Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Πάλι καταστροφές στην Εύβοια και ο καιρός δεν είναι πια δικαιολογία.

Με βαριά καρδιά διαβάζουμε όλοι οι νησιώτες το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή αλλά νομίζω ότι μετά από τους άδικους θανάτους των συνανθρώπων μας θα πρέπει να μετατρέψουμε την λύπη σε δράση και απαίτηση. Σε έρευνα και δικαιοσύνη.
Είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούμε κάθε 2,3,5 μήνες να κατηγορούμε τον καιρό και πάντα να παραμένουμε έκπληκτοι στην ισοπεδωτική καταστροφή που έρχεται σαν συνέπεια των δικών μας λαθών και παραλείψεων.

Δεν πάει πολύς καιρός , μόλις την φετινή Άνοιξη που είχε κατατεθεί επίκαιρη ερώτηση στην Περιφέρεια, με Θέμα: «Προβληματισμοί για τα συνεχόμενα προβλήματα που προκαλούνται από τις κακοκαιρίες στο Νομό Ευβοίας» με την γενικόλογη απάντηση που βασικά δείχνει την δρόμο της δικαιολογίας και όχι της εξήγησης πόσο μάλλον της απολογίας.
Επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ στις 14 Απριλίου είχαν εκτενώς αναλύσει το θέμα στην Βουλή.
Διαβάζουμε άλλα άρθρα και με χωρίς καθόλου έκπληξη μαθαίνουμε για μπαζώματα, για παρατημένο οδικό δίκτυο και άλλα πολλά.

Το θέμα των υποδομών έχει ήδη εξελιχθεί σε περιστατικό έκτακτης ανάγκης απ΄άκρη σε άκρη του νησιού και δεν πρέπει πια από κανέναν να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για τίποτα από κανέναν και για κανέναν λόγο.
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020


Ερώτηση στη βουλή για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Γ. Γκιόκας κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια.

Η κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Εύβοια, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις ελλείψεις υποδομών, αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων, τις ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων και της

σημερινής, της τοπικής διοίκησης. 

Οι ελλείψεις αυτές, σε περίοδο γενικότερης επιφυλακής γύρω από τα θέματα υγείας, γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες. Το 2020 ο λαός της Εύβοιας έχει κάθε δυνατότητα και δικαίωμα να απολαμβάνει υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και υγείας σύγχρονες και αντίστοιχες της ανάπτυξης της επιστήμης. Όμως, επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο ότι στην πολιτική που εφαρμόζεται δεν χωράνε τα συμφέροντα και η προστασία του λαού μας. 

Στη Νότια Εύβοια, στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, έγιναν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, και έμειναν περιοχές αποκλεισμένες: 

· Ο δρόμος Στόμιο– Πλατάνα, ο κεντρικός δρόμος προς την Κύμη, πάλι λόγω κατολισθήσεων σε όλο σχεδόν το μήκος του βγήκε εκτός λειτουργίας. Για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες. 

· Ο δρόμος προς την παραλία «Σουτσίνι» έκλεισε, καθώς και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν από τον «Μεσόκαμπο» υπέστη κατολίσθηση. 

· Η περιοχή μετά το Νοσοκομείο Κύμης είχε διακοπή στην ύδρευση λόγω βλάβης. Ο αγροτικός δρόμος κάτω από την εκκλησία «Λιαουτσάνισα» έχει καθίζηση. 

· Ο δρόμος μέσω Οξύλιθου για Κύμη μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Στομίου, είναι επικίνδυνος γιατί παρουσιάζει συχνές κατολισθήσεις. 

· Στην Κονίστρα ο δρόμος υπέστη καθίζηση και δεν είναι προσπελάσιμος προς την Κύμη. 

· Ο δρόμος στην Κορασίδα υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα κάτοικοι να εγκλωβιστούν στα σπίτια τους. 

· Τα χωριά Άνω και Κάτω Κουρούνι είναι αποκλεισμένα καθώς έχει πέσει ο δρόμος 

· Πολλά τα προβλήματα με καθιζήσεις δρόμων σε Βίταλο, Μαλετιάνους και Ανδρονιάνους. 

· Στο Αυλωνάρι πλημμύρισε όλη η περιοχή γύρω από το Λύκειο στα Χάνια και στην περιοχή Παλαιοκάμαρα έκλεισε ο δρόμος λόγω υπερχείλισης του ποταμού. 

· Στο δρόμο Πυργί-Όριο-Μουρτερή λόγω της πλημμύρας η διέλευση του γίνεται μετ’ εμποδίων. 

· Στο Αλιβέρι ο δρόμος στον Κάμπο Αλιβερίου κόπηκε στην μέση, ο δρόμος προς Άγιο Λουκά έχει υποστεί καθιζήσεις. 

· Στο Νεοχώρι ο Νηλέας Ποταμός πλησίασε τον κεντρικό δρόμο βυθίζοντας στην απόγνωση κατοίκους και επιχειρηματίες που έπαθαν μεγάλες ζημιές. 

· Στη Μουρτερή μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες, όπως και κάποια καταστήματα, πλημμύρησαν για πολλοστή φορά. 

· Σχεδόν σε όλο το μήκος του Νηλέα Ποταμού, από το Νεοχώρι ως τις εκβολές του στη Μουρτερή έχουν πλημυρίσει χωράφια με αποτέλεσμα να καταστραφούν καλλιέργειες κηπευτικών, σιτηρών, τριφυλλιού όπως επίσης και αρκετά θερμοκήπια, σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωργικά μηχανήματα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στους κάμπους Δύστου και Κριεζών. 

Η Βόρεια Εύβοια αποκλείστηκε για ώρες. 

· Για μια ακόμη φορά ο δρόμος έκλεισε λόγω υπερχείλισης μεταξύ των χωριών Προκόπι - Μαντούδι και σε συνδυασμό με το κλειστό πορθμείο λόγω καιρού αποκλείστηκε η Βόρεια Εύβοια, γεγονός ιδιαίτερα επώδυνο σε μια περίοδο που οι ανάγκες για πρόσβαση στις υποδομές υγείας είναι απαραίτητη. 

· Δρόμοι κόπηκαν στα δύο και υπήρξαν κατολισθήσεις. 

· Το χωριό Πήλι δοκιμάστηκε από την υπερχείλιση ρεμάτων και καταστροφή δρόμων, σε σημείο που η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία εκκένωσαν προληπτικά σπίτια του χωριού. Παραμένει για χρόνια άλυτο το πρόβλημα της κατασκευής γεφυριού στη θέση “Ποτόκια” , στο παραλιακό μέτωπο του χωριού. 

· Ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό Πήλι τα γειτονικά χωριά Βλαχιά και Σαρακήνικο, σε αρκετά σημεία έχει υποστεί καθιζήσεις. 

· Εκτός από το οδικό δίκτυο, ζημιές έχουν υποστεί μια σειρά από καλλιέργειες. Ειδικότερα στον κάμπο του Μαντουδίου και του Μετοχίου λόγω ελλειπών αποστραγγιστικών έργων πολλές εκτάσεις στις οποίες ήδη έχει γίνει σπορά πλημμύρισαν με αποτέλεσμα η παραγωγή να καταστραφεί. 

· Για ακόμη μια φορά το τμήμα της οδου σύνδεσης Ροβιές- Αιδηψός κόπηκε στα δυο λόγω των κατολισθήσεων στην περιοχή του χωριού Ήλια. Σημείο στο οποίο σε μόνιμη βάση λόγω απουσίας έργων γίνονται κατολισθήσεις με κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα αλλά και με συχνές διακοπές στην κυκλοφορία. 

Στην Κεντρική Εύβοια : 

· Έγινε κατολίσθηση του επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει την Άνω Βάθεια με το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. 

· Στο Δήμο Ερέτριας υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους ότι δεν καθαρίστηκαν ρέματα με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν και να προκαλούν ορισμένες ζημιές σε υπόγεια κατοικιών. 

· Στους Δήμους Χαλκίδας και Διρφύων – Μεσσαπίων ο Λήλαντας και άλλα ποτάμια της περιοχής ήταν οριακά στην όχθη τους. 

· Έγινε κατολίσθηση και καθίζηση του ορεινού δρόμου που συνδέει την Άνω Στενή με τους Στρόπωνες. 

Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Εύβοια είναι το γεγονός πως στα περισσότερα από τα παραπάνω μέρη παρατηρούνται συνεχώς προβλήματα με μια ισχυρή βροχόπτωση. Μόλις το Γενάρη οι κάτοικοι της Εύβοιας έζησαν πάλι πλημμύρες, καταρρεύσεις δρόμων, κατολισθήσεις και εκκενώσεις σπιτιών. 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τί μέτρα θα λάβον για : 

- Να κηρυχτούν σε έκτακτη ανάγκη όλες οι δημοτικές ενότητες που έχουν πληγεί ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών. 

- Να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους Δήμους που έχουν κηρυχτεί ήδη από το Γενάρη. 

- Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλους τους Δήμους της Εύβοιας. 

- Άμεση αποκατάσταση της κύριας και επαρχιακής οδοποιίας. 

- Να εξασφαλιστούν οι δράσεις αποκαταστάσεις των πληγέντων και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. 

- Άμεση χρηματοδότηση υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Τα κονδύλια που βγάζουν αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την Περιφέρεια Αν. Στερεάς και Εύβοιας δε φτάνουν ούτε για την αποκατάσταση των νέων ζημιών στην Εύβοια. 

Οι Βουλευτές 
Μαρίνος Γιώργος 
Γκιόκας Γιάννης


16 Απριλίου 2020
Επίκαιρη προβληματισμό κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευβοίας η κ.Άννα Καρύκα σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κάθε κακοκαιρία και τι σχέση έχουν αυτά με τις ελλιπείς υποδομές και έλλειψη άλλων. Να σημειώσουμε ότι είναι το ερώτημα είναι υπογεγραμμένο από όλους τους Π.Σ. του Συνδυασμού Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης.
Έχει ενδιαφέρον η ερώτηση όσο και η απάντηση εκ μέρους της Περιφέρειας.

Ερώτηση προς Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανό
και Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Κελαϊδίτη


Θέμα: «Προβληματισμοί για τα συνεχόμενα προβλήματα που προκαλούνται από τις κακοκαιρίες στο Νομό Ευβοίας»

Σε κάθε κακοκαιρία του φετινού χειμώνα, αλλά και κατά τους προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες, η Εύβοια έχει υποφέρει από σοβαρότατες καταστροφές σε διάφορα σημεία του νησιού. Δρόμοι καταρρέουν, λιμάνια καταστρέφονται, βουνά γκρεμίζονται ή καίγονται, κόσμος κινδυνεύει.
Με δεδομένο ότι δεν ζούμε σε κάποιο σημείο του πλανήτη με τροπικές καταιγίδες ή τυφώνες, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι λόγος για όλα αυτά είναι οι ελλιπείς υποδομές και η απουσία σοβαρών έργων που θα είχαν λύσει τα προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι σε κάθε κακοκαιρία, σημεία της Εύβοιας καταρρέουν ή καταστρέφονται, δεν είναι μόνο φαινόμενα του κλίματος αλλά και σημάδια εγκατάλειψης του νησιού μας.
Η πρόληψη, που τόση σημασία έχει πάρει στις μέρες μας, δε φαίνεται να εφαρμόζεται εδώ.
Κατόπιν αυτών, γεννώνται σημαντικά ερωτήματα, όπως για το αν έχει γίνει ακριβής καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές και τέτοιου είδους καταστροφές ώστε να υπάρξει σαφής και συγκεκριμένος σχεδιασμός για το μέλλον;
Αν ναι, ποιο είναι το πρόγραμμα και σχέδιο που σκοπεύετε να ακολουθήσετε τους επόμενους μήνες, και το οποίο να διαφοροποιείται από όσα ακολουθήσατε αναποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να λυθούν άμεσα αυτά τα προβλήματα ή να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον.
Ενδεικτικά παραδείγματα: πυρκαγιά στο Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων, πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Δήμο Λίμνης- Αγίας Άννας- Μαντουδίου, λιμάνι Μαντουδίου, καταστροφή οδοστρωμάτων στο δήμο Κύμης- Αλιβερίου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ευβοίας
Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης
Γκάβαλης Σταμάτης
Καρύκα Άννα
Πατσιούρας Γιώργος
Δαύρης Ανδρέας


                                                                                       
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ             ΧΑΛΚΙΔΑ  09.04.2020
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠ/ΚΟΥ ΠΡΟΓ/ΜΟΥ              
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ        
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ


ΘΕΜΑ: Υπόμνημα της Υπηρεσίας σχετικά με ερώτηση του συνδυασμού Ενωτική
Περιφερειακή Κίνηση, που αφορά τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της
Περιφέρειας Στ. Ελλάδας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται
από τις κακοκαιρίες στο Νομό Ευβοίας. 


Σε απάντηση της ερώτησης του συνδυασμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι καταστροφές που αναφέρονται στην ανωτέρω επίκαιρη ερώτηση οφείλονταν σε ακραία καιρικά
φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες, φωτιές κ.λ.π.) που έπληξαν το Νομό Εύβοιας και
προξένησαν εκτεταμένες βλάβες τόσο σε δημόσιες υποδομές, όσο και σε ιδιοκτησίες.
Μάλιστα τα φαινόμενα ήταν τόσο ακραία που εκδόθηκαν οι υπ’ αρ. 6923/30-09-2018
(ΑΔΑ: 7ΔΑΧ46ΜΚ6Π-ΦΝΝ), 7219/04-10-2018 (ΑΔΑ: Ψ00646ΜΚ6Π-Γ44) & 7220/04-10-2018
(ΑΔΑ: 6Φ2446ΜΚ6Π-ΑΛΛ) αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του
Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περί κήρυξης όλου του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης –\
Αγίας Άννας &  των Δημοτικών Ενοτήτων Ιστιαίας, Αρτεμισίου και Αιδηψού, του Δήμου Ιστιαίας –
Αιδηψού, της Π.Ε. Εύβοιας, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την
αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα
έντονα καιρικά φαινόμενα. 
Επίσης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-8-2019 στην περιοχή του
Κοντοδεσποτίου, η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
με την υπ’ αρ. 5987/13-8-2019 (ΑΔΑ: ΨΟΖΦ46ΜΚ6Π-Υ9Ω) απόφαση του Γενικού Γραμματέα
Πολιτικής Προστασίας.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών των ανωτέρω έντονων καιρικών φαινομένων
(θεομηνίες) που πλήττουν τον Νομό Ευβοίας την τελευταία διετία, η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας
ενήργησε και εξακολουθεί να ενεργεί άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν
και εξακολουθούν να δημιουργούν οι πρόσφατες θεομηνίες σε τμήματα του επαρχιακού και εθνικού
δικτύου αρμοδιότητας της.
Συγκεκριμένα, μέσω του ιδιόκτητου μηχανολογικού εξοπλισμού που διαθέτει, όσο και με μηχανήματα
έργου ιδιωτών με τους οποίους συνάπτει σε ετήσια βάση μνημόνια συνεργασίας, και υπό την τεχνική
επίβλεψη των αρμοδίων υπαλλήλων της Δ/νσης Τεχνικών έργων, η Π.Ε. Εύβοιας προέβη άμεσα στην
προσωρινή αποκατάσταση των προβλημάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της
(άρσεις καταπτώσεων-κατολισθήσεων, αποκαταστάσεις βλαβών του οδοστρώματος,
κατασκευή έργων απορροής ομβρίων κ.λ.π) που δημιούργησαν οι θεομηνίες. Επίσης,
έγινε καθαρισμός της κοίτης των χειμάρρων σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς
της και σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Εύβοιας έγιναν συντηρήσεις
δασικών δρόμων του Ν. Ευβοίας (παρά το γεγονός ότι η λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας
εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δασικών Υπηρεσιών).
 Επιπροσθέτως, για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι θεομηνίες
τα δύο τελευταία χρόνια στους Δήμους Μαντουδίου –Λίμνης - Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού,
πρόσφατα συμβασιοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 15.170.000,00 €, που αναμένεται
να εκτελεστούν και να ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα (εντός του τρέχοντος έτους, 2020).
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν τα δύο τελευταία
χρόνια στην Εύβοια αποτελούν φαινόμενα σπάνιας συχνότητας για τον ελλαδικό χώρο.
[Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προσφάτως στον Δήμο Κύμης- Αλιβερίου έπεσαν πάνω από 200 (!)
χιλιοστά βροχής στο διήμερο από 04 έως 06 Απριλίου. Η παρατήρηση αυτή παρατίθεται προκειμένου
να υπάρχει μια απτή εικόνα του μεγέθους των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή της
Κύμης, τα οποία μπορεί μεν να μην αντιστοιχούν στο μέγεθος μιας τροπικής καταιγίδας, ή ενός τυφώνα,
αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν αρκετά τις προδιαγραφές με τις οποίες σχεδιάζονται τα νέα
έργα αλλά και ιδίως τις αντοχές με τις οποίες έχουν κατασκευασθεί τα υφιστάμενα έργα υποδομής του
οδικού δικτύου της Π.Ε. Εύβοιας (λόγω και της παλαιότητάς του)]. 
Κατόπιν των ανωτέρω εκτεθέντων, καθίσταται σαφές ότι:
α) η Π.Ε. Εύβοιας δια μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών της προέβη κατά το παρελθόν σε όλες
τις δυνατές ενέργειες για την πρόληψη και αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αλλά και
για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών προέκυψαν μετά την έλευση των ακραίων
και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
(όπως και τους υπόλοιπους δήμους που αναφέρθηκαν).
β) Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός για την μελλοντική αντιμετώπιση παρόμοιων ακραίων
φαινομένων, που οφείλεται επί το πλείστον σε ακραίας έντασης βροχοπτώσεις (λόγω και του
μεγάλου αριθμού των ρεμάτων που διατρέχουν την περιοχή του Ν. Ευβοίας, πολλά από τα
οποία είναι και μη καταγεγραμμένα), απαιτεί σταδιακή προσέγγιση και μεθοδική αντιμετώπιση
και δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Γίνεται αναλυτική καταγραφή των βλαβών
που συμβαίνουν κατά καιρούς λόγω των έντονων και έκτακτων καιρικών φαινομένων από τις
αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Ευβοίας και μέσω διαδικασιών προγραμματισμού, δημοπράτησης
και εκτέλεσης αντίστοιχων μελετών και έργων θα αντιμετωπισθούν οριστικά. Ο Αν. Προϊστάμενος Τ.Σ.Ε.  Δ.Τ.Ε. Π.Ε.Ε.
Δρ. Αλ. Βαγγελάκος
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006  Κινδύνευσαν άνθρωποι από τις πλημμύρες
Μια δυνατή βροχή ήταν αρκετή για να κινδυνεύσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές σε πολλές περιοχές της Εύβοιας. Επίκεντρο των χθεσινών καταστροφών ήταν η περιοχή του Δήμου Μεσαππίων, ενώ από τις πλημμύρες επλήγησαν ιδιαίτερα τα Ψαχνά, ο οικισμός της Καστέλας και το χωριό Μακρυκάπα. Ακόμα, κατολισθητικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στον Παγώντα (όπου έκλεισε η εθνική οδός Χαλκίδας - Ιστιαίας, προσωρινά), στη Στενή Δήμου Διρφύων και στα Ιλια στην εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού.
Από τις πλημμύρες που έγιναν εξαιτίας υπερχείλισης του ποταμού Μεσάππιου που διασχίζει - και έκοψε στα δύο - τα Μακρυκάπα και τα Ψαχνά - Καστέλα, πλημμύρισαν 30 σπίτια και καταστήματα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ενώ, λόγω έλλειψης μέσων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αδυνατούσε να πλησιάσει για απεγκλωβισμούς κατοίκων, παρά μόνον όταν έπεσε η στάθμη και τότε με ερπυστριοφόρο.
Σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται στους ποταμούς Μεσάππιο και Λήλαντα δεν υλοποιούνται. Οι απαραίτητες αναδασώσεις εκτάσεων μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές δε γίνονται. Αντίθετα, οι χείμαρροι και τα ρέματα μπαζώνονται και με την παραμικρή βροχή πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές (όπως γίνεται συνήθως στη διπλανή Ερέτρια).

Για να λέμε αλήθειες: Κάποιοι μπάζωναν ανενόχλητοι το δέλτα του Λήλα και πουλούσαν οικόπεδα

Πριν από αρκετά χρόνια το δέλτα του Λήλαντα ποταμού ήταν πολύ μεγαλύτερο, καθώς είχε διαμορφωθεί από τη φύση, προκειμένου να υπάρχει ροή του νερού και σε έκτακτες καταστάσεις. Ωστόσο, κάποιοι μπάζωσαν ένα μεγάλο μέρος του με απόβλητα του ΕΛΛΕΝΙΤ και στη συνέχεια, αφού νομιμοποίησαν τις μπαζωμένες εκτάσεις, τις πουλούσαν ως οικόπεδα σε κατοίκους της Αττικής. Μάλιστα, κάποιοι από την επίσημη πολιτεία έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυτές οι εκτάσεις, καθώς ανήκαν σε οικογένεια πρώην βουλευτή.
Τώρα, κάθε φορά που υπάρχει μεγάλη ροή νερού, τα προβλήματα γιγαντώνονται και δυστυχώς φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα. Διαχρονικά, κανείς δεν έχει πληρώσει σε αυτό τον τόπο για τέτοιου είδους εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου