Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

κρούσμα vs φορέα


κρούσμα ουδέτερο
  1. κάθε περίπτωση προσβολής από μολυσματική αρρώστια
  2. κάθε παράβαση ποινικού ή ηθικού νόμου που μπορεί να εξαπλωθεί
φορέας αρσενικό ή θηλυκό
  1. (βιολογίαμολυσμένος ζωντανός οργανισμός χωρίς συμπτώματα
  2. αυτός που μεταδίδει/μεταδίνει, ο κομιστής, το μέσο με το οποίο γίνεται η μετάδοση ή «φέρεται» αυτή
Μαθαίνουμε από το λεξικό την διαφορά του κρούσματος από του φορέα.

Στον δήμο μας δεν έχουμε ιατρικό κρούσμα σε αντίθεση με τις παραβάσεις του ποινικού δικαίου που είναι αρκετές.Όσο για τις παραβιάσεις του ηθικού νόμου το αφήνω πάνω σας για πείτε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.


Ο άνθρωπος λοιπόν που μας ανησυχεί από χτες δεν είναι κρούσμα αλλά φορέας και έχει απομονωθεί.

Καλό θα ήταν να έβγαινε κάποιος επίσημος να ενημερώσει τον κόσμο επίσημα .

------------------------------------------------------------------------------------------
Το σύγχρονο Ποινικό Δίκαιο έχει αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, και ο εξ αυτού ποινικός κολασμός επιχειρείται εν όψει πάντα του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό αποτελεί και τη κατάληξη της ανέλιξής του. Από ιστορική άποψη (σε παγκόσμιο επίπεδο) το Ποινικό Δίκαιο διήλθε τρία στάδια:
Στο πρώτο στάδιο, και ειδικά στο πρώιμο, το έγκλημα θεωρούνταν "ύβρις" κατά της θεότητας, η δε ποινή θεωρούνταν εκδίκηση που επείχε ιερού χαρακτήρα και που συνίστατο συνήθως στην αποβολή του δράστη από τη θρησκευτική κοινότητα. Συνεπώς οι διάφορες μυθολογίες έδωσαν και τους πρώτους ποινικούς κανόνες. Στη δεύτερη φάση (αρχαία ιστορική πλέον περίοδο) το έγκλημα θεωρείται ότι προσβάλλει τα συμφέροντα της κοινωνικής ομάδας που συγκροτείται στην κοινότητα εξ αίματος, η δε ποινή ήταν η επιβεβλημένη εκδίκηση που αντέτασσε η ομάδα του παθόντα κατά της ομάδας του δράστη.
Δεύτερο στάδιο είναι εκείνο στο οπoίο και φαίνεται να διαπλάσθηκε το σύστημα των συμβάσεων (compositions) κατά το οποίο μπορούσε ν΄ αποφευχθεί η εκδίκηση, αν καταβάλλονταν αποζημίωση. Αρχικά τόσο ο παθών όσο και οι συγγενείς του μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ αποζημίωσης και εκδίκησης, αργότερα όμως κατέστει υποχρεωτική η αποδοχή της αποζημίωσης, που μόνο αν δεν καταβαλλόταν, ανέκυπτε δικαίωμα εκδίκησης.
Το Τρίτο στάδιο αποτελεί και την τελευταία εξέλιξη όπου το έγκλημα χαρακτηρίζεται προσβολή της έννομης τάξης και η ποινή πλέον είναι η Πολιτειακή αντίδραση για τη προστασία αυτής της έννομης τάξης.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα και καλό 15Αυγουστο!
Θα ήθελα να σας πω οτι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Δηλαδή το κρούσμα εννοείτε οτι είναι και φορέας!!!
Ενημερώνετε τον κόσμο που σας κλικάρει οτι δεν είναι κρούσμα αλλά φορέας,δηλαδή δε βγήκε θετικό το covid-19 test;

sofiascomments είπε...

Ο φορέας μπορεί να γίνει και κρούσμα βέβαια. Αλλά όταν λέμε ασυμπτωματικό κρούσμα είναι αλληλοκρουόμενες έννοιες.
Όταν παρουσιάσει συμπτώματα θα είναι κρούσμα. Απλά μαθαίνουμε και εμείς να γράφουμε σωστά με τους αναγνώστες που μας διορθώνουν

Δημοσίευση σχολίου