Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020

Για απάτη με υπερκοστολόγηση αδειών και έργων ΑΠΕ κατηγορεί τραπεζίτες και στελέχη της στην Ελλάδα η Libra του Ομίλου Λογοθέτη


Αγωγή με την οποία αξιώνει αποζημίωση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της αλλά και συνολικά 79 φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και Ελληνες πρώην τραπεζίτες, κατέθεσε η Libra Capital, συμφερόντων της οικογενείας Λογοθέτη, ισχυριζόμενη απάτη ευρείας κλίμακας από τους εναγομένους εις βάρος της.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής, μεταξύ άλλων, υπάρχουν πολλοί και βαρείς ισχυρισμοί της επικεφαλής εκπροσώπου του Libra Group στην Ελλάδα, η οποία ενόρκως αναφέρει πως διαπίστωσε μια «ιδιαιτέρως νεφελώδη και ύποπτη σχέση» μεταξύ των πρωταγωνιστών εκ των εναγομένων και «αριθμού τραπεζιτών».
Κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης που ο Όμιλος Λογοθέτη χαρακτηρίζει ως απάτη αποτελεί η ενασχόληση του Ομίλου με τις ΑΠΕ, καθώς οι εναγόμενοι φέρονται «να αύξησαν δραματικά και κατά τρόπο τεχνητό το τίμημα απόκτησης από τον όμιλο διαφόρων αδειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Τα ποσά που ισχυρίζεται η Libra πως απέσπασαν κάποιοι με αυτό τον τρόπο ανέρχονται σε 36.852.441 ευρώ.
Ο φερόμενος ως εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, σύμφωνα με την κατάθεση της επικεφαλής εκπρόσωπου του Libra Group, «εισηγήθηκε ότι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν θα οδηγούσε στο κλείσιμο της ποινικής έρευνας και στην αποδέσμευση των λογαριασμών».
Οντως, ο όμιλος και οι συνδεδεμένες εταιρείες προχώρησαν στην αποεπένδυση από τα ενεργειακά έργα. Μια πώληση έγινε προς τον αμερικανικό κολοσσό Fortress Investment Group, ο οποίος ήταν μακροχρόνια συνεργάτης του ομίλου. Αν και η συμφωνία επετεύχθη απευθείας και σε συνέχεια συνάντησης μεταξύ της ηγεσίας των δύο ομίλων, σύμφωνα πάντα με την πλευρά των εναγόντων, πολύ αργότερα ανακαλύφθηκε ότι μια τρίτη εταιρεία συνδεόμενη με τους εναγομένους «είχε εν κρυπτώ αποκτήσει ποσοστό 20% επί των ενεργειακών έργων που πωλήθηκαν στη Fortress».
Η πλευρά της Libre, παραθέτει στοιχεία για εικαζόμενες «εικονικές συμφωνίες παροχής υπηρεσιών για το ποσό των 25.536.734,23 ευρώ», σειρά προτάσεων για να επενδύσει ο όμιλος σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξένης πολυεθνικής, τα οποία παρουσιάστηκαν ως ιδιαιτέρως κερδοφόρα αλλά «αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί και ιδιαίτερα ύποπτες πληρωμές ύψους 2.414.000 ευρώ», μεταξύ εταιρικών οχημάτων των εναγομένων, ενώ «στο πλαίσιο της πιο πάνω συναλλαγής, ο Χ.Χ. αντικατέστησε τα συναλλασσόμενα μέρη και αγόρασε μετοχές της Πειραιώς, οι οποίες ανήκαν σε άγνωστους τότε τρίτους έναντι σαφώς υπερτιμημένου τιμήματος».
Αναφέρεται μάλιστα πως «οι εταιρείες που κατείχαν τις μετοχές αγοράσθηκαν έναντι του συνολικού ποσού των 43.610.000 ευρώ, ενώ η πραγματική τους αξία αποκαλύφθηκε ότι ήταν της τάξεως των 15.949.140,20 ευρώ».
Δικαστήριο
Σήμερα Τρίτη συζητείται σε ελληνικό δικαστήριο και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής της Libra για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των 79 εναγομένων στην Ελλάδα, ενώ στις 7 Ιουλίου συζητείται και σε κυπριακό δικαστήριο αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα έπειτα από σχετική προσωρινή διαταγή.
‘Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, η υπόθεση, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματίες αλλά και πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, έρχεται περίπου δυόμισι χρόνια μετά την ολοκλήρωση ελέγχου που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο 2014-2016 στην Πειραιώς και στην προηγούμενη διοίκησή της, τα ευρήματα του οποίου καταγράφηκαν σε πόρισμα που οδήγησε στη λήψη πρόσθετων προβλέψεων της τάξεως των 150 εκατ. από την τράπεζα και διαβιβάστηκε στην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ο όμιλος Libra ενεπλάκη έκτοτε σε μια υπόθεση που περιλαμβάνει, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, πωλήσεις δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων προσωπικών δανείων στελεχών της τράπεζας –που έκτοτε έχουν αποχωρήσει από αυτή–, χορηγήσεις δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας –κάποιες από τις οποίες δεν είχαν καν εξασφαλίσει άδεια– και παραβίαση των capital controls.
Ωστόσο, στα έγγραφα και στις καταθέσεις που έχουν υποβληθεί στις δικαστικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας περιγράφεται από την πλευρά της Libra ένα σύνολο δαιδαλωδών και αμφιλεγόμενων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, για τις οποίες δηλώνει με σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων παντελή άγνοια, τόσο ως εταιρική οντότητα όσο και ως όμιλος Λογοθέτη, και αποδίδει ευθύνες σε πρώην κορυφαία στελέχη της. Δηλώνει επίσης πως ποτέ δεν δόθηκε καμία εξουσιοδότηση για την εκτέλεσή τους, αν και καταγράφεται η παραδοχή πως τα ανά τον κόσμο διευθυντικά στελέχη της απολαμβάνουν σχετικής αυτονομίας.
Άλλος ισχυρισμός στην ένορκη κατάθεση αναφέρει πως «ακόμα μια μέθοδος που συναντάται είναι η μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ο όμιλος πουλούσε σε αντιδιαστολή με την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων τα οποία ο όμιλος και οι συνδεδεμένες εταιρείες αποκτούσαν, κοινός παρονομαστής όμως παρέμενε σταθερά η απόκτηση παράνομου προσωπικού οικονομικού οφέλους σε όλες αυτές τις συναλλαγές».
Ο όμιλος Libra Group εξηγεί πως τα στοιχεία που αποδεικνύουν όλα αυτά τα συνέλεξε μέσω εσωτερικού ελέγχου και δικανικής έρευνας ανεξάρτητων ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και μία εκ των Big 4 ελεγκτικών, όπως όμως και μέσω εξασφάλισης δικαστικών αποφάσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο Χονγκ Κονγκ για την έκδοση διαταγμάτων Norwich Pharmacal (διαταγή μυστικού ανοίγματος λογαριασμών όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων), με τα οποία και αποκτήθηκαν τα στοιχεία των κινήσεων κάποιων λογαριασμών.

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/1! ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΟΛΟΓΓΟ!

  Αντί Αιολικό Μέτωπο Καρυστίας ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/1! ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠ...