Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020

Ενημέρωση προς τους πολίτες του Δήμου Καρύστου Έγκριση ενδοκυκλαδικών δρομολογίων από την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ)


Ενημέρωση προς τους πολίτες του Δήμου Καρύστου

Έγκριση ενδοκυκλαδικών δρομολογίων από την γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ)

Ως πρώην συντονιστής της Επιτροπής Φορέων Αντιπεριφέρειας Ευβοίας αναφορικά  με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Στερεάς Ελλάδας Εύβοιας - Καρύστου, με Κυκλάδες και Ραφήνα, ενημερώσαμε σχετικά με έγγραφό μας τον Δήμο Καρύστου με Αρ. Πρωτ. 3062/19.03.2019, με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη είκοσι (20) φορέων. Την επόμενη ημέρα παρευρεθήκαμε στη μεγάλη επιτυχημένη συνάντηση με το παραπάνω έγγραφο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θετικά αποτελέσματα στη σύσκεψη που ακολούθησε. Την Επιτροπή συνόδευσαν ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Κούκουζας και παράλληλα παρευρέθηκε ο τότε Πρόεδρος ΟΛΝΕ κ. Ανδρέας Παπανδρέου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα την τότε Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ευβοίας, κα. Βούλα Αγιοστρατίτη για τη μεγάλη προσπάθειά της και την επιτυχημένη συνεδρίαση στη Ριτσώνα για το σκοπό αυτό. Εκεί παρέδωσα το φάκελο στο Προεδρείο της σύσκεψης με όλες τις μέχρι τότε ενέργειες της Επιτροπής Φορέων Αντιπεριφέρειας Ευβοίας για την ένταξη της Εύβοιας στο νησιωτικό χάρτη, τονίζοντας ότι η Κάρυστος είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Εύβοια και από χερσαία συγκοινωνία, ίσως σκόπιμα από κάποιους.
Τώρα,  πλέον ως Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Καρυστίας μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο υποσχόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής μας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Καρύστου σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής σε ό,τι μας ζητηθεί για την εκπλήρωση του στόχου μας. Αρκεί που έγινε το πρώτο βήμα από το Υπουργείο και εντάχθηκε η Κάρυστος ακτοπλοϊκά στη γραμμή Κάρυστος – Άνδρος – Τήνος – Σύρος.


Μετά τιμής,
                                                                                                                Κωνσταντίνος Βερούχης

21/3/2019


ΘΕΜΑ :   ΣΥΝΔΕΣΗ   ΣΤΕΡΕΑΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ               ΜΕ   ΚΥΚΛΑΔΕΣ    &   ΡΑΦΗΝΑ    
Μια περιεκτική και ουσιαστική επιστολή κατέθεσε εχτές 20 Μαρτίου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αντιπροσωπεία της Επιτροπής  η οποία τονίζει την ανάγκη για επανατοποθέτηση της Καρύστου στον ακτοπλοικό χάρτη.
Την επιτροπή συνόδευσαν ο Δήμαρχος Καρύστου κ.Ραβιόλος και  ο κ Κούκουζας , Περιφερειακός Σύμβουλος, ενώ παρευρέθη και ο Πρόεδρος ΟΛΝΕ κ. Ανδρέας Παπανδρέου.

Από το πλήθος των φορέων που υπογράφουν την επιστολή βλέπουμε ότι είναι καθολικά αναγνωρισμένη όχι μόνο η ανάγκη αλλά και το δικαίωμα της Καρύστου να γίνει ξανά  σύνδεσμος λιμάνι που εξυπηρετεί επιβατικό κοινό .

Ευχόμαστε καλή ευόδωση των προσπαθειών που γίνονται  και ελπίζουμε το καλοκαίρι να μας βρει με το πολυπόθητο καράβι και σύνδεση με τα νησιά!!

Όσο αφορά τις πληροφορίες για την πλοιοκτήτρια εταιρία, προς το παρόν δεν θα αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες.


 Την επιτροπή εκπροσώπησε ο κ.Βερούχης ο οποίος έχει τον συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στους Φορείς και την οργάνωση των ενεργειών, ενώ βλέπουμε τον κ.Παναγιώτη Αντωνιάδη που συνεχίζει να προσπαθεί με άσβεστο πάθος την σύνδεση μας με τα νησιά όπως και ο κ.Νίκος Λαγώνικος εκ μέρους του Τουριστικού Συνδέσμου Καρύστου.Επίσης βλέπουμε τον εντεταλμένο για θέματα τουρισμού στο Επιμελητήριο κ. Ευάγγελο Αλεξανδρή ,τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Αναπτυξιακής της Περιφέρειας  κ.Ευάγγελο Κούκουζα και φυσικά τον Πρόεδρο του ΟΛΝΕ κ. Ανδρέα Παπανδρέου.
Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε και τον υποψήφιο σύμβουλο με τον κ.Ραβιόλο, δικηγόρο κ.Χάρη Νταλάκα.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ                                                                                                                     ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ                                                                                                                                        
Πληροφ. τηλ. 6984258458 / set@eviatravel.gr
                                                                                                        Κάρυστος  Ευβοίας   15/2/2019
ΠΡΟΣ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  &  ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
-Κο. Φώτη Κουβέλη / Υπουργό
-Κο. Νεκτάριο Σαντορινιό / Αναπληρωτή  Υπουργό
-Κο. Διονύση Τεμπονέρα / Γενικό Γραμματέα
-Αντιναύαρχο. Κο. Σταμάτη Ράπτη . / Αρχηγό  Λ.Σ.
-Αντιναύαρχο Κο. θανάση Ντούνη  / Β’ Υπαρχηγό Λ.Σ.
-Μέλη Σ.Α.Σ. ( Συμβουλίου Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών )
-Δ/ντή Δ.Α.Σ. (Διεύθυνσης  Ακτοπλοικών  Συγκοινωνιών)

Κοινοποίηση
-Βουλή των Ελλήνων
-Τομεάρχες Ναυτιλίας των Πολιτικών Κομμάτων Ελλάδας
-Ενδιαφερόμενους Εφοπλιστές Ακτοπλοίας

ΘΕΜΑ :   ΣΥΝΔΕΣΗ   ΣΤΕΡΕΑΣ   ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΚΑΡΥΣΤΟΥ               ΜΕ   ΚΥΚΛΑΔΕΣ    &   ΡΑΦΗΝΑ    

Η Νότια Εύβοια, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και του Αιγαίου, σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Αττική προς τα δυτικά και τις Κυκλάδες προς τα Νότια. Το λιμάνι της Καρύστου από το 1920, είχε τακτικά δρομολόγια με τη Ραφήνα και τις Κυκλάδες. Είναι γνωστή η συμβολή της Καρυστινής οικογένειας Τόγια, στην ακτοπλοική ιστορία της χώρας μας. Το 1990 από το λιμάνι της Καρύστου ξεκίνησε η ILIO LINES, που σήμερα ως SEA JETS, αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ταχυπλόων στον κόσμο.

Η απουσία της Καρύστου από τον ακτοπλοικό χάρτη της χώρας, τα τελευταία χρόνια, οδηγεί την περιοχή μας σε απομόνωση και μαρασμό. Τα παραδείγματα της σύνδεσης της Κύμης και του Μαντουδίου με τις Σποράδες, μας οδηγούν στην σωστή κατεύθυνση.
Η περιοχή της Καρυστίας έχει 50.000 μόνιμους κατοίκους και οι παραθεριστές είναι υπερδιπλάσιοι. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή του Δήμου Καρύστου είναι περίπου 80.000 ετησίως ενώ οι αντίστοιχοι επισκέπτες σε κοντινές περιοχές όπως η Ερέτρια είναι πολλαπλάσιοι. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει περισσότερους από 500.000 κατοίκους, που τουλάχιστον διπλασιάζονται, τη θερινή περίοδο.
Οι  ακτοπλοικές συνδέσεις στην Ελλάδα, συνεχώς βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, στο σημαντικό, κατά την διάρκεια του περασμένου αιώνα, λιμάνι της Καρύστου, είναι ανύπαρκτες. Ακόμη και οι Ευβοιώτες πρέπει να ταξιδέψουν στη Ραφήνα, για να μεταβούν στην αντικρυνή μας Άνδρο και τα άλλα Κυκλαδονήσια. Τα πλοία που ξεκινούν από τη Ραφήνα, μας προσπερνούν σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από την Κάρυστο.
Θεωρούμε σήμερα, επιβεβλημένη, χρήσιμη όσο ποτέ και προσοδοφόρα για τους πλοιοκτήτες, την δρομολόγηση επιβατικού πλοίου στη γραμμή Ραφήνα –Κάρυστος-Κυκλάδες με πιθανή προέκταση σε Αλιβέρι – Ωρωπό –Χαλκίδα.
Τα βασικά πλεονεκτήματα είναι:         
-H εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Εύβοιας και γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδας προς τις Κυκλάδες και & αντίστροφα,
-η σύνδεση των Κυκλάδων μέσω της Εύβοιας (Κύμη-Μαντούδι) με τις Σποράδες & Σκύρο και αντίστροφα.
-η μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος στις εμπλεκόμενες περιοχές, με την ανάπτυξη ανερχόμενων τουριστικών προιόντων, όπως το island hopping (περιήγηση μεταξύ νησιών), συνδυασμένα πακέτα θρησκευτικού τουρισμού (Τήνος, Όσιος Ιωάννης Ρώσος), μονοήμερες αποδράσεις για τους επισκέπτες της Εύβοιας σε κοντινά νησιά & αντίστροφα, κ.ά..
-η αποσυμφόρηση του λιμανιού της Ραφήνας, που σήμερα οδηγείται σε απόλυτο κορεσμό, με αδυναμία των χερσαίων υποδομών της, να εξυπηρετήσουν την διογκούμενη επιβατική κίνηση.


Απαιτούμε το 2019 να αποτελέσει χρονιά ορόσημο, όπου η Νότια Εύβοια, θα έχει και πάλι Θαλάσσια Γέφυρα με τις Κυκλάδες. Η δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου, στην καρδιά της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες συνδέσεις, δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες σύνθετης μετακίνησης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. από τις Σποράδες μέχρι την Κρήτη. Παράλληλα γίνεται αποσυμφόρηση των κεντρικών λιμανιών & οδικών αξόνων της χώρας και αναδεικνύονται νέοι τουριστικοί προορισμοί.
Θεωρούμε δε, την συμβολή της Πολιτείας, με την ένταξη της γραμμής, στο δίκτυο της επιδότησης, επιβεβλημένη.   
                                                               Οι   φορείς


                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου