική πραγματικότητα που αποκαλύφτηκε τη Πέμπτη 28/11/2013 στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, κατά τη  συζήτηση επί του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Στην ενημέρωση που έκανε ο αρμόδιος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  κ . Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το δίκτυο χωρίστηκε σε κεντρικό και σε αναλυτικό – ολοκληρωμένο. Το κεντρικό δίκτυο ένα εκείνο το οποίο σ

Τιμής ένεκεν στον παππού μας Λεωνίδα Μήλα που μας άφησε σήμερα.

Είναι μια παράξενη εποχή που δεν μπορείς να χαιρετήσεις τους ανθρώπους σου όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Σήμερα έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο ο παππούς μας, ο γλυκύτατος Λεωνίδας η Λίνος Μήλας. Αγροτοκτηνοτρόφος, μουσικός, άριστος οικογενειάρχης με ενεργή ενασχόληση με τα κοινά μέχρι και τα βαθιά του γεράματα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η ανάμνηση του πάντα θα συνοδεύεται από τους ήχους της τσαμπούνας του και από το αγαπημένο του επιμύθιο , " Ντάπα ντούπα το νταούλι, έτσι θα την περάσουμε ούλοι"  Επί τη ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την ΑΙΟΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑ στην Νότια Εύβοια, μας είχε μιλήσει στις 26 Ιουλίου του  2011 με τίτλο, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΙΑΣ. Μετά την ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία, δεν υπήρχε πιο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσω από τον παππού μας, τον Λεωνίδα Μήλα. Το θέμα είναι ότι ο παππούς μας, απόφοιτος πρώτης Δημοτικού, έκανε μόνος του τρόπο ζωής, πορεύτηκε και έφτασε στην ηλικία που είναι, όλα όσα

Σας ενημερώνουμε για την λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου .

Προσοχή! Από σήμερα αναβάλλονται όλα τα χειρουργεία και ακυρώνονται όλα τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, οι τακτικές αιμοληψίες κτλ. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Κάθε ασθενής με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: Βήχας, πυρετός, δύσπνοια θα πρέπει να παραμένει σπίτι του, να επικοινωνεί με τον ιατρό του και να καλεί τον ΕΟΔΥ (τηλ 1135). Δεν πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο! Όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ύποπτα κρούσματα.  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!