Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Δενδροφυτεύσεις παλιά - η ομορφιά του σήμερα στην Κάρυστο.

 Τα τοπία αλλάζουν μέσα στον χρόνο αλλά ενώ θυμόμαστε πολύ εύκολα τα άσχημα, θεωρούμε δεδομένα τα όμορφα και νομίζουμε ότι από πάντα ήταν έτσι.
Πριν 11 χρόνια ο μεγάλος μου γιος πήγαινε Δευτέρα Λυκείου και οι γονείς τα παιδιά και οι καθηγητές μαζί με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο, φύτεψαν όλα αυτά τα δένδρα στον κάτω δρόμο Καρύστου Μαρμαρίου. Εδώ βλέπετε μόνο μερικά ενώ πιο κοντά στην μεγάλη ευθεία είναι και από τις δύο πλευρές.

 Όλοι χαιρόμαστε τα αρμυρίκια και την σκιά τους όλο το καλοκαίρι.
Είναι ένας λόγος που έρχεται πολύς κόσμος στις παραλίες μας εκτός από την ομορφιά που χαρίζουν στο τοπίο.
Όλα τα αρμυρίκια που βλέπετε στις παραλίες, τα φύτεψαν επί δημαρχίας Γιώργου Τσολάκη. Εκεί που υπάρχουν τώρα τα δένδρα δεν υπήρχε παρά χώμα σε όλες τις παραλίες του κόλπου.
Μπορείτε να φανταστείτε τώρα τις παραλίες μας χωρίς τα δέντρα?
Στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε το ρέμα που οδηγεί στους Μύλους.
Φυτεύτηκαν επί δασκάλου Βαγγέλη Ζαρμπούτη ιερέως , παππούς του γνωστού δασκάλου μπουζουκιού Βαγγέλη Ζαρμπούτη που όλοι χαιρόμαστε με την καλή του πορεία στον χώρο του μπουζουκιού.
Τα δέντρα έχουν πολλά ωφέλη. Από την ομορφιά, την δροσιά, την διατήρηση της βιοποικιλότητας, της μείωσης της θερμοκρασίας στο μικροκλίμα , την ψυχική και πνευματική ευεξία , την συγκράτηση του εδάφους την απορρόφηση των νερών την μείωση της ταχύτητας της ροής των νερών της βροχής και τόσα άλλα, κάνουν τον εμπλουτισμό του αστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο απαραίτητο αλλά μονόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου