Σάββατο, 13 Ιουνίου 2020

Tα χίλια βήματα ενός αιτήματος

Το καλό είναι να γίνονται έργα , και το καλύτερο να γίνονται με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτά τα έχουμε πει και άλλες φορές, αλλά τώρα θα ακολουθήσουμε την διαδρομή μιας απόφασης και πως φτάνει ο πολίτης να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ενώ πάντα, στις εκλογές είναι ο πρώτος.

Πολλές φορές όταν αναφέρεται ένα ζήτημα οι άνθρωποι λένε, " Ψήφισα για να κάνουν ότι καλύτερο και έχω χίλιες έννοιες και σκοτούρες για να έχω τον νου μου για το ένα η το άλλο θέμα".
Πολύ σωστά αρκεί όλοι αυτοί που ψηφίζουμε να έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν ...πολύ σχολαστικά με αυτά που θα έπρεπε.
Οι αποφάσεις από κάτω για πάνω πάνε ως εξής.
Ο  πολίτης ψηφίζει συμβούλους,
Οι σύμβουλοι ανάλογα των ψήφων καταλαμβάνουν διάφορες Αντιδημαρχίες και θέσεις πολλές φορές, τελείως άσχετες με το επαγγελματικό και δυστυχώς το μορφωτικό επίπεδο τους.
Ο νομοθέτης το έχει προβλέψει αυτό και έχει ορίσει τις θέσεις των συμβούλων που θα θεράπευαν αυτό το θέμα για διάφορες θέσεις κλειδιά. Το αν ακολουθείτε η μνεία του είναι άλλο θέμα.
Οι σύμβουλοι απαρτίζουν επιτροπές και αυτές οι επιτροπές έχουν μέλη και από αυτούς που ψηφίστηκαν και πληρούν τον αριθμό των ψήφων, αλλά και άλλες, όπου συμμετέχουν και από όσους δεν το κατάφεραν.
Όταν λέμε συμβούλους , εννοούμε και από την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Επομένως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, θα έπρεπε να διαβάζει τα θέματα που καλείτε να πάρει κάποια θέση και τα βάζει σε διαβούλευση στις ανάλογες ομάδες να γίνεται η απαραίτητη προεργασία πριν τα δημοτικά συμβούλια και τα λοιπά.
Τα θέματα των επιτροπών φτάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακόμα κα τα τοπικά, προωθούνται σε αυτό.
Δηλαδή και τα τοπικά συμβούλια και οι σύμβουλοι τους, έχουν τις ανάλογες αρμοδιότητες που τους δίνουν τον λόγο που τους επιφόρτησαν οι πολίτες.

Με άλλα λόγια και με  λίγα λόγια, όταν λέμε Δημοτική Αρχή, εννούμε το σύνολο όχι μόνο των ψηφισμένων αλλά και όλων όσων παίρνουν μέρος στην διοίκηση και στις αποφάσεις .

Το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα τώρα είναι μια άλλη διαφορετική ιστορία.
Αυτοί που έχουν λιγότερες ψήφους λένε, "Σιγά μη μιλήσω / διαβάσω/εκτεθώ/ κλπ εγώ, ας με ψήφιζε ο κόσμος περισσότερο να είχα θέση να το έκανα"
Αυτοί που πήραν περισσότερες πολλές φορές λένε " Ας με ψήφιζε ο κόσμος, να γινόμουν αντιδήμαρχος να είχα λόγο να μιλούσα/να διάβαζα/να εκτεθώ κλπ"
Τα διάφορα μέλη των επιτροπών λένε " Αυτά είναι τυπικά, δεν έχουμε αρμοδιότητα -είναι θέμα του προέδρου βασικά"
Η Αντιπολίτευση λέει, " Αυτούς ψηφίσατε-σε αυτούς να τα πείτε-" και πάει έτσι το θέμα μέχρι που φτάνουμε στην κεφαλή που είναι ο Δήμαρχος και όλοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ψηφισμένοι και όχι, λένε όλοι μαζί, "Τα παράπονα σου στην δήμαρχο".

Εγώ όμως παιδιά δεν θέλω να πω τα παράπονα μου στον δήμαρχο.
Θέλω να τα λέω στον κάθε ένα ανάλογα την αρμοδιότητα που έχει και αυτός να κάνει το καθήκον του και αν πρέπει να ενημερώσει τον δήμαρχο, τότε να το κάνει.
Πολλοί έχουν παράπονα αλλά ο ένας άνθρωπος, είναι εύκολος στόχος, με τους πολλούς εκτίθεσαι πολύ για ευνόητους λόγους.
Επίσης πολύ καλό θα ήταν να μην παθαίνουμε αμνησία και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να ήρθαμε τώρα στην Γη γιατί τότε δεν μπορούμε εύκολα να πείσουμε για τα αγνά κίνητρα μας.

Δεν γίνεται τίποτα σοβαρό που δεν υπάρχει σε κάποιο πρόγμαμμα και αυτό το πρόγραμμα δεν ψηφίζεται επομένως το να δηλώνουν άγνοια, προσβάλλει τους  ίδιους που το λένε, και μερικούς σαν και μένα που ασχολούμαστε και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση μιας και αν απαντήσουμε, σίγουρα θα προσβάλλουμε τον συνομιλητή μας. Έτσι κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε η χαμογελάμε ευγενικά..ανάλογα την περίσταση βέβαια.

Εν κατακλείδη, αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι μας από την θέση που είμαστε, ακόμα και του πολίτη, έχουμε το κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί και πρέπει να δουλεύουμε για αυτό και όχι να τα ρίχνουμε όλα σε κάποιον πιο ..πάνω η κάποιον άλλον γενικότερα αν δεν θέλουμε να μας λένε, "Καλά, εσύ που ήσουν? Τι έκανες?"κλπ κλπ.

Πολλά ακούμε , πολλά βλέπουμε και πολλά γίνονται και πολλές φορές , στους τόσο δύσκολους καιρούς που είμαστε, γινόμαστε όλο και πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε την όποια προσπάθεια για το οτιδήποτε , όμως, που οδηγεί αυτό? 

Δύσκολοι καιροί για σκέψη και ειλικρίνεια, και είναι και Σαββάτο και αύριο Κυριακή με ιδανικό καιρό για μπάνιο...

we must all protect the environment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου