Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Άρθρα για τους ξύλινους στύλους της ΔΕΗ


 0  0  0
22/01/2020
Sputniknews.gr
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη προμήθειας ξύλινων στύλων. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 195.000 και διαθέτουμε μόλις 21.318 τεμάχια.
Την ανάγκη προμήθειας ξύλινων στύλων υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνοντας λόγο για «οξύ και επείγον» πρόβλημα.
Αυτοί τη στιγμή οι διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονται σε 21.318 τεμάχια, αριθμός σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας.
Άλλωστε, η διοίκηση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εκτιμάει ότι οι φετινές ανάγκες προσεγγίζουν τις 195.000 τεμάχια.
Σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο, οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα απ' τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής, καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών, φθαρμένων ή κατεστραμμένων.
Βασική αιτία των ελλείψεων φέρεται να αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση από τα έκτακτα φαινόμενα, τα οποία προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, η κακοκαιρία στη Χαλκιδική, οι πλημμύρες στα Βίλια κ.α.
Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 μόλις στα 148 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 75% σε σχέση με το 2009.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αναγκαίες επενδύσεις, ώστε το δίκτυο να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, πρέπει να φθάνουν τουλάχιστον τα 200 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Γεμάτο σάπιες κολόνες το δίκτυο της ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε καλώδια και μετρητές, με αποτέλεσμα οι νέες παροχές σύνδεσης να καθυστερούν ακόμη και έξι μήνες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διάσπαρτοι σάπιοι στύλοι ηλεκτρικού ρεύματος ανά την επικράτεια, επικίνδυνοι όχι μόνο για τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και για τους πολίτες, και σοβαρά ελλείμματα υλικών είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής ένδειας που μαστίζει τη θυγατρική της ΔΕΗ και της κακοδιαχείρισης σε θέματα προμηθειών. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ της «Κ» με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για καθυστερήσεις στην ομαλή εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ λόγω της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να μετατοπίσει τα δίκτυα της αρμοδιότητάς του είναι αποκαλυπτικά της σαθρής κατάστασης των υποδομών του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας. Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι σε ολόκληρη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτα τοποθετημένες σάπιες κολόνες, καθώς αφενός τα τελευταία χρόνια άλλαξαν οι προδιαγραφές των διαγωνισμών για τις προμήθειες και αφετέρου υπάρχει σοβαρή έλλειψη τεχνικού προσωπικού για τον έλεγχό τους.
Το 70% των στύλων που προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ για το περίφημο υβριδικό πάρκο της Ικαρίας, που μετά μια δεκαετία καθυστερήσεων εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αντικαταστάθηκε γιατί ήταν σάπιοι. Αυτό δε που προκαλεί εντύπωση και έχει καταγγελθεί από την ΕΤΕ ΔΕΗ είναι ότι η ανάθεση από τον ΔΕΔΔΗΕ στην εταιρεία που προμήθευσε σάπιους στύλους έγινε αφού υπήρχαν ήδη καταγγελίες εις βάρος της για αντίστοιχη προμήθεια στην Κύπρο. Η ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου), μάλιστα, προχώρησε σε διερεύνηση του θέματος και βάσει του σχετικού πορίσματος, που παρέδωσε στην αρμόδια επιτροπή της κυπριακής Βουλής, ελέγχονται πέντε διευθυντικά στελέχη της εταιρείας για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Οι συγκεκριμένοι στύλοι που προμηθεύτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν εμποτισμένοι με ειδικό υγρό για τη συντήρηση του ξύλου αντιμετώπισης της υγρασίας και των μικροοργανισμών, καθιστώντας τους εκτός από ακατάλληλους και επικίνδυνους.
Το πρόβλημα της επάρκειας σε στύλους, λόγω του ότι προηγήθηκαν προμήθειες σάπιων, παραδέχεται και ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ. Κύκλοι του Διαχειριστή τονίζουν στην «Κ» ότι υπήρξε πράγματι θέμα με προμήθειες σάπιων στύλων, ενώ η κατάσταση με τα αποθέματα επιδεινώθηκε και λόγω της φωτιάς στο Μάτι. Επισημαίνουν μάλιστα ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια 63.000 στύλων, αριθμός που μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του δικτύου και αναμένεται η έγκριση της ανάθεσης στον μειοδότη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στο μεταξύ και μέχρι να γίνει η παραλαβή αυτών των στύλων, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία του εξωτερικού για την προμήθεια 4.000 στύλων για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ελληνικών εταιρειών. Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν, πάντως, ότι η ελληνική παραγωγή ξύλινων στύλων δεν επαρκεί για τις ανάγκες του δικτύου, γι’ αυτό και διαχρονικά προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί που συνήθως καταλήγουν σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες όμως ένα μέρος το προμηθεύονται από ξένες. Οι χώρες προέλευσης είναι κατά βάσιν η Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Για το θέμα της προμήθειας σάπιων στύλων διενεργήθηκε έρευνα στον ΔΕΔΔΗΕ, το πόρισμα της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό και έπειτα από παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΕΤΕ παραδόθηκε στην εισαγγελία. Συνδικαλιστές καταγγέλλουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε καλώδια και μετρητές, με αποτέλεσμα οι νέες παροχές σύνδεσης να καθυστερούν ακόμη και έξι μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου