Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020

Ο Covid-19 στην υπηρεσία του «Δήμου Επιχειρηματία»… Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας!

Ο Covid-19 στην υπηρεσία του «Δήμου Επιχειρηματία»…
Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας!
Στα «κρυφά», με έκτακτη συνεδρίαση της, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρύστου αποφάσισε την παράδοση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο με πρόσχημα «την πρόληψη από τον Covid-19»! Όχι μόνο δε στήριξε τόσα χρόνια τους συμβασιούχους στο Δήμο στον αγώνα τους για μονιμοποίηση, αλλά απολύονται για να δοθούν, πολύ πιθανά, «πεσκέσι» στον εργολάβο.
Η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί τις αντιδραστικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ψήφισε εν μέσω πανδημίας η Κυβέρνηση όπου ανάμεσα στα άλλα δίνουν τη δυνατότητα ανάθεσης της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων έως τέσσερεις μήνες σε ιδιώτη. Βεβαίως «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» λέει ο λαός!
Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αυτή η απόφαση καθώς σε συζήτηση που προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου τον περασμένο Οκτώβρη, ζητώντας να καταδικαστεί η σχετική «δυνατότητα» που δίνονταν μέσα από άλλο νόμο της Κυβέρνησης τόσο η Δημοτική Αρχή του κ. Ραβιόλου όσο και ο συνδυασμός του κ. Χατζηνικολή είχαν εκφράσει τη συμφωνία τους. Μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος είχε υποστηρίξει πως θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε ο Δήμος Καρύστου να δώσει την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Ως συνήθως βέβαια η «ανάγκη» της ιδιωτικοποίησης «στρώνεται» καιρό πριν από τους νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και άφησαν την τεχνική υπηρεσία, όπως και άλλες υπηρεσίες του Δήμου, «γυμνή» από προσωπικό και μέσα. Αυτή την πολιτική στηρίζουν και οι Δημοτικές Αρχές και για αυτό είναι συνένοχες.
Είναι γνωστό πως μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνες, 5μηνες κλπ) ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Μάλιστα, στην πραγματικότητα δεν επαρκεί το προσωπικό ούτε με τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται κάθε φορά!
Είναι γνωστό πως ο στόλος των απορριμμάτων είναι απαρχαιωμένος. Κάθε τρεις και λίγο βγαίνει εκτός λειτουργίας κάποιο απορριμματοφόρο αφήνοντας ακάλυπτο τον Δήμο, όπως γίνεται και το τελευταίο διάστημα. Κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, όπως έχει αποδειχθεί από τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» σε Δήμους ανά τη χώρα.
Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει και επίσημα την επιδίωξη για μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ΚΚΕ πως Δήμοι και Περιφέρειες είναι το μακρύ χέρι του κράτους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Με καταμερισμένους ρόλους οι Κυβερνήσεις νομοθετούν και Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες υλοποιούν.
Καθαρός Δήμος σημαίνει:
Όχι εργολάβοι στις υπηρεσίες του δήμου.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Υπηρεσίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
Ο λαός του Δήμου μας να πάρει τώρα την υπόθεση στα χέρια του!
 Να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που ούτε το πρόβλημα της καθαριότητας θα λύσουν και θα χειροτερέψουν τις σχέσεις εργασίας στο Δήμο.
Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου